Genel

Sabahattin Önkibar TÜYAP da saldırıya uğradı

Sabahattin Önkibar TÜYAP da saldırıya uğradı Kırmızı Kedi Yayınevi standına yönelik saldırıda yazar Sabahattin Önkibar yumruklandı. Yazılı açıklamayla saldırıya tepki gösteren Türkiye Yayıncılar Birliği, saldırganların cezalandırılmasını istediklerini belirtti. Sabahattin Önkibar TÜYAP da saldırıya uğradı detaylar haberimizde…

Sabahattin Önkibar TÜYAP da saldırıya uğradı

İstanbul Beylikdüzü TÜYAP Fuar Merkezi’nde düzenlenen 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nın ilk gününde saldırı şoku yaşandı. Gazeteci Sabahattin Önkibar’a 10 kişilik grup saldırdı. Olayda Kırmızı Kedi Yayınevi çalışanları yaralandı.

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nda Kırmızı Kedi Yayınevi standında imza etkinliği olan Sabahattin Önkibar’a 10 kişilik grup saldırı yapıldı. Yaklaşık on kişinin gerçekleştirdiği saldırıda Kırmızı Kedi Yayınevi çalışanları yaralandı. Saldırının Meral Akşener kitabı bahane edilerek gerçekleştirildiği öğrenildi.

Önkibar saldırı sonrasında yaptığı açıklamada, “Bir kitaba dahi tahammül edemeyen bir zihniyetle karşı karşıyayız. Türkiye’nin geldiği nokta budur ama eğilmeyeceğiz inatla mücadele edeceğiz” dedi. Saldırıyı, ” ‘Asena’ adlı kitabımı kastederek, neden yazdığımı sordular önce. Ben de ‘gazetecilik yaptığımı’ belirttim. Devlet Bahçeli’ye dair bir önceki kitabımın öfkesi de var. Ve bir yumruk attılar” diye anlatan Önkıbar, “Devlet Bahçeli’nin organize olmuş fedaileri bunlar, çok belli. Panik halindelerdi. Yerlerde kanlı kitaplar var. Ben kitap yazmaya ve Kırmızı Kedi Yayınevi ile birlikte olmaya devam edeceğim” diye konuştu.

Haluk Hepkon’dan tepki

Kırmızı Kedi Yayınevi’nin sahibi Haluk Hepkon ise açıklamasında “Türkiye’de içinde olduğumuz hoşgörüsüzlük ve demokrasi karşıtı ortamın yansımasıdır bu saldırı. Böylesi ilk kez yaşanıyor. Daha önce yayınevine saldıranların tespit edilmesine rağmen adliyeden bırakılması sonrasında geldiğimiz nokta bu. Dün de vurguladığımız gibi, hiçbir şekilde geri adım atmayacağız. Gelecekleri varsa, görecekleri de var.” Saldırgan grubun standın üzerine çıkmasına yayınevi çalışanları da sert şekilde karşılık verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş da saldırıya, “Fikirlerini beğenmediğiniz yazarlara saldırarak susturmaya çalışmak, acizlik göstergesidir” diyerek tepki gösterdi.

Önkibar’ın kitaplarının yayınlandığı Kırmızı Kedi’nin de daha önce saldırıya uğradığını hatırlatan Yarkadaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kırmızı Kedi Yayınevi’ne saldıranların serbest bırakılması, yeni saldırganları cesaretlendirmiş belli ki… ‘Bize de bir şey olmaz’ düşüncesi Önkibar’a yönelik saldırıyı tetiklemiştir. Gazeteciler tutuklanmakla kalmıyor, bir de fiziki saldırıya maruz kalıyor. Bu barbarlığı kınıyor, saldırıda yaralanan meslektaşım Önkibar ile Kırmızı Kedi Yayınevi çalışanlarına geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Ve bir kez daha hatırlatma gereği duyuyorum ki; fikirlerini beğenmediğiniz yazarlara saldırarak susturmaya çalışmak, acizlik göstergesidir.”

TYB: saldırılara seyirci kalınmamalı

Türkiye Yayıncılar Birliği (TYB), yaptığı yazılı açıklama ile saldırıya tepki gösterdi. Saldırganların cezasız kalmaması gerektiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İfade ve yayımlama özgürlüğü ayrımsız bir şekilde herkes için vazgeçilmez ve korunması gereken bir haktır. Bu hakka yönelik yapılan her türlü müdahale ve bu müdahalelere cesaret veren cezasızlık hali, yeni şiddet olaylarını doğurmakta ve cesaret vermektedir. Yazar ve yayınevlerine yönelik her türlü engelleme ve müdahale, kişisel hakların ötesinde kamusal bir hak olan demokratik bir toplumda yaşama hakkını ihlal etmektedir.

Saldırıyı kınıyor; kitaplara, yayıncılara, yayın faaliyeti ve yayınlama özgürlüğüne yönelik art arda ve organize edildiği anlaşılan bu tür saldırılara seyirci kalınmamasını, gereken cezanın verilmesini talep ediyoruz.”

Geçen yıl da saldırı düzenlenmişti

Sabahattin Önkibar ve Kırmızı Kedi Yayınevi bu yıl başında da saldırıya uğramıştı. Yayınevi’nin İstanbul Tünel’de bulunan mağazasına gelen ve hakkında toplatma kararı verilen “Devlet Bahçeli Ve MHP İçin Her Şey” kitabına tepki gösterdikleri belirtilen kar maskeli 2 kişi camları kırmıştı. Saldırganlar, “Sabahattin Önkibar akıllı olsun” diye bağırarak kaçmıştı. Daha sonra yakalanan iki saldırgan tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. Söz konusu saldırıyla ilgili davada da henüz karar çıkmadı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica