Mustafa Göksel

Saadettin Erbil sanat dünyasında oyunculara sesiyle hayat veren efsanedir

Saadettin Erbil sanat dünyasında oyunculara sesiyle hayat veren efsanedir Arkadaşlar ulusal internet haber gazetemiz akarhaber’de bir köşe yazısı ile daha karşınızdayım. Bir çok büyük ustalarımızı son 1 sene içinde yine kaybetsek de ben büyük ustaları yad ederek birer birer yazmaya ve siz okuyucularımla buluşturmaya devam edeceğim. Saadettin Erbil sanat dünyasında oyunculara sesiyle hayat veren efsanedir …

Saadettin Erbil sanat dünyasında oyunculara sesiyle hayat veren efsanedir

Bu hafta Türk tiyatrosunda ve Türk sinemamızda yitip giden uzun yıllar önce kaybettiğimiz. Fakat sinemamızda sayısız karakterlere sesi ile hayat vererek oyunculuğu kadar esas birinci sırada ön plana çıkan seslendirme ve dublajdaki ustalığı ile yer etmiş büyük bir ustayı sizlere anlatacağım. Bu usta ünlü komedyen ve şovmenimiz büyük usta sanatçı Mehmet Ali Erbil’inde babası Saadettin Erbil.

Sanatçının Okan, Mustafa, Mehmet Ali ve Yeşim adında dört evladı bulunmaktadır…

Saadettin Erbil 6 Mart 1925 tarihinde İstanbul’da doğdu. Kabataş Erkek Lisesinden mezun oldu. 1949 yılında evlendiği Yürdagül Gönençle bir yıl süren evliliğinin ardından ayrıldı ve 1950 yılı sonunda İffet Semerci ile evlendi. Sanatçının Okan, Mustafa, Mehmet Ali ve Yeşim adında dört evladı bulunmaktadır. Genç yaşta 15-16 yaşında tiyatro ardından da 20 li yaşlarda sinemaya adım atan usta sanatçı büyük dublaj ve seslendirme sanatçısı Ferdi Tayfur’un da yetiştirdiği talebelerinden olup. Sayısı birçok sinema filminde hem oyunculuk hem de seslendirmeler yapmıştır.

Türkiye’nin sayılı seslendirme sanatçılarından biri olan Saadettin Erbil bir çok filmlerde unutulmaz oyuncuların canlandırdığı en muhteşem karakterlere sesi ile hayat vermiştir. Seslendirdiği en büyük aktörlerin başında da Erol Taş gelmektedir. Türk sinemasında Erol Taş’ı 40 yılı aşkın bir süre hemen hemen tüm filmlerinde seslendirmiştir.

Yeşilçamın ardından sinemadaki geçici kriz döneminin atlatılması amacıyla birçok yapımcıların çektiği seks furyası dönemi filmlerinde de yaptığı seslendirmeler bazı kesimlerce eleştirilse de o işini yapaktan vazgeçmemiştir.

“Tarzan Rıfkı filmi bu filmlerin en büyük örneklerinden birisidir”

Büyük Usta 1973 yılında Türk Filmcileri Derneğinin Şeref Belgesini alarak daha sonra da 1980’ de Kültür Bakanı Tevfik Koraltan tarafından Şeref Belgesi ile ödüllendirilmişti. Büyük ustanın birçok ta seslendirme ve dublaj ödülleri de bulunmaktadır. 1990’lı yıllarda bu Zeki-Metin ve Kemal Sunal filmlerinin çakması sayılan komedi tv filmleri serilerinin birçoğunda oynamıştır. Siyah beyaz filmler döneminde birçok büyük isimlerle birlikte kamera karşısına geçen Erbil daha sonra 70’lerin sonu 80’lerin başı itibari ile Kemal Sunal’ında oynadığı komedi filmlerinde rol alarak seslendirme de yapmıştır. Tarzan Rıfkı filmi bu filmlerin en büyük örneklerinden birisidir. Erol Taş’ın yanında Hüseyin Peyda, Dinçer Çekmez gibi birçok ismi de seslendirmiştir.

Ünlü şovmen Mehmet Ali Erbil inde babası olan usta sanatçı; oğlu ile farklı kulvarlarda yer almış ve sanat hayatındaki tarzları birbirine benzememiştir. Mehmet Ali Erbil kabare tiyatrolarında yer alarak; daha sonra Televizyon dünyasının ekranlarında popüler kültürün değişimine ayak uydurarak; televizyon dünyasında şovmen olarak sanatını sürdürmeyi tercih etmiştir.

Büyük Usta Saadettin Erbil 16 Kasım 1997’de Rahatsızlanarak geçirdiği beyin kanaması sonrası 72 yaşında hayata veda ederek hakkın rahmetine kavuşmuştur. Kendisinin Mezarı öldüğünde gömüldüğü Zincirlikuyu mezarlığında bulunmaktadır.

Bizde 21 yıl önce kaybettiğimiz büyük ustayı rahmetle anarken şu sıralarda geçirdiği ağır rahatsızlık dolayısıyla; tedavisi devam eden Mehmet Ali Erbil ağabeyimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyoruz. Herkese iyi okumalar diliyorum.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica