Sağlık

Ramazanı Sağlıklı geçirebilmek için Sağlıklı Beslenin

Ramazanı Sağlıklı geçirebilmek için Sağlıklı Beslenin Kocaeli Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Dr. Osman Onur Daloğlu, Ramazan ayını daha zinde ve sağlıklı geçirmek için bazı önerilerde bulundu. Ramazanı Sağlıklı geçirebilmek için Sağlıklı Beslenin detaylar haberimizde…

Ramazanı Sağlıklı geçirebilmek için Sağlıklı Beslenin

“Sıcak günlerde saatlerce aç ve susuz kalmak…”

Bu yıl da yaz aylarına denk gelen ve oruç süresinin uzun olduğu bir Ramazan ayı yaşayacağız. Böyle uzun ve sıcak günlerde saatlerce aç ve susuz kalmak, dikkat edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını da beraberinde getirebilir. Kocaeli Devlet Hastanesi Dahiliye Uzmanı Osman Onur Daloğlu, yaklaşık 17 saat sürecek Ramazan ayını zinde ve sağlıklı geçirmek için şu önerilerde bulundu.

Sağlıklı besinler tüketin…

“Açlık süresinin uzun olması ve besinlerin az öğünler şeklinde fakat fazlaca yenilmesi, vücudumuzun çok da alışık olmadığı bir beslenme düzeninin içine girmesine neden oluyor. Buna bir de hatalı beslenme alışkanlıkları eklenince, kilo alımının yanı sıra metabolizmanın yavaşlaması, kan şekerinde düzensizlik, sinirlilik, yorgunluk, dikkatsizlik, konsantrasyon kaybı, baş ağrısı, baş dönmesi, unutkanlık, uykuya meyil, hazımsızlık, şişkinlik ve mide bulantısı gibi pek çok sağlık sorunları gelişebiliyor. Kızartma ve kavurma gibi sağlıksız pişirme yöntemleri yerine ızgara, haşlama, buğlama ve fırında pişirme yöntemleri ile yapılmış besinleri tercih edilmelidir”.

Porsiyonları küçültün…

“Gün boyu tükettiğimiz besinleri az miktarda azaltmak, mideyi ve sindirimi rahatlatarak Ramazan’a hazırlanmamızda önemli katkı sağlıyor. Örneğin, yiyeceğiniz bir et yemeğinin miktarını azaltıp, öncesine bir kase çorba ekleyebilirsiniz. Böylece hem vücuda sıvı alımını artırmaya başlamış hem de çeşitliliği artırarak porsiyonlarınızı küçültmüş olursunuz”.

Bol su tüketin…

“Ramazan’da en çok dikkat etmemiz gereken şey su kaybı. Su ile ilgili ihtiyacımızı mutlaka gidermemiz gerekiyor. Çay, kahve, meyve suyu, soda, limonata, kola gibi içecekler suyun yerine geçmez. İftar ile sahur arasındaki dönemde bol bol su içmeliyiz ve su içmek için susamayı beklemeyin”.

Sahura Mutlaka Kalkın…

“Oruç tutulurken sahura kalkılması önemlidir. Bu sayede açlık süresi azaltılmış ve normal beslenmedeki öğün düzeni kısmen sağlanmış olacaktır. Sahura kalkılmadığı takdirde daha uzun süre aç kalınacağından; hem sindirim sistemi sorunlarının oluşumu kolaylaşır hem de kan şekeri düşüklüğü ve yüksek tansiyona bağlı rahatsızlıklar görülür.

Yemek Yiyip Yatmayın…

“Sahurda dolu mide ile hemen yatmak da mide sağlığı açısından yanlış bir davranıştır. Bu durum reflü ve hazım problemlerini ortaya çıkarabilir. İdeal olan sahurda kahvaltı gibi hafif bir beslenme uygulayıp, üzerinden en azından yarım saat geçtikten sonra yatmaktır. Yatarken yatak başının hafif yüksek tutulması daha sağlıklı ve kaliteli bir uyku sağlayacaktır.”

Ramazanda sık yapılan hatalar:

“*Sahura kalkmamak
*İftarda hızlı yemek
*Sofrada uzun süre oturmak
*Misafirlere daha fazla yemeleri için ısrar etmek
*Yağlı, kızartma, kavurma, fazla tuzlu ya da ağır yemekler yemek
*Çok fazla yemek çeşidi yapmak
*Sucuk, salam gibi işlenmiş et ürünleri tüketmek
*Şerbetli tatlılar yemek, sıvı olarak gazlı, kolalı içecekler, ya da fazla çay, kahve tüketmek
*Sigara ile orucu açmak, oruçlu iken içilemeyen sigaraları iftardan sonra telafi etmeye çalışmak
*İftar yaptıktan sonra televizyon karşısında atıştırmak
*Oruçlu geçirilmesi gereken zamanı uyuyarak geçirip, sahura kadar uyanık durmak”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica