Sağlık

Rahat nefes almak için yapmanız gerekenler

Rahat nefes almak için yapmanız gerekenler Burunda akıntı, tıkanıklık, nefes alma güçlüğü sorunlarına neden olan ‘dar burun’ sendromu, estetik ve sağlık açısından günlük hayatı olumsuz etkiliyor. Peki bu sorunun çaresi var mı? Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kaybaşoğlu cevapladı… Rahat nefes almak için yapmanız gerekenler Detaylar haberimizin içinde yer almaktadır…

Rahat nefes almak için yapmanız gerekenler

Rahat bir nefes alma özlemi çekiyorsanız, sürekli nezle ve grip gibi yaşıyorsanız dar burun sendromunuz olabilir. Dar burun sendromu, hastaların nefes almasını zorlaştıran, burunda akıntı, tıkanıklık gibi sorunlara neden olan, hayat kalitesini düşüren ve hastaların psikolojilerini olumsuz yönde etkileyen yapısal bir bozukluk olarak adlandırılabilir. Genetik nedenlerle ya da estetik operasyon sonrasında oluşan, yüzde çok ince ve dar duran burun, insanların günlük hayatını da ciddi anlamda olumsuz yönde etkiler. Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kaybaşoğlu ‘dar burun’ hakkında merak edilenleri anlattı…

Dar burun hangi sorunlara sebep oluyor?

Yüz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu, ”Burun darlıkları, burnun üst, orta ve uç kısmında görülür. Özellikle orta ve alt kısımlardaki darlıklar ciddi şekilde burun tıkanıklıklarına neden olmaktadır. Dar burun problemi, genetik nedenlerden kaynaklanabilir. Yani burnumuz doğuştan olması gerekenden daha dar şekilde kemikleşmiş olabilir. Böylece burun içindeki hava kanalı en küçük tıkanmalara bile çok hassas hale gelir. Normal insanların basitçe geçirdiği nezle grip gibi hastalıklar, bu hastalar için kabusa dönüşebilir. Hatta hayat boyu sanki nezleymiş gibi burnu tıkalı şekilde yaşayabilirler. Bu durum bademcik enfeksiyonları, farenjit ve sinüzit gibi birçok sağlık sorununa da yol açar.

“gerektiği durumlarda tomografi çekilmesi…”

Ayrıca dar burun sendromu, başarısız geçen burun estetiği ameliyatları sırasında burnun yapısal kıkırdaklarının gereğinden fazla çıkarılmasından da kaynaklanabilir. Bu nedenle her türlü burun ameliyatı öncesinde detaylı şekilde burun içi endoskopik muayenesinin yapılması, hatta gerektiği durumlarda tomografi çekilmesi, hastaların bir burun cerrahı tarafından takip edilmesi tedavinin planlaması ve başarısı açısından çok önemlidir. Yapılan tüm ön testlerin sonucunda kıkırdak-kemik yapıların anatomik özelliklerinin yanı sıra, burun etlerinin boyutları ve daha önemlisi de burundaki darlığın nerede olduğu saptanır ve gerekli ameliyat gerçekleştirilebilir” dedi.

Hem estetik hem fonksiyonel olmalı

Burun estetiği ameliyatları öncesinde yapılacak olan tetkikler ve ortaya çıkan sonuçların doğru değerlendirilmesinin büyük önem taşıdığının altını çizen Doç. Dr. Gürkan Kayabaşoğlu; “Estetik için başvurulan hekimin konu hakkındaki deneyimi ve bilgisi hasta için büyük önem taşıyor. Ameliyat öncesi hastanın nasıl bir burun şekline sahip olmayı istediği ve bu talebin analiz edilme aşaması çok önemlidir. Burnun güzel bir görünüme kavuşması için gereğinden fazla küçültülen burunlar, ameliyat sonrasında hastaya çeşitli nefes problemleri yaşatabiliyor. Burun estetiği ameliyatlarında sadece burnun estetik görünümü değil, aynı zamanda fonksiyonel detayları da göz önüne alınmalıdır.

Ameliyat sonrası hokka gibi bir burun ile nefes alamadan hayat sürmek, hastanın yaşam kalitesinin düşmesine sebebiyet vermektedir” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica