Ekonomi

Petrolün 50 dolara düşmesi 100 dolara çıkmasından daha yüksek ihtimal

Petrolün 50 dolara düşmesi 100 dolara çıkmasından daha yüksek ihtimal Bazı uzmanlar gelecek ay Viyana’da gerçekleşecek kritik OPEC zirvesinde bu teklifin resmiyete dökülmesinde bazı üyelerin karşı çıkabileceğini ifade ediyorlar. Konuya ilişkin Bloomberg kanalına konuşan Citigroup Emtia Araştırmaları Birimi Başkanı Ed Morse, “Bu çekişmeli bir toplantı olabilir ”diye uyarıyor. Petrolün 50 dolara düşmesi 100 dolara çıkmasından daha yüksek ihtimal detaylar haberimizde…

Petrolün 50 dolara düşmesi 100 dolara çıkmasından daha yüksek ihtimal

“Petrol varil fiyatı daha fazla yükselmeyecek”

“Dünya petrol piyasasında bugün sevkiyat açığı yok, arz-talep dengesi var. Fiyatlardaki artış yakında son bulacak.” Bu tahmin Financial Times gazetesinden geldi. Petrol varil fiyatının daha fazla yükselmeyeceğini öngören İngiliz gazetesi, “Varil fiyatının 50 dolara düşmesi, 100 dolara çıkmasından daha yüksek ihtimal” diye yazdı.

“Olası bir Savaş petrol sevkiyatını sekteye uğratabilir”

Suudi Arabistan ile İran ve İsrail – İran arasında patlak verebilecek olası bir savaşın petrol sevkiyatını sekteye uğratabileceği kaygısının olduğu belirtilen haberde, tarafların son dönemdeki söylemlerinin ve ABD Başkanı Donald Trump’ın İran nükleer anlaşmasından çekilmesinin bu beklentiyi güçlendirdiğine işaret edildi.

“Üretimi artıracaklarını söylemeleri fiyatları düşürdü”

Petrol fiyatlarındaki düşüşü değerlendiren Fransız ekonomi gazetesi Les Echos ise, “Petrol fiyatındaki düşüş, kuşkusuz, Moskova ve Riyad’ın, petrol üretimini artıracakları yönündeki açıklamadan kaynaklandı. Petrol piyasasında volatilite, Viyana’da haziran ayı sonunda yapılacak OPEC zirvesine kadar devam edecek” tahmininde bulundu.

Bu arada Dünya gazetesi yazarı Aydın ŞAHİNALP, son gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

OPEC ve Rusya, ABD Başkanı Trump’ın baskısından sonra vanaları açmaya hazırlanıyor. Üretimde günlük 1 milyon varillik artışın Venezuela ve İran’dan kalan boşluğu doldurması bekleniyor. Ancak Riyad ve Moskova’nın hamlesi petrol kartelinde bazı ülkelerin muhalefeti ile karşılaşabilir.

“Kıstıkları vanaları açacaklar”

Petrol arzındaki sıkışıklık ve fiyatların artmasıyla birlikte petrol devi iki ülke Suudi Arabistan ve Rusya, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi olan ve olmayan 22 diğer üretici ile varılan anlaşmanın bir parçası olarak kıstıkları vanaları yeniden açma konusunda anlaştı. Anlaşma Suudi Arabistan’ın Enerji Bakanı Khalid el Falih’in, Rus mevkidaşı Aleksander Novak ile Perşembe günü St Petersburg’daki ekonomik forumda bir araya gelmelerinin ardından duyuruldu.

“Bu çekişmeli bir toplantı olabilir”

İki dev üreticinin mutabık kaldıkları üretim artışı konusunu anlaşmanın tarafı olan diğer ülkelere danışmadan alması kartelde sorun doğurabileceği belirtiliyor. Bazı uzmanlar gelecek ay Viyana’da gerçekleşecek kritik OPEC zirvesinde bu teklifin resmiyete dökülmesinde bazı üyelerin karşı çıkabileceğini ifade ediyorlar. Konuya ilişkin Bloomberg kanalına konuşan Citigroup Emtia Araştırmaları Birimi Başkanı Ed Morse, “Bu çekişmeli bir toplantı olabilir ”diye uyarıyor. Bazı uzmanlara göre ise bu husus daha da kırılganlaşabilir. Çünkü Rusya ve Suudiler,

“Bazı üretici ülkeler kaybedecek”

Venezuela kanadında yaşanan çöküşün ve İran cephesinde yenilenen ABD ambargoları gibi nedenlerle yaşanılan düşüşü karşılamak için üretimi artırmayı hedefliyor. Bu ülkeler, vanaların yeniden açılmasından hiçbir kazanım elde edemeyecekken hafta sonundan itibaren düşüş trendine giren petrolde fiyat düşüşünün uzaması halinde ise kaybedecek çok şeyleri olan ülkeler.

“Arz kanadında gevşeme fiyatları düşürebilir”

Washington’daki danışmanlık şirketi IHS Markit’in analistlerinden Roger Diwan, “Eğer diğer ülkeler petrol üretimini artırmayı kabul etmezse Suudi Arabistan bunu tek başına yapacak. Bu konuda çok fazla seçenek yok gibi” diyor. Petrol arzındaki kısıtlamaları hafifletmeye hazır olduklarını belirten açıklamalarının ardından petrol fiyatları cuma günü düşüş gösterdi. Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolü yüzde 4 düşüşle 67.88 dolar seviyesine gerilerken gösterge Brent petrol ise yüzde 3.1 düşerek 76.37 dolar seviyelerinde dengelendi. ABD merkezli yatırım bankası Cantor Fitzgerald Analisti Ashley Kelty, Financial Times’a verdiği mülakatta, “OPEC’in arz kanadında gevşeme politikası nedeniyle ham petrol fiyatlarında yakın vadede yumuşama devam edecek” ifadelerini kullandı. OPEC ve Rusya, 22 Haziran’da Viyana’da resmi olarak buluşacaklar.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica