GenelRaporlar

Osman Kavala Türkiye’nin Soros’u diyen Erdoğan’ın Soros’la görüşmesi

Osman Kavala Türkiye’nin Soros’u Sosyal medyada son günlerde paylaşılan ve Erdoğan ile George Soros’u yan yana gösteren fotoğrafın doğruluğu teyit edildi. Osman Kavala Türkiye’nin Soros’u

Osman Kavala Türkiye’nin Soros’u …

1 yılı aşkın süredir cezaevinde tutuklu bulunan Osman Kavala için Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye’nin Soros’u” ifadelerini kullanmıştı. Geçtiğimiz hafta ise aralarında Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı gibi isimlerin de aralarında olduğu 20 kişi Osman Kavala Soruşturması kapsamında gözaltına alınmış 1 kişi tutuklanmıştı.

Sosyal medyada paylaşılan ve doğrulama sitesi teyit.org’a ihbar olarak gönderilen fotoğrafın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ünlü iş insanı George Soros’u aynı masada otururken gösterdiği iddia edildi.

Fotoğrafı Garo Paylan Twitter’da paylaştı…

2003 yılında İsviçre’deki Dünya Ekonomik Forumu’nda çekildiği iddiasıyla uzun süredir internette dolaşan fotoğraf son olarak 21 Kasım 2018’de Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır milletvekili Garo Paylan tarafından Twitter’da paylaşıldı ve yaklaşık 2 bin beğeni aldı. Benzer şekilde “Kaç Saat Oldu” isimli kullanıcının Twitter’da paylaştığı fotoğraf ise yaklaşık 3 bin 500 beğeni aldı.

Bazı kullanıcılar ise söz konusu fotoğrafın montajlanmış olduğu yönünde iddialar ortaya attı.

Osman Kavala Türkiye’nin Soros’u … derken sorosla görüşmeler ortaya serildi

Fotoğraf 2003’te davos’ta çekildi…

Fotoğrafın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iş insanı George Soros’u aynı masada gösterdiği iddiası doğru. Fotoğraf üzerinde herhangi bir montaj bulunmuyor. Görüşme, 2003 yılında İsviçre’nin Davos kentindeki Dünya Ekonomik Forumu sırasında Victoria Oteli’nde gerçekleşmiş.

Hürriyet gazetesi tarafından yapılan 24 Ocak 2003 tarihli bir haberde, İsviçre’nin Davos kentinde gerçekleştirilecek Dünya Ekonomik Forumu’na Türkiye’den Başbakan Abdullah Gül, AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye bakanı Kemal Unakıtan gibi isimlerin katılacağı belirtiliyor.

Anadolu Ajansı’nın internet sitesinde 2003 yılındaki Dünya Ekonomik Forumu’nda çekilen fotoğraflara rastlanabiliyor. Erdoğan ve Soros’u aynı masada gösteren fotoğrafın orijinali de bu fotoğraflar arasında yer alıyor. Ömer Tekdal tarafından 25 Ocak 2003’de çekilen fotoğrafta Erdoğan ve Soros görülebiliyor.

Fotoğrafın açıklamasında ise Erdoğan’ın Dünya Ekonomik Forumu kapsamında dünyaca ünlü yatırımcı George Soros’la görüştüğü ifade ediliyor. Erdoğan’ın hemen sağında ise eski bakanlar Egemen Bağış ve Ömer Çelik yer alıyor.

aynı toplantıda diğer toplantılardan

Yeni Şafak haber yapmıştı…

Konu hakkında Yeni Şafak gazetesinin 26 Ocak 2003 tarihli bir haberi de önemli detayları barındırıyor. Davos’tan izlenimlerin aktarıldığı haberin sonlarına doğru AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Victoria Oteli’nde George Soros ve Atina Belediye Başkanı olduğu belirtilen “Isabelle Tornare” ile ayrı ayrı görüştüğü ifade ediliyor. Ancak haberde söz konusu görüşmelere dair bir fotoğrafa rastlanmıyor.

Yine Anadolu Ajansı’nın internet sitesinde Erdoğan’ın Atina Belediye Başkanı olduğu vurgulanan “Isabelle Tornare” ile yaptığı görüşmenin fotoğrafı da yer alıyor. Fotoğraf incelendiğinde görüşmenin oteldeki aynı masada yapıldığı anlaşılıyor.

Ancak, bu noktada Erdoğan’ın görüştüğü ve Atina Belediye Başkanı olduğu belirtilen fotoğraftaki kişinin Isabelle Tornare olmadığını söylemek mümkün. Fotoğraftaki kişi, 2003 ila 2006 yılları arasında Atina Belediyesi Başkanlığı yapan ve daha sonra da Dışişleri Bakanı olan Dora Bakoyannis. Dünya Ekonomik Forumu’nun 2003 yıllığında ise Isabelle Tornare’nin iletişim bölümünde çalışan bir görevli olduğu fark ediliyor.

Dünya Ekonomik Forumu tarafından fotoğraf paylaşım sitesi Flickr’a yüklenen bir fotoğrafta da George Soros’un katılımcı olarak organizasyonda yer aldığı anlaşılıyor. Yine CNN tarafından yapılan 28 Ocak 2003 tarihli bir haberde 2003 Dünya Ekonomik Forumu’na katılan Soros’un açıklamalarına yer veriliyor.

Görüşme dönemin gazeteleri tarafından da haberleştirilmiş…

Erdoğan ve Soros’un 2003 yılında Davos’ta gerçekleştirdiği görüşmenin dönemin gazeteleri tarafından da haberleştirildiğini söylemek mümkün. teyit.org’un Milli Kütüphane Süreli Yayınlar bölümünden ulaştığı Star gazetesinin 27 Ocak 2003 tarihli sayısında söz konusu fotoğraf kullanılıyor.

övgü haberleriydi!…
övgünün haberi…

“Tayyip Erdoğan Soros’la Görüştü” başlığıyla verilen haberde para sihirbazı olarak nitelenen George Soros’un AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Davos’ta bir görüşme yaptığı ve Soros’un Erdoğan’a Türkiye’deki eğitim projelerine girmek istediğini söylediği aktarılıyor.

Erdoğan ve Soros daha sonra da görüşmüş

İnternette yapılan aramada Erdoğan ve Soros’un daha sonraki yıllarda da görüştüğüne dair haberlere rastlanıyor. Radikal gazetesi tarafından yapılan 16 Haziran 2005 tarihli haberde George Soros’un Türkiye’de 8 gün kaldığı ve bu sürede Erdoğan’la da görüştüğü ifade ediliyor.

Benzer şekilde Milliyet’te Erdoğan ve Soros’un görüştüğüne dair bir habere rastlanabiliyor.

Fotoğraf neden gündem oldu?

Anadolu Kültür Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala, 19 Ekim 2017’de İstanbul’da gözaltına alınmış ve 2013 yılında meydana gelen Taksim Gezi Parkı olaylarının yöneticisi ve organizatörü olmakla suçlanarak 1 Kasım 2017’de tutuklanmıştı.

Ekim 2017’de Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında Kavala’yı, “Türkiye’nin Soros’u” olarak nitelemiş, Abdullah Gül’ün eski basın danışmanı Ahmet Sever ise 24 Ekim 2017’de yazdığı bir yazıda Erdoğan ve Soros’un 2003 yılında Davos’ta görüştüğünü açıklamıştı. Geçtiğimiz günlerde ise aralarında Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Betül Tanbay ve Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Turgut Tarhanlı gibi isimlerin de aralarında olduğu 20 kişi Osman Kavala Soruşturması kapsamında gözaltına alındı.
Kaynak: demokrathaber

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica