Raporlar

Öncü Kadın: “Kadınız Güçlüyüz Üretiriz Kazanırız”

Perinçek, “Kadınlar yalnız kooperatif yönetmeyecek, kadınlar sadece belediye yönetmeyecek, kadınlar yalnız evi, mutfağı yönetmeyecek. Kadınlar Türkiye’yi yönetecek"

Öncü Kadın: “Kadınız Güçlüyüz Üretiriz Kazanırız” … Ayvalı, “Kooperatifler aracılığıyla; kadın emeği değer kazanmakta ve görünür kılınmaktadır. Kadınların üretime ve istihdama katılmasına katkı sunulmaktadır” dedi. detaylar haberimizde…

Öncü Kadın: “Kadınız Güçlüyüz Üretiriz Kazanırız”

Vatan Partisi Öncü Kadın, Türkiye’nin dört bir yanından 153 Kadın Kooperatifi’ni bir araya getirerek çevrimiçi kurultay düzenledi.

Kadın Kooperatifçiliğinin güçlendirilmesi için sorunlar ve çözümlerin tartışıldığı kurultaya katılan temsilciler, en önemli sorunlarının pazarlama olduğunu belirtti.

153 kadın kooperatifinin katılımıyla gerçekleşen kurultayın açılış konuşmasını Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı yaptı. Ayvalı, Kadın kooperatiflerinin, üreten, birleşen ve çağdaş Türkiye mücadelesinde önemli bir yer tuttuğunu, kadın kooperatiflerini güçlendirilmesi gereken örnek bir örgütlenme modeli olarak gördüklerini belirtti.

Vatan Partisi Genel Başkanı Dr. Doğu Perinçek çevrimiçi kurultaya katılarak kadın kooperatiflerinin sorunlarını dinledi. Kurultayın kapanış konuşmasını yapan Perinçek, “Kadınlar yalnız kooperatif yönetmeyecek, kadınlar sadece belediye yönetmeyecek, kadınlar yalnız evi, mutfağı yönetmeyecek. Kadınlar Türkiye’yi yönetecek. Kadınız, üretiriz, güçlüyüz, kahramanız!” dedi.

Kurultay sonunda kooperatiflerin sorunlarına ve çözümlerine yönelik bir rapor yayımlandı. Raporda kadınların kooperatif açma, kooperatiflere katılma, üretim, pazar ve finans gibi sorunlara çok yönlü çözümler yer alıyor.

“KADIN KOOPERATİFLERİNİN SORUNLARI MERKEZİ PLANLAMAYLA ÇÖZÜLMELİ”

Kurultayın açış konuşmasını yapan Vatan Partisi Öncü Kadın Genel Başkanı Meltem Ayvalı, “Kooperatifler aracılığıyla; kadın emeği değer kazanmakta ve görünür kılınmaktadır. Kadınların üretime ve istihdama katılmasına katkı sunulmaktadır; kadınlara iş ve kazanç kapısı açılmaktadır. Kadın girişimciliği teşvik edilmektedir. Kadınlar arasında dayanışma ve iş birliği örgütlenmektedir. Kadınların sosyal yaşamda daha aktif biçimde yer alması sağlanmaktadır. Kadınların ortak sorunlarına çözümler bulunmaktadır” diye konuştu.

“Kadın kooperatifleri, toplumsal kalkınma ve aydınlanmanın etkili unsurları olarak değerlendirilmelidir” diyen Ayvalı, kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi ve sorunların çözümü için bir araya geldiklerini belirterek şöyle konuştu: “Vatan Partisi olarak; iç ve dış tehditlerle mücadele eden ülkemizin ufkunda Üretim Devrimi programının olduğunu söylüyoruz. Üretim Devrimi; en çok kadınlar içindir ve kadınların katılımıyla zafere ulaşacaktır. Kadınların üretimle özgürleşeceği bir dönemin içindeyiz. Kadın kooperatifi örgütlenmesi hem üretimi ateşleyen yönüyle hem de sistemin dayattığı bireyciliğin izlerini silen doğasıyla Üretim Devrimi programında özel bir yere sahip olacaktır. Kooperatiflerin özel ya da genel sorunları da ancak bütünsel bir bakış açısıyla ve planlı adımlarla çözüme kavuşacaktır.”

“ÜRÜNLERİMİZ DEĞERLENDİRİLSİN”

• Hakkâri Kadın Kooperatifi adına konuşan Ümmühan Keskin, temel problemlerinin pazar alanları olduğunu belirtti. Keskin şunları söyledi: “Hakkâri, üretimin olmadığı bir kent. Hayvancılık ve tarım alanında bakir bir alanda yaşıyoruz. Kooperatiflere daha fazla destek istiyoruz. Kooperatifler birleştirilmeli. Hakkâri’deki yöresel otlar, peynir, bal üretiyoruz. Önemli olan bunları pazarlayabilmemiz. Birçok kooperatife bu ürünleri sağlayabiliriz. İzmir’le işbirliği istiyorum. Kooperatifler arasında kopukluk var. Biz kimseye ulaşamıyoruz. Böyle kurultaylar yaygınlaştırılmalı. Ürünlerimiz batıda değerlendirilsin.”
• Denizli Serinhisar Kadın Üretim Girişimci Kooperatifi Başkanı Ümmügül Gemi de pazar sıkıntısını dile getirdi. Gemi, “Bizim de sıkıntımız bu, ürettiğimiz ürünlerin pazarı yok. Nereye satabileceğimizi bilmiyoruz. Ürünlerimiz elimizde kalıyor. Fuarlar olmalı. Geçen seneden yaptığım ürünler hala elimde. Kooperatifler bir araya gelip birbirlerine destek olmalı” dedi.
• Marmaris Kadın Kooperatifi Başkanı Ebru Tural, kooperatiflerinin 15 üyesi olduğunu ve yeni kurulduklarını belirtti. Tural en büyük sorunun eğitimsizlik olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Televizyonlarda hibeler, destekler veriliyor deniyor ama en önemlisi, kadınların ilk önce kooperatifçiliğin ne olduğunu öğrenmeleri gerekiyor. Kadınları üretime daha fazla katmak istiyorsanız eğitim şart. Vergilerde sıkıntı yaşıyoruz. Pazar araştırmasında bizim çok sıkıntımız olmuyor ama kurumsal firmalara ulaşana kadar göbeğimiz çatlıyor. Bakanlık, kooperatifler için bir liste çıkarabilir, bir birim oluşturmaları gerekiyor. Diyebilir ki Türkiye’de salça alan firmalar bunlar, peynir alanlar bunlar.”

‘YÜNLER DERE KENARINDA YAKILMASIN, ÇORAP, HIRKA OLSUN’

• Van Edremit Mimoza Kadın Kooperatifi Başkanı aynı zamanda El Sanatları Öğretmeni ve muhtar olan Melek Kınay “Üretimi çok iyi biliyoruz ama kooperatifçiliği çok iyi bilmiyoruz. Ticaret il müdürlüklerinde bile kooperatifçiliği iyi bilen yok. Biz, bilgi ve destek almak istiyoruz. Kira desteği alamıyoruz. Kadınlar gerçekten evlerinde oturarak aile içi şiddete maruz kalıyor. Bunlara istihdam sağlamak istiyoruz. Ürünlerimizi nereye pazarlayacağız? En çok koyun Van’da ama maalesef bütün yünler dere yataklarında yakılıyor. Niye? Para etmiyor. Biz de eski geleneklerimizi; yün çorapları, yün hırkaları örüp yünü değerlendirmek ve kadına istihdam sağlamak istiyoruz ama bizim arkamızda duracak iyi bir ekip ve güç lazım. Danışman istiyoruz. Büyük bir yükün altındayız ama tek başıma da olsam bunu sürdüreceğim. Bu işi bilenlerle bir arada olmalıyız” dedi.
• Antalya Kadın Kooperatifi adına konuşan Kezban Kaya, bir siyasi partiden ilk defa böyle bir kurultay talebi geldiğini belirterek, “Amaç siyaset değil kadınlara destek vermek. Biz de bunu hissettik. Doğudaki arkadaşları dinledim. Emekli halk eğitim öğretmeniyim, Erzincanlıyım. Kooperatifimizi 2014’te kurduk. Son 5 yıldır Muratpaşa Belediye Başkanı ile çalışıyoruz. Bu konuda şanslıyız. Bizden satın almalar yaptılar, kira da ödemiyoruz. Turunç üretimi ürünleriyle başladık meyve kuruları, reçelleri yaptık sattık. Biz 2020’ye kadar üç kooperatiftik, hibelerden sonra 24 kooperatif kuruldu. Vergi mevzuatıyla ilgili biz de sorun yaşıyoruz. Vergi muafiyeti gıda ve el sanatlarında yok” diye konuştu.

“TOPRAK BİZE GÜÇ VERİYOR”

• Kayseri Kadın Çiftçiler Ekolojik Eğitim ve Üretim Merkezi Girişimi Kooperatifi’nden Şükran Baş, 12 çiftçi kadınla birlikte kooperatif çalışmalarına eğitimle başladıklarını ve tarlada çalıştıklarını anlattı. Organik ürünler ürettiklerini belirten Baş, önemli olanın sürdürülebilirlik olduğunu vurguladı. Baş, “Hem tarla hem kooperatif hem de pazara çıkıyoruz. Üniversite öğrencilerinden destek alıyoruz, dijital ağımızı onlar yönetiyor. Sorunlar bizim savaşma azmimizi etkilemedi. Son dönemde gördük ki hiç kimse kuyumculara, araba galerilerine gitmedi. Gıdaya çok önem verilmeli. Kurumlardan ziyade bireysel tüketimde çok önemli. İnsanlar, hamburgere 40 lira verirken bir kilo erişte 30 TL deyince pahalı diyorlar. Bunu söylediklerinde içim acıyor. Anne eliyle üretilen kadınların yaptığı ürünlere hassasiyet gösterilmeli. Türkiye ekonomisine katkı sağlayacak insanlarız. Topraktan gelen kadınlarız, toprak bize güç veriyor” dedi.

KARDELENLER SOLMASIN

• Kardelen Güçlü Kadınlar Kooperatifi adına konuşan Hürmet Satıoğlu, “Yola 7 kadınla çıktık, 2 kişi kaldık” dedi. Devletten destek göremediklerinden şikâyet eden Satıoğlu şu çağrıyı yaptı: “Biz sadece yola kadın olarak çıkmanın avantajını göremedik. Biz üretime geçemeden kardelenin solmasını istemiyoruz. Üretmek istiyoruz, devlet desteği istiyoruz.”
• Şanlıurfa Göbeklitepe Kadın Kooperatif adına konuşan Hatice Gök de ekip ruhunun çok önemli olduğuna vurgu yaptı.
• Bursa Orhangazi Kadın Kooperatifi üyesi Nilüfer Seçkin konuşmasında, “Birbirimizden yardım alıp, güç birliği içinde olmalıyız” dedi.
• Kurultaya Adana’dan Üreten Köy Kadınları Projesi adına katılan Şaziment Ertekin ise Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’e etkinlik için teşekkür ederek, “Çalışmalarımız hiç kolay olmadı, çok büyük emekler sonucunda başardık” şeklinde konuştu.
• Bahçelievler Kadın Kooperatifinden Emine Seyhan desteklemelere dikkat çekerek şöyle konuştu: “Bir yerlerden destek alabilmek özel ilişkiyle ya da kişinin inisiyatifiyle oluyor. Bizim ticaret yapan diğer durumlardan farkımız olduğunun anlaşılması ve buna yönelik hareket edilmesi gerekiyor. Kadına üretim öğretilmeli ve iş bulunmalı. Ülkede yasa değişikliği olmadan tüm kadın kooperatiflerini işletemeyiz. Yasaların desteği lazım.”
• Adana Verim Kadın Kooperatifinden Belkıs Orcallı Yakıcı ise, “Biz kadınlara el dokuması eğitimi veriyoruz. Halk eğitimlerde işlenebilecek bir ders düzeni kurduk. Erkek egemen bir kooperatif düzeni var. Biz toplantılara bile davet edilmiyoruz. Bakanlığın kooperatif ile ilgili eğitim vermesini istiyoruz. Ev hanımlarına verilen muafiyet kadın kooperatiflerini sekteye uğratıyor. Branşlaşma olmalı, bölge haritası çıkarılmalı ve alanlara ayrılmalıdır. Gıda için bakanlık onayı verilmeli” değerlendirmesinde bulundu.
• Köyceğiz Sandras Kadın Kooperatifinden Elif Çetin İşlek, “Köy enstitüleri modelini kendimize örnek aldık. Bu modele sahip çıkılır ve bu bilinçle ilerlenirse kadın kooperatiflerinin iyi yerlere geleceğini düşünüyorum” dedi.
• Şanlıurfa Göbeklitepe Kadın Girişimci ve Üretici Kooperatifi’nden Hatice Göktaş, “Biz kooperatifimizi ayakkabı ve yan sanayi olarak kurduk. Kooperatiflerde en önemli olan ekip ruhudur. KDV ve spotajlar kaldırılırsa kadın kooperatifleri daha iyi bir noktaya gelecek. Kooperatifler üretmeli işçi orada çalışmalıdır. Kooperatif başkanlarının yerel yönetimlerle arası iyi olmalı ve halkın sorunlarını iyi bilmelidir. Avrupa Birliği projelerinden destek almalıyız” ifadelerini kullandı
• İzmir’den Simten Sarpkaya, “İklim değişikliği koşullarının önümüze getireceği kuraklığın tehlikesini iyi saptamak gereklidir. Üretimin hem üreticiyi hem de tüketiciyi memnun etmesi kamu destekli bir örgütlenmeyi gerektiriyor. Çözümün adı kooperatifleşme” dedi.

“SORUNLARA BİRLİKTE GÖĞÜS GERMELİYİZ”

• Bursa Orhangazi Kadın Girişimcileri Kooperatifi Kurucusu Nilüfer Seçkin, “Biz 7 kadın yapacağız dedik ve kooperatifimizi kurduk. Başarılı olacağımızı biliyoruz. Elimizde kaynaklarımız var ama hiçbir kurumdan yardım göremiyoruz. Kooperatiflerin sorunlarına birlikte göğüs germeliyiz” diye konuştu.
• Kahramanmaraş Kahraman Kadınlar Kooperatifi Kurucu Başkanı Kibar Daşcı Özdemir, “Kırsaldaki kadınlarımız ürettiklerini satamamaktan yakınıyordu. Biz de sorumluluk hissedip kadınlarımızın ürettiklerini satabilecekleri bir pazar oluşturmak istedik. Kadın kooperatifleri olarak kar amacı gütmeden emeğimizi ortaya koyup ülkemize katma değer yaratmaya çalışıyorsak yerel yönetimlerde sorumluluk duymalılar ve bizim üzerimizdeki yükün yarısını almalılar. Bizi ticari şirket olarak görmemeliler” ifadelerini kullandı.
• Sökeli Kadın Kooperatifi Zeliha Göktepe, “Sürdürülebilir olmamız gerekiyor bunun için de bize istikrarlı bir destek sağlanmalıdır” dedi.

PERİNÇEK: KADINLAR TÜRKİYE’Yİ YÖNETECEK

Kurultayın kapanış konuşmasını yapan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “Kooperatif en kutsal şirkettir. Kooperatifte emekçiler birleşir, emek ve yaratıcılık birleşir. Hele bir de kadın bilinciyle birleştiği zaman. Kadın bilinci aynı zamanda zorlukları yenme, dünyayı değiştirme bilincidir. Bugün burada dünyayı değiştirecek, zorlukları yenecek insanlarla birlikteyim bu bana hem mutluluk hem de güven veriyor” dedi.

“VERGİLERİ DÜŞÜRECEĞİZ”

Eğitim ve pazarlama sorununa dikkat çeken Perinçek, “Önümüzdeki dönemde kooperatifçilik eğitimi olmalıdır çünkü bu büyük bir ihtiyaçtır. Hakkari’den başlayarak bütün arkadaşlarımız pazarlama sorunlarına dikkat çekti. Dev şirketlerin holdinglerin bulunduğu bir piyasada kadın kooperatiflerinin pazarlama sorunları ile karşılaşmaları normal fakat biz bu sorunları yeneceğiz. Vergileri düşüreceğiz. Hatta kooperatiflerin faaliyetlerini vergisiz hale getirmek önümüzdeki hedeftir. Düşük faiz ya da sıfır faizle kadın kooperatiflerini destekleyen bir bankacılık ihtiyacı da çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

“KAHRAMAN KADINLAR DÖNEMİNE GİRİYORUZ”

Türkiye’nin ve dünyanın zor bir döneme girdiğini hatırlatan Perinçek, “Dünya yeni bir dünya doğuracak. Dünyamız artık kadınlaşmak zorunda bu eski dünya ile devam etmemiz mümkün değil. Zorluklar ve yokluklar bizi kahraman yapacak. Kahraman kadınlar dönemine giriyoruz. Yaratıcı kadınlar dönemine giriyoruz. Kurultaydan çok önemli şeyler öğrendik. Siz fısıltıdan gazete yapıyorsunuz, olumsuzu olumlu yapıyorsunuz. El ele verip kooperatif kurduysak sorunlarımızı birleşerek, dayanışarak çözeceğiz. Dolayısıyla bu kurultayımızın sloganı bellidir: Kadınız, üretiriz, güçlüyüz, kahramanız! Sizleri dinledikçe Türk kadınının ne kadar yaman olduğunu anlamış durumdayız. Kadınlar yalnız kooperatif yönetmeyecek, kadınlar sadece belediye yönetmeyecek, kadınlar yalnız evi, mutfağı yönetmeyecek. Kadınlar Türkiye’yi yönetecek” diye konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica