Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

Ordulular Derneğine ‘bir hafta’ süre verildi

Ordulular Derneğine ‘bir hafta’ süre verildi … İzmit Kaymakamlığı’ndan gelen ekipler binayı tahliye etmek istedi. Dernek yetkililerin itirazının ardından kaymakamlık yetkilileri bir hafta daha süre tanıdı. detaylar haberimizde…

Ordulular Derneğine ‘bir hafta’ süre verildi

Tahliye edilmesine karar verilen Ordulular Derneği binası için yönetime bir haftalık süre verildi

İzmit’in Alikahya Mahallesi’nde bulunan Ordulular dernek binası, İzmit Kaymakamlığı tarafından tahliye edilmek istendi. Dernek yöneticilerinin itirazının ardından kaymakamlık yetkilileri tarafından bir hafta daha süre tanındı. Kocaeli Ordulular Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nurettin Arıcan, “Fatma başkan, bizi dışarı atma” dedi.

İzmit Belediyesi, Alikahya’da bulunan Ordulular Derneği binasını geçtiğimiz haftalarda ihaleye çıkarttı. İhaleyi kazanan Kocaeli Samsun Dernekleri Federasyonu Başkanı Reşat Akın oldu. Akın, bu yeri Kocaeli Sağlık Çalışanları Derneği adına kullanacağını belirtti. Yaşanılan bu gelişme 25 bin Ordulunun yaşadığı Alikahyalılar tarafından tepkiyle karşılanmıştı.

KAYMAKAMLIK BOŞALTILMASINI İSTEDİ

İzmit Kaymakamlığı tarafından Kocaeli Ordulular Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği yöneticilerine binanın boşaltıma yazısı gönderildi. Kaymakamlıktan gelen yazıya göre 27 Ekim Çarşamba günü saat 14. 00’e kadar dernek binasının boşaltılması gerekiyordu. Krizin aşılamamasının ardından belirtilen gün ve saatte Kocaeli Ordulular Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği üyeleri basın açıklaması yapmak için dernek binasında bir araya geldi. İzmit Kaymakamlığı’ndan gelen ekipler binayı tahliye etmek istedi. Dernek yetkililerin itirazının ardından kaymakamlık yetkilileri bir hafta daha süre tanıdı. Eğer bir hafta içerisinde mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermezse bina tahliye edilecek. Polis ekipleri de herhangi bir olumsuz duruma müdahale için dernek binası önünde önlem aldı. Kaymakamlık görevlileri ile Alikahya Belediye eski Başkanı İhsan Sarıca arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı.

“HAKSIZ BİR ŞEKİLDE ELİMİZDEN ALINIYOR”

Kocaeli Ordulular Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Nurettin Arıcan, tahliye işleminin ertelenmesinin ardından basın açıklaması yaptı. Arıcan, “Şu an uğruna toplandığımız ve haksız şekilde elimizden alınmak istenen dernek binamızın hikayesini anlatmak istiyoruz. Kocaeli Ordulular Kültür ve Dayanışma Derneği, 60 yıl önce memleketlerinden göçüp İzmit’e gelen ve artık kendilerine burayı yurt edinen, burada evlenip, burada çocuklarını büyüten 45 bini aşkın Ordulu hemşerimizi bir araya getirmek amacıyla 2016 yılında İzmit Belediyesi’nden kiralamıştır.

“TİCARİ AMAÇ TAŞIMIYORUZ”

Bu yer; biz kiraladığımızda 38 metrekarelik atıl bir barakaydı. Çevresine korku saçıyor, en önemlisi hemen yanı başında bulunan parkta; çocukların, ailelerin eğlenmesine engel teşkil ediyordu. Bu baraka tiner ve alkol bağımlılarının yuvası haline gelmişti. Derneğimiz bu yeri, bütün mülkiyeti belediyeye kalmak üzere yeni baştan inşa etti. Mevcut alanın dokuz katı kadar büyüttü, içinde hiçbir ticari amaç taşımayan, hemşerilerini bir araya getiren bir yer haline geldi.

“BARAKA OLARAK KİRALADIK”

Belediyeden 38 metrekare yıkık, dökük bir baraka olarak kiraladığımız yer, dernek üyelerimizin bağışları ve gayretleriyle 322 metrekarelik kapalı alana sahip dernek merkezi haline geldi. Bütün bu masraflara rağmen derneğimiz kirasını düzenli olarak ödemeye devam etmiş ve bu yerin dernek hizmetleri dışında ticari amaçlı kullanılmayacağını kendi rıza ve isteğiyle İzmit Belediyesi ile yapılan sözleşmeye yazdırmıştır.

“RANDEVU VERMEDİ”

İş bu haldeyken, İzmit Belediyesi’nde yaşanan yönetim değişimi sonrası anlam veremediğimiz gelişmeler yaşandı. İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet’ten ısrarla ve tekrar tekrar talep ettiğimiz randevular verilmedi. Bu dernek çatısı altında her siyasi görüşten üye ve temsilci bulunmaktadır.

“BİLGİ VERMEDEN İHALE ETTİLER”

Derneğimiz, sadece hemşeri derneği olarak faaliyetlerini sürdürüp, bu yeri üyelerinin çabasıyla bu hale getirdiği halde, İzmit Belediyesi önce şartnamede değişikliğe gidip burayı büfe ve cafe gibi ticari merkez haline dönüştürüp, daha sonra 2 Eylül tarihinde derneğimize bilgi vermeden ihale etmiştir. Özetini yaptığımız bu gelişmelerin ardından bugün belediyenin kesin kararı ve emniyet güçlerinin eliyle derneğimizin tahliyesi yönünde işlem başlatılmıştır.

“EVİMİZDEN ÇIKARTMAK İSTİYOR”

Bu işleme karşın bizler de yürütmeyi durdurma kararı almak üzere yasal süreci başlatmış bulunuyoruz. Kırk beş bini aşkın Ordu kökenli Aliakahyalı hemşerimizin yaşadığı yerden, yani evimizden çıkartılmak isteniyoruz, hem de devlet, kamu gücü kullanılarak. kimi derneklere tüm masrafı belediye tarafından karşılanarak yer, mekan sağlanıp, hatta faaliyet masrafları bile karşılanarak imkanlar sağlanırken, derneğimizin kendi imkanlarıyla yaptığı yerden polis eliyle dışarı atılıyor.

“BİZİ EVİMİZDEN ÇIKARMAYIN”

Bu çifte standardı kabul etmiyoruz. Kamu gücü kullanılarak ve hukuk oyunları yapılarak haklı olunamaz, haklı olmak için kamu vicdanı ve gerçeklerle yüzleşmek gerekir. Biz 60 yıl önce yurdumuzu, evimizi terk ederek buraya yerleştik. Burada doğduk, burada oturuyoruz. Bu kararı alanlara bir kez daha sesleniyoruz. Bizi evimizden çıkarmayın. Kamu gücünü bize karşı kullanmayın. Bizi, bunlar köylü, bir şeyden anlamaz, koyun gibidirler diye görmeyin.

“ÖNÜMÜZDE HİÇBİR SET DURAMAZ”

Biz, bir araya geldik mi önümüzde hiçbir set duramaz. Bizim düğünlerimize, cenazelerimize, acil durumdaki iletişimize ve birlikteliğimize hiç mi bakılmaz? Bizimle uğraşmayın, bize dokunmayın. Bu bildiriyi öncelikle Alikahya bölgesinde Ordulu hemşerilerimiz; sonrasında il geneli tüm hemşerilerimiz adına, Kocaeli Ordulular Derneği ve Ordu Düzyaylalılar Derneği olarak imza altına alıyor, kamuoyunun bilgilerine arz ediyoruz.

“DERNEK VE MUHTARLARA PRES YAPILDI”

Kocaeli Ordulular Kültür ve Dayanışma Derneği olarak dün basın mensuplarımıza bugün yapacağımız toplantının davetini yaptık. Bu davetin duyulmasının ardından İzmit Belediyesi’nden gece boyu toplantıya katılmak isteyen dernek ve muhtarlarımıza pres yapıldı. Toplantıya katılmamaları için baskı üzerine baskı yapıldı. Yetmedi, bu sabah saatlerinde apar topar bir basın açıklaması yapılarak, sözde bizim iddialarımıza karşı önlem almak, kamuoyunu yönlendirmek istedikleri görüldü.

“FATMA BAŞKAN, BİZİ DIŞARI ATMA”

Ne yazık ki, İzmit Belediyesi’nin yaptığı bu açıklama dikkatlice okunduğunda her yönüyle gerçek dışı ifadeler içerdiği anlaşılacaktır. Ancak bütün bunlara ilerleyen günlerde belgeleriyle, detaylı şekilde yanıt vereceğiz. Bugün burada sadece şunları söylüyoruz: Siz yokken, biz buradaydık. Biz yaptık, sen elimizden alıyorsun. Alikahya’da huzuru bozmayın. Fatma başkan, bizi dışarı atma” dedi.

KONUYLA İLGİLİ İZMİT BELEDİYESİ’NDEN YAPILAN AÇIKLAMA

Öte yandan bugün sabah saatlerinde İzmit Belediyesi’nden Ordulular Derneği Binası’nın tahliyesine ilişkin yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şunlara yer verildi: “Alikahya Fatih Mahallesi Ahmet Taner Kışlalı Caddesi no:4 Demokrasi Parkı içerisinde bulunan dernek lokali, Kocaeli Ordulular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne 05.05. 2016 tarihinde kira sözleşmesi aylık 100 TL’den 3 yıllığına kiralanmıştır.

“KİRA ÖDEMEDİLER, RUHSATSIZ YAPI İNŞA ETTİLER”

Bu tarihten itibaren ilgili dernek tarafından, lokal içerisinde ruhsatsız ve sözleşmeye aykırı olarak ek ilave kaçak yapılar yapıldığı belirlenmiş, lokal içerisinde okey tabir edilen oyunun oynandığı ortaya çıkmış ve kira bedelinin ödenmediği tespit edilmiştir. Konuyla ilgili olarak önceki İzmit Belediye Başkanlığı yönetimi tarafından uyarılarda bulunulmuş, sözleşmeye aykırı hallerin son bulmaması durumunda sözleşmenin fesih edileceği derneğe bildirilmiştir.

“İLK TAHLİYE YAZISINI NEVZAT DOĞAN GÖNDERDİ”

Öte yandan Kocaeli Ordulular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne, kendilerine verilen lokalin boşaltılması için ilk yazı İzmit Belediye Başkanlığı önceki yönetimi tarafından 02.04.2019 tarihinde gönderilmiştir. Ancak ne var ki o tarihte bu tahliye yazısı dernek yönetimi tarafından hiçbir şekilde protesto edilmemiştir.

“YENİ YÖNETİM, DERNEĞE KOLAYLIK SAĞLADI”

2019 Yerel Seçimleri sonrasında belediye yönetimi değişmiş ve önceki yönetim tarafından boşaltılması istenen dernek lokaline kolaylık sağlanarak bir süre daha burada dernek faaliyetlerini yürütülebilmesi için müsaade edilmiştir.

“İHALE DUYURUSUNU SAĞIR SULTAN DUYDU”

Fakat gerek sözleşme tarihi son bulduğu gerekse alanın ticari alan niteliğinde kullanıldığı anlaşılması üzerine İzmit Belediyesi yönetimi bu alanı, kanuna uygun bir şekilde büfe-kafeterya olarak ihale edilmesini kararlaştırmıştır. Bu ihale duyurusu gerek belediyenin internet sitesinde duyurulmuş gerek gazetelere ihale ilanı verilmiş gerekse Kocaeli Ordulular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ne haber verilmiştir.

“SADECE 2019’DA 3 İHALE YAPILDI”

Buna rağmen Kocaeli Ordulular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği; 3 yıllık peşin bin TL (1000 TL) ödeme koşulu olan 19.06.2019, 30.10.2019, 06.11.2019 tarihlerindeki 3 ayrı ihaleye katılmamıştır. Kocaeli Ordulular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği 25.03.2020 tarihinde bu sefer 3 yıllık peşin 500 TL ödeme koşulu olan 4. ihaleye de katılmamıştır.

“İHALEYİ SAĞLIK ÇALIŞANLARI ADINA ALDILAR”

İki yıl içerisinde 4 ayrı ihale yapılırken bu ihalelere katılmayan Kocaeli Ordulular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yönetimi, 02.09.2021 tarihinde gerçekleştirilen 5. ihaleye de katılmamıştır. İhaleye şahıs olarak katılan Kocaeli Samsun Dernekleri Federasyonu Başkanı Reşat Akın 3 yıllık peşin ödeme koşuluyla aylık 1000 TL bedelle ihaleyi kazanmıştır. Başkan Akın sonradan yaptığı açıklamada Kocaeli Sağlık Çalışanları Derneğine adına kullanılacağını belirtmiştir.

“3 YIL İÇERİSİNDE YAPILAN 5 İHALEYE DE BİLDİKLERİ HALDE KATILMADILAR”

Bir dernek lokali, 3 yıl içerisinde 5 defa ihaleye çıkarken katılmayan Kocaeli Ordulular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yönetimi şimdi de, “İzmit Belediyesi baskın ihale yaptı, bizim hakkımızı gasp etti” iddiasıyla Ordulu vatandaşlarımızı galeyana getirmektedir.

“HİÇ KİMSE KANUNDAN ÜSTÜN DEĞİLDİR”

Bu kentte yaşayan hiçbir kesim, zümre ya da kişi Türkiye Cumhuriyeti kanunlarından muaf değildir. Kocaeli Ordulular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nin lokal sözleşmesi bitmiş, lokalin boşaltılması da önceki yönetim tarafından istenmiştir. Kanuna uygun bir şekilde gerçekleştirilen lokalin ihalesi 5 defa gerçekleştirilmiş olmasına rağmen dernek yönetimi bu ihalelere katılmamış, adeta bir gövde gösterisiyle lokalin kendilerine bırakılmasını istemiştir.

“ORDULU VATANDAŞLARIMIZ KANUN VE NİZAMLARA UYAR”

Değerli vatandaşlarımız ne İzmit ne Kocaeli ne de Türkiye bir muz cumhuriyeti değildir. Kimse kanundan ayrı hareket edemez, kimse belediyenin yani devletin alanına göz dikemez. Kanunlar ve nizamlar herkes içindir. Hal böyleyken, Kocaeli Ordulular Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği yönetiminin içinde bulunduğu bu agresif tutuma, değerli Ordulu vatandaşlarımızın uymamasını dileriz. Saygılarımızla”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica