Ekonomi

Ödemelerimizin geciktirilmesinde Doğu Avrupa da ilk sıradayız

Ödemelerimizin geciktirilmesinde Doğu Avrupa da ilk sıradayız Atradius’un Eylül 2018 tarihli “Ödeme Davranışları Barometresi” raporuna göre Türkiye’de ortalama ödeme süresi geçen yıla göre bir hafta daha uzadı. Ödemelerimizin geciktirilmesinde Doğu Avrupa da ilk sıradayız detaylar haberimizde…

Ödemelerimizin geciktirilmesinde Doğu Avrupa da ilk sıradayız

Alacak sigortası şirketi Atradius’un Eylül 2018 tarihli “Ödeme Davranışları Barometresi” raporunu açıkladı.

Gecikmiş ödemelerden en çok etkilenen ülke ekonomisi Türkiye…

Atradius araştırmasında ortaya konulan rapora göre Türkiye, 2018’de Doğu Avrupa ülkeleri arasında gecikmiş ödemelerden en çok etkilenen ülke.

Ortalama gecikme süresi 84 günden 91 güne çıktı…

Atradius araştırmasında ortaya konulan rapora göre Türkiye’de ortalama ödeme süresi geçen yıla göre bir hafta uzadı. Ödeme vadelerinde ve gecikmelerdeki değişikliklerin bir sonucu olarak Türkiye’deki ortalama ödeme süresi 2017 yılında 84 günken, 2018’de 91 güne çıktı. Bu rakam, araştırma kapsamındaki 7 Doğu Avrupa ülkesinde (Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya, Romanya, Slovakya ve Türkiye ) ise ortalama 55 gün oldu.

“2018 vade ertelemelerinin sıklaştığı ve ödeme gecikmelerinde artışların yaşandığı bir yıl oldu”

Atradius, yapılan araştırmaya göre yurtiçi ödeme gecikmelerinin ana nedeni yüzde 67.2’lik oranla fonlama yetersizliği olarak gösterilirken; ikinci neden olarak ise yüzde 32.2’lik oranla alıcıların faturaları geç ödeyerek bir tür finansman enstrümanı haline getirmesi öne çıktı. Atradius Raporunda 2018’in Türkiye için vade ertelemelerinin sıklaştığı ve ödeme gecikmelerinde artışların yaşandığı bir yıl olduğunun altı çizilirken; Türkiye, Doğu Avrupa ülkeleri arasında yüzde 36 ile tahsilat gecikmelerinin gelir kaybına yol açtığını bildiren katılımcı oranının en yüksek olduğu ülke oldu. Gecikmelerin ülke ekonomisine olan olumsuz etkisinin farkında olabilmek bir kültürdür.

En çok bozulma İnşaat sektöründe bekleniyor…

Atradius raporuna göreTürkiye’deki tedarikçiler en yavaş ödeme yapan müşterilerinin, dayanıklı tüketim malları ve inşaat sektöründeki müşterileri olduğunu; vadeden sonra ortalama 37 ile 42 gün içerisinde ödeme yaptıklarını belirtti. Gelecek dönemlere bakarak, dayanıklı tüketim malları sektöründeki katılımcıların yüzde 34’ü ve inşaat sektöründeki katılımcıların yüzde 30’u ticari müşterilerinin ödeme davranışlarında bozulma bekliyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica