Ekonomi

Promosyon 20 bin TL’yi aştı

Promosyon 20 bin TL’yi aştı

Emekli promosyonları 7 bin 500 TL’ye çıkınca, birçok şirket enflasyonun altında kaldığı gerekçesiyle mevcut sözleşmeleri iptal ederken, bankalar rakamı 20 bin liranın üzerine taşıyor…

Yüksek enflasyonun körüklediği promosyon çılgınlığı emeklilerden sonra çalışanları da sardı. Yüzde 80’e yaklaşan enflasyon nedeniyle bankaların promosyonu 7 bin 500 liraya kadar çıkarmasıyla emekliler ya banka değiştirmeye ya da mevcut bankalarında güncelleme yapmaya başladı.

halktv.com.tr sitesinde yer alan habere göre, hal böyle olunca, kamuda veya özel şirketlerde çalışanlar da daha yüksek promosyon almak için yönetime baskı yapmaya başladı.

YENİ PROMOSYON 20 BİN LİRAYI AŞIYOR

Bunun üzerine bazı kamu kuruluşları, ödemelerin enflasyondaki artışın altında kaldığı gerekçesiyle mevcut sözleşmelerini iptal etmeye başladılar. Bunlardan birisi de Bingöl İl Özel İdaresi. İdare devam eden promosyon ihalesini tek taraflı fesih ederek yeni ihaleye çıktı. Yeni ihale ile çalışanların eline geçecek miktar 23 bin 800 TL oldu.

Sözleşme iptalleri özel şirketlerde de yaşanmaya başladı. Örneğin, Bursa’da otomotiv sektöründe kablo imalat alanında faaliyet gösteren Yazaki firması çalışanlarına 19.08.2022 tarihinde maaşlarını Akbank‘tan almaya karşılık çalışan başına net 22 bin lira maaş promosyonu almak için anlaşma yaptıklarını duyurdu.

Ekonomist ve bankacılık uzmanı Erol Taşdelen, emekli promosyonunda yaşanan gelişmeler üzerine şirketlerin eski sözleşmeleri iptal edip ek ödeme istemelerinin bankaları korkutmaya başladığını söyledi. Bankalar için maaş ödemelerinin emekli maaşından daha önemli olduğuna dikkat çeken Taşdelen, “Bankalar şirketin nakit akışının önemli bir kısmını alıp emeklilerde olduğundan daha çok kazanıyorlar. Mesela Vakıfbank adliye çalışanlarına promosyon veriyor çünkü Adalet Bakanlığı’nın tüm ödemeleri kendilerinden geçiyor” dedi.

Şirketlerin maaş ödemelerinde iki seçeneği olduğunu hatırlatan Taşdelen, “Şirketlerde 2 seçenek var: ‘Çalışana dağıtacağım’ derseniz tamamını kesintisiz dağıtıyorsunuz. Yok ‘Dağıtmayacağım’ derseniz firmaya gelir olarak yansıdığı için ek vergisini ödüyorsunuz, böylece para şirkete kalıyor. Bu nedenle çoğu firma promosyonu çalışanlara dağıtıyor” diye konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica