Siyaset

Reyhan: “Pompeo’nun Türkiye’ye girişine müsaade edilemez”

Reyhan; "Fener Rum Kilisesi kanunlarımıza göre yalnızca, Fatih Kaymakamlığına bağlı dini bir kurumdur. Patrikhane'ye ‘ekümenik’ gibi evrensel ve Türkiye'nin egemenliğini tanımayan sıfatlar takan Pompeo, Türkiye'ye sokulmamalıdır"

Reyhan: “Pompeo’nun Türkiye’ye girişine müsaade edilemez” … Reyhan; “Pompeo, diğer ülkelerde devlet ya da hükümet başkanlarıyla görüşürken, Türkiye programında sadece Fener Rum Rum Patrikhanesi ziyareti yer alıyor” dedi. detaylar haberimizde…

Reyhan: “Pompeo’nun Türkiye’ye girişine müsaade edilemez”

Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun yapacağı Türkiye ziyaretinde, diplomatik teamülleri açıkça çiğneyerek resmi muhataplarıyla görüşmeyecek olması ve Fener Rum Patriği’ni ziyaret edecek olmasının kabul edilemeyeceğini açıkladı. Reyhan, ABD’ye verilmesi gereken yanıt için hükümete şu çağrıda bulundu:

“ABD Dışişleri Bakanlığı’nın resmi açıklamasına göre Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Cuma gününden başlayarak 10 günlük Avrupa ve Batı Asya turuna çıkıyor. Fransa, Türkiye, Gürcistan, İsrail, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar ve Suudi Arabistan’ı ziyaret edecek. Pompeo, diğer ülkelerde devlet ya da hükümet başkanlarıyla görüşürken, Türkiye programında sadece Fener Rum Rum Patrikhanesi ziyareti yer alıyor.

“Bu durum diplomatik teamüllere açıkça aykırıdır. ABD Dışişleri Bakanının muhatabı, Fener Rum Patriği değildir. Üstelik ABD’nin ziyareti duyuran resmi açıklamasında Fener Rum Patriği için ‘Konstantinopolis Ekümenik Patriği’ ifadesini kullanılmıştır. Bu, hem Anayasamızın hem de Lozan Antlaşması’nın açıkça ihlâlidir. Fener Rum Kilisesi kanunlarımıza göre yalnızca, Fatih Kaymakamlığına bağlı dini bir kurumdur. Patrikhane’ye ‘ekümenik’ gibi evrensel ve Türkiye’nin egemenliğini tanımayan sıfatlar takan Pompeo, Türkiye’ye sokulmamalıdır.”

Not: ABD’nin Fener Rum Patrikhanesi üzerinden yürüttüğü faaliyetler hakkında yakın zamanda basında çıkan iki haberi de dikkatinize sunuyoruz.

1 – https://www.aydinlik.com.tr/haber/yasadisi-piskoposun-pompeo-ile-turkiye-karsiti-gorusmesi-222018
2 – https://aydinlik.com.tr/trump-fener-patrikhanesi-gorusmesinin-gizli-ayrintilari-216023

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica