Raporlar

Perinçek: “Soykırım Tarihi Değil Hukuki Kavramdır”

Perinçek: “Soykırım Tarihi Değil Hukuki Kavramdır”

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, ABD Başkanı Joe Biden’ın, geçen sene olduğu gibi bu sene de 1915 mesajında ‘Ermeni soykırımı’ ifadesini kullanması ve Dışişleri Bakanlığının verdiği yanıtı değerlendirdi

Biden’ın açıklamasının beklenen bir açıklama olduğunu vurgulayan Perinçek, bu açıklamanın ABD’nin cahilliğini ortaya koyduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanlığının Biden’ın mesajının ardından yayınladığı yanıtın zayıf olmasına ve soykırım suçlamasının ‘kınama’ ile geçiştirilmesine tepki gösteren Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, “Türkiye olarak verilecek cevap açıktır. AİHM’de Perinçek-İsviçre davasında, Ali Mercan davasında ve Hasan Kemahlı ve arkadaşlarının davasında aldıkları kararlar hem ilgili daire hem de büyük daire tarafından onaylanmıştır. Bu kararlarda 1915 olaylarının Holocost yani Yahudi Soykırımıyla aynı sınıflama içinde görülemeyeceği belirtilmiştir. Dolayısıyla soykırımdan hukuken söz etmek mümkün değildir” dedi.

“HUKUK TANIMAZLIĞIN, TÜRKİYE DÜŞMANLIĞININ İFADESİ”

Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Ortak Komisyon’ ifadesine de tepki gösteren Perinçek şunları söyledi:

“ABD Başkanı Biden’ın Türkiye’yi soykırımcı ilan etmesi beklenen bir açıklama. ABD emperyalizminin Türkiye düşmanlığı biliniyor zaten. Bu aynı zamanda Amerikan devletinin, ABD’nin ne kadar cahil olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü devlet başkanları, parlamento başkanları, hükümetler, belediyeler, akademik kuruluşlar hiçbir şekilde soykırıma hükmedemezler. Soykırım açıklamasında bulunamazlar. Bu BM’nin 1948 soykırım sözleşmesine aykırıdır. Bu sözleşmeye göre bir soykırıma ancak yetkili mahkeme karar verebilir. Yetkili mahkeme de suçun işlendiği yerin mahkemesidir. Bir de Uluslararası Adalet Divanıdır. 1915 olayları hakkında Uluslararası Adalet Divanı’nın, yerel mahkemelerin yani Türkiye mahkemelerinin bir soykırım suçu işlendiğine dair bir kararı yok. Dolayısıyla Biden’ın bu açıklaması hem bir cehaletin ifadesidir, hem bir hukuk tanımazlığın hem de emperyalistliğin ifadesidir. Türkiye düşmanlığının ifadesidir.”

“AİHM KARARLARI BAĞLAYICIDIR”

Vatan Partisi tarafından AİHM’de kazanılan zaferi hatırlatan Perinçek, “Türkiye olarak verilecek cevap açıktır. AİHM’de Perinçek-İsviçre davasında, Ali Mercan davasında ve Hasan Kemahlı ve arkadaşlarının davasında aldıkları kararlar hem ilgili daire hem de büyük daire tarafından onaylanmıştır. Perinçek yanında Ali Mercan ve Hasan Kemahlı, Vatan Partisinin yöneticileridir. Bu kararlarda 1915 olaylarının Holocost yani Yahudi Soykırımıyla aynı sınıflama içinde görülemeyeceği belirtilmiştir. Dolayısıyla soykırımdan hukuken söz etmek mümkün değildir. Bunlar AİHM kararları. Hem Avrupa için bağlayıcı, hem uluslararası hukuk açısından yüksek bir mahkeme kararı. ABD bu kararları tanımıyor, bilmiyor” ifadelerini kullandı.

“DIŞİŞLERİ BAKANLIĞIMIZIN BİLDİRİSİ VAHİM BİR ÖZELLİK TAŞIYOR”

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek: “İkinci olarak bizim Dışişleri Bakanlığımızın yaptığı açıklamada en sonunda ‘ortak tarih komisyonu’ kurmaktan söz ediliyor. Çok üzülerek belirtiyorum. Çok da değerli bir Dışişleri Bakanımız var. Fakat Dışişleri Bakanlığının bu bildirisi de vahim diyebileceğimiz bir özellik taşıyor. Çünkü Dışişleri Bakanlığımız, Türkiye’nin başına bunca yıldır bela olan bir konunun bilgisine sahip değil. Hiçbir bakanlığımız henüz soykırım kavramını öğrenememiş. AİHM kararlarına, bizim bu konudaki mücadelelerimize rağmen. Uluslararası alanda da İsviçre davasının İsviçre, Almanya, Fransa’da üniversitelerde okutulmasına rağmen öğrenememiş.”

“TARİHÇİLER DEĞİL MAHKEME KARAR VERİR”

“Soykırım tarih kavramı değil, bir hukuk kavramı ve ancak yargı tarafından hükme varılabilir. Tarihçiler soykırımın varlığını tartışamaz bile. Tarihçiler burada yetkili değil. Tarihi olayları inceler. Ama soykırıma hükmedemez. Çünkü tarihçiler mahkeme değildir. Kırımı tartışabilir, kim kimi öldürmüş. Bunlar tarihin konusu. Ama soykırım kavramını kullandığınız an yargı alanına giriyorsunuz. Bu neye benziyor? Cinayetin işlendiğine, hırsızlık yapıldığına kim karar verir? Mahkeme karar verir. Siz kalkıp da tarihçi olarak idam cezası verebilir misiniz? Adamı öldürdüğünü söyleyebilirsiniz. Bu bir tarih olayıdır. Ama adam öldürmekten mahkumiyete ancak mahkeme karar verir. Soykırım da böyle, mahkeme kararı olmadan soykırım olmaz.”

“TÜRKİYE’Yİ SAVUNMAK VATAN PARTİSİ’NE DÜŞÜYOR”

Devlet yöneticilerinin soykırım konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını vurgulayan Perinçek, “Türkiye’yi savunmak Vatan Partisi’ne düşüyor” dedi

Perinçek “1915 olaylarında da bir mahkeme hükmü olmadığı için soykırımdan söz edemez hiç kimse. Biden dahil. Maalesef bizim Dışişleri Bakanlığımız soykırım konusunda gerekli bilgilerden yoksun. Bunu çok üzülerek belirtiyorum. Geçen hafta Cumhurbaşkanlığında bir çalıştay düzenlendi. Onu da izledim. İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un konuşmasını da inceledim. Orada da soykırım kavramının bilinmediğini büyük bir üzüntüyle gördüm. Geçmişte Cumhurbaşkanlığı’nın bu konuda yayınladığı çok güzel şemalar vardı. Onlarda mesele doğru konuluyordu. Onların da unutulduğunu görüyoruz. Dışişleri Bakanlığımız böyle, İletişim Başkanlığımız böyle. O zaman Türkiye’yi savunmakta iş Vatan Partisi’ne düşüyor. İletişim Başkanlığı ve Dışişleri Başkanlığımız önce soykırım kavramını incelemek durumunda. Arzu ederlerse önce soykırım kavramını incelemek durumunda. Arzu ederlerse o konularda bilgilendirme yapabiliriz” şeklinde konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica