Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

Oygür: “İstiklal Marşımızın 100’üncü Yılı kutlu olsun”

Oygür: “İstiklal Marşımızın 100’üncü Yılı kutlu olsun” … Oygür; “Tam 100 yıl önce bugün kabul edilen İstiklal Marşımız, zorlu günlerde verilen bağımsızlık mücadelesinin, milli şuurun ve milletin ortak sesi olur” dedi. detaylar haberimizde…

Oygür: “İstiklal Marşımızın 100’üncü Yılı kutlu olsun”

Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Genel Yönetim Kurulu Adına Genel Başkan Prof. Dr. Tülin Oygür imzasıyla yayınlanan İstiklal Marşımızın 100’üncü Yılı kutlama mesajı:

TBMM, Milli Mücadelenin en zorlu günlerinde, 500 lira ödül koyarak İstiklal Marşı yarışması açar.

Mehmet Akif Ersoy yarışmaya katılmamıştır. Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey, arkadaşı ve Burdur Milletvekili Mehmet Akif Ersoy’a katılmama nedenini sorar. “Milletim için yazacağım marş karşılığında para almam, alamam!” cevabını alır.

Kazanması halinde para ödenmemesi şartıyla M. Akif Ersoy yarışmaya katılır. 724 eser arasında onun şiiri birinciliğe layık görülür.

M. Akif Ersoy, 12 Mart 1921’de TBMM’de oybirliği ile Milli Marş kabul edilen şiirini “Kahraman Ordumuza” adamıştır. Milli marşlar yazıldığı dönemin karakterini yansıtır. Tam 100 yıl önce bugün kabul edilen İstiklal Marşımız, zorlu günlerde verilen bağımsızlık mücadelesinin, milli şuurun ve milletin ortak sesi olur.

Mehmet Akif Ersoy verilen vatan mücadelesini ve İstiklal Marşı’nın hangi hissiyatla yazıldığını “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın!” diyerek en güzel şekilde özetlemiştir.

Mustafa Kemal Atatürk’ün Meclis’te okunduktan sonra, “Bu marş bizim inkılabımızın ruhunu anlatır,” dediği İstiklal Marşımızın kabulünün 100. yılında büyük şair Mehmet Akif Ersoy’u minnetle anıyoruz. İstiklal Marşımız, Türk Milleti’nin, kendisini esaret altına almak isteyen zalimlere isyanı ve meydan okuması olarak ülkemiz semalarında sonsuza kadar ve onurla yankılanmaya devam edecektir.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica