Mecit Ünal

Oy ve Ötesi’nin özverili bağımsız gönüllülüğü

Oy ve Ötesi’nin özverili bağımsız gönüllülüğü. Bu gönüllü yapı yasanın tanıdığı haklar çerçevesinde sandıklara gözlemci hazırlıyor. yorum/haber

Oy ve Ötesi’nin özverili bağımsız gönüllülüğü

Dün bu köşeden “seçim hileleri” başlıklı bir yazı kaleme almıştım. O yazıda aklımızın erdiği kadar ve yaşadıklarımızı göz önünde bulundurarak seçmene ve siyasi partilerin görevlilerine hatırlatmada bulundum. Faydamız dokunduysa bir yurttaş olarak sadece mutlu olurum.

“…eksik oylar hileyle…”

Siyasi partiler seçim dönemlerinde yaptıkları yoğun çalışmaların sonuçlarını sandıkta alırlar. Sandıktan çıkan sonuçlar yapılan çalışmaların ürünüdür. Yalnız bizim ülkemizde güdümlü bir siyasal süreç yaşandığı için, egemenlerin ayakta kalmalarını sağlayan, sandıktan çıktığı söylenen oyların gerçeklerle örtüşmediğini görüyoruz. Sandıklarda siyasi partilerin yasal görevlileri görevinin başında olmadığı zamanlarda iktidarın ihtiyacı olan eksik oylar hileyle tamamlanabiliyor. Bunları gördük ve yaşadık.

Seçmenlerin kullandıkları oylar ile sandıktan çıkan oylar farklılık gösterince hileler ve zorbalıklar sonuç belirler oluyor. İşte böylesi bir sürece itiraz eden duyarlı yurttaşlar bir araya gelerek bir yapı oluşturdular. Bu yapı “Oy ve Ötesi derneği”

“50 bin civarında…”

Oy ve Ötesi derneği, 24 Nisan 2014 tarihinde kuruldu. Ve bu derneğin üyeleri siyasal partilerden tamamen bağımsız ve gönüllü yurttaşlardan oluşuyor. Şeffaf ve demokratik bir seçim süreci bilincinin yerleşmesi için bir araya gelen gönüllü yurttaşların sayısı bir önceki seçimde 30 binin üzerine çıkmış durumda. Yeni gönüllülerin katılımıyla bu rakam 50 bin civarına ulaşmış…

Bu gönüllü yapı yasanın tanıdığı haklar çerçevesinde sandıklara gözlemci hazırlıyor. Ve sandıklarda görev almak isteyen gönüllü gözlemcileri eğitim çalışmalarıyla donatıyorlar.

Bu gönüllü ve yürekli insanlar yasadışı bir iş yapmıyorlar. Aksine temeli yasaya dayanan ve 298 sayılı seçim kanunu düzleminde YSK tarafından hazırlanan 138 nolu genelge üzerinden hareket ediyorlar. Elbette bu çalışmayı yaparken siyasi parti ayrımı yapmaksızın, her siyasi partiden de müşahitlik eğitimlerine katılmaları için insan göndermelerini istiyorlar. Eğitimlerine genelde siyasi parti kimlikli insanlar katılmıyorlar. Katılmama nedenleri tamamen bir “ego” meselesi… Onlar kendi siyasi partileri içinde hiçbir bilgi sahibi olmadan en iyi bilen olarak kendilerini pazarlayan kör cahillerdir. Zaten onlar bu işi herkesten daha iyi bildikleri için üst üste seçim yenilgileri yaşadıklarının bilincinde değiller. Islak imzalı seçim sandık sonuç tutanağını tamamlayamayan siyasi partilerin şikayet haklarının olmadığını hatırlatmak isterim.

Oysa bu eğitimleri alarak donanmış görevlilerin kendilerinin güçlerini en üst düzeyde hissedeceklerini bilmeleri gerek. Yasalardan alınan güçle yasaları hiçe sayan güçlerin savaşını kazanacak olan bilgili görevlilerdir. Bu gücü kullanmayı bilenler, hile ve zorbalıkla seçim kazanmayı hedefleyenlerin oyunlarını bozacak olan yutseverlerdir.

İktidarı elinde tutanların hile yaparak seçim kazanmasındaki rolünü alaşağı edecek olan görevlilerin görevlerini bilmelerini sağlayacak olan eğitimlerle rol üstlenen özverili insanlara sonsuz teşekkürler. Siyasi partilere ençok katkı sağlayan bu sürecin isimsiz kahramanlarını kutluyorum.

*isimsiz kahramanlardan bizim ilimizde görev yapan, Av. Simanur MANOZ, Burak KOÇAKÇI ve Umutcan TARCAN‘a saygılar…

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica