İGF

Saltanat usulü başkanlık!

Muğla Esnaf Odaları Birliği Başkanı ve Marmaris Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Şükrü Ayyıldız, Marmaris Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanlığı’ndan istifa ederken, yerine oğlu Mehmet Ayyıldız geldi. Yaşanan bu olay Marmaris’i karıştırdı.

FERDİ YAVUZ (GERÇEK FETHİYE)
Marmaris Esnaf ve Sanatkârlar Odası olağan ocak ayı toplantısında yönetim kurulu başkanlığınca yapılan seçimde Şükrü Ayyıldız’ın oğlu Mehmet Ayyıldız oy birliği ile başkan seçildi.

Marmaris Esnaf ve Sanatkârlar Odası başkanlık seçiminde usulsüzlük yapıldığı, bu sebeple başkan değişikliğinin hükümsüz olduğu iddia edildi. Oda Denetim Kurulu Başkanı Gökhan Ekin, “Hiç kimse unutmasın ki Oda başkanlıkları meslek veya iş değildir. Vatandaşımıza bir hizmet aracıdır. O yüzden ne bir şahsa, nede bir aileye aittir. Herkes yasaya, mevzuata uymak zorundadır” dedi.

Oda Denetim Kurulu Başkanı Gökhan Ekin, yaptığı basın açıklamasıyla yaşanan başkan değişimiyle ilgili iddialarda bulundu.

Ekin, 2 Şubat 2021 Salı günü saat 11.00’de Marmaris Esnaf ve Sanatkarlar Odası yönetim kurulu olağan toplantısı için yönetim kurulu üyelerinin başkan Şükrü Ayyıldız dahil olmak üzere başkanlık odasında bir araya geldiğini hatırlattı.  Toplantıda rutin gündem maddelerinin görüşülmesi sonrası başkan Şükrü Ayyıldız tarafından asil üyelikleri düşen 2 yönetim kurulu üyesinin yerine 2 yedek üyenin asil üyeliğe davet edildiğini belirten Ekin, bunlardan 1 tanesinin o anda toplantıda bulunan Fikri Kolkesen, diğerinin de toplantıda bulunmayan oğlu Mehmet Ayyıldız olduğunu açıkladı.

Gökhan Ekin, “Başkan Şükrü Ayyıldız’ın, 5362 sayılı kanun gereği oğlu ile aynı yönetimde bulunamayacağını bu sebeple istifa etmesi gerektiğini, yönetim kurulu üyelerinin de seçime kadar oğlu Mehmet Ayyıldız’ın yanında olmasını istemiş ve yönetim kurulunda bulunan üyeler başkan Şükrü Ayyıldız’ın bu açıklamasına saygı duyduklarını belirtmiştir. Devamında başkan Şükrü Ayyıldız seçim için oylama yapmış ve oğlunun başkan seçildiğini ilan etmiş, müdürlük odasında bulunan oğlunu toplantı salonuna çağırarak tebrik ettirmiştir” diye konuştu.

Bu toplantıdan yaklaşık 3 saat sonra saat 14.00’da Denetim Kurulu toplantısının başladığını belirten Ekin, uzunca bir süre kendilerine bu gelişmenin bildirilmediğini, Şükrü Ayyıldız’ın evrak kontrolü sonrası defterleri imzalamalarını istediğini öne sürdü. Kendilerinin de imzanın beklemesi gerektiğini asıl konunun istifa ve başkanlık seçimi olduğunu ifade ettiklerini anlatan Ekin, “Durumu incelemek için karar defterini istedik, ilk başta isteksiz olsa da ısrarımız sonrası defterleri inceledik. Bu incelemede birçok usulsüzlük tespit ettik.” dedi.  

Ekin, Şükrü Ayyıldız’ın esnaf odası başkanı olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Mehmet Ayyıldız oda müdürü ve yedek yönetim kurulu üyesidir. Şükrü Ayyıldız’ın iddiasına göre 5362 sayılı kanun baba-oğul aynı yönetimde bulunmasına izin vermez. Asil üyede azalma olursa yedek üyeden tamamlanmadan toplantı başlamaz. Oda çalışanı görevinden ayrılmadan asil üye olamaz. İstifa eden başkan toplantıya başkanlık edemez. Toplantıya katılmayan (defterde imzası olmayan) bir yedek üye asil üye olma hakkı kazanmış sayılmaz, toplantı başlayamaz. Eğer çağrılan üye toplantıya gelmezse, sıradaki üye çağırılır benzer durum olursa yine aynı yol izlenerek 11 asile tamamlanmaya çalışılır, bu durum toplantının yapılabilmesi için mecburdur. Başkan istifa ederse onun içinde 1 yedek üye asil üyeliğe davet edilir. Karar defterleri yönetim kurulu toplantısında çıkarılır herkesin gözü önünde yazılır çizilir.”

“ODA BAŞKANLIKLARI MESLEK DEĞİLDİR, İŞ DEĞİLDİR”

Marmaris gibi güzide bir şehrin hiçbir kurumuna usulsüzlüğün yakışmadığı belirten Gökhan Ekin, “Hele ki 33 yıllık bir oda başkanının buna vesile olması hiç hoş bir durum değildir. Bu konuda sayısız mesaj ve arama alıyoruz. Duyulan rahatsızlık inanılmaz boyutta. Marmaris Esnaf ve Sanatkarlarımız başta olmak üzere bütün kamuoyunun içi rahat olsun, oldu bittiye getirilmesine, üstünün örtülmesine, usulsüzlüklere bir kılıf bulunmasına asla müsaade edilmeyecektir. Hiç kimse unutmasın ki oda başkanlıkları meslek değildir, iş değildir. Vatandaşımıza bir hizmet aracıdır. O yüzden ne bir şahsa, nede bir aileye aittir. Herkes yasaya, mevzuata uymak zorundadır. Bütün bu aktardıklarımızın neticesinde, Mehmet Ayyıldız’ın bu usulsüzlükler altında başkanlık turu atmaya bir son verip istifa etmesi en erdemli tavır olacaktır. Aksi zaten yasal zeminde gerçekleşecektir. Olması gerekende Mehmet Ayyıldız’ın istifa ederek süreçteki iyi niyetini göstermesiydi. Yönetim kurulunun yedeklerden davet edilerek 11 asil üyeye tamamlandıktan sonra yönetim kurulu içerisinden Marmaris Esnaf Ve Sanatkarlar Odası başkanı seçmeliydi. Başkan vekili belirlenmeliydi. Bu teklifimizi de ilk andan itibaren defalarca Şükrü Ayyıldız’a ilettik ama olumlu dönüş alamadığımızı da ayrıca ifade etmem gerekir” diye konuştu.

“BAŞKANLIK SEÇİMİ DAHİL ALINAN KARARLAR HÜKÜMSÜZDÜR”

Ekin, 2 Şubat Salı günü saat 11.00’de gerçekleşen yönetim kurulu toplantısının yedek üye Mehmet Ayyıldız’ın iştirak etmemesine, istifa eden Şükrü Ayyıldız’ın yerine bir yedek üye davet edilmemesine rağmen başlatılmasının usulsüz olduğunu vurgulayarak, “Deftere karar yazılıp imzalatılması usulsüzdür. Başkanlık seçimi dahil alınan kararlar hükümsüzdür. Denetim kurulumuz durumu tespit etmiş ve tutanak altına almıştır. Alınan kararın iptali ve incelenmesi için Ticaret Bakanlığı Teftiş Kuruluna gerekli müracaat yapılacaktır. Marmaris Esnaf ve Sanatkarları başta olmak üzere bütün kamuoyunun içi rahat olsun, doğru elbet kazanacaktır.” dedi. 

 

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica