Siyaset

Şanbaz Yıldız: ‘Tüpraş’ın taşınması en büyük ihanettir’

Şanbaz Yıldız: ‘Tüpraş’ın taşınması en büyük ihanettir’Yıldız; “Bir işletme doğal çevresinden bağımsız hareket edemez, doğal çevresine karşı sorumludur. Aksi şekilde davranması etik değildir. TÜPRAŞ’ın Kocaeli halkına karşı sorumlulukları vardır” dedi. detaylar haberimizde…

Şanbaz Yıldız: ‘Tüpraş’ın taşınması en büyük ihanettir’

TÜPRAŞ genel müdürlüğünün İstanbul’a taşınması tartışmasına İyi Parti de katıldı.

TÜPRAŞ genel müdürlüğünün İstanbul’a taşınması konusuna tepki gösteren İyi Parti Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

“Üzücü bir konu…”

TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Genel Müdürlüğünün İstanbul’a taşınması ile ilgili olarak son günlerde kamuoyunun gündeminde olan ve öncelikle Körfez halkı ve tüm Kocaeli halkı adına üzücü olan bu konu hakkında İyi Parti olarak görüşümüzü bildirmek kaçınılmaz olmuştur.

“Kocaeli halkının uzun yıllardır katlandığı düşünüldüğünde…”

1961 yılında 1 milyon ton/yıl ham petrol işleme kapasitesi ile faaliyete başlayan TÜPRAŞ İzmit Rafinerisinin, kapasitesini zamanla 11,3 milyon ton/yıla çıkararak ülkemize, ilimize, Körfez ilçemize sağladığı üretim ve ihracat performansı, sermaye, teknoloji ve işgücü katkısı yadsınamaz bir gerçektir. Fakat üretime, karlılığa, işgücüne katkısı yanında deniz ve hava kirliliği oluşturması, Sapanca’nın suyunu kullanması, İzmit Körfezi’nde liman trafiği oluşturması gibi birçok çevresel sorunlar, 1999 depreminde olduğu gibi doğal afetlerde oluşturacağı tehlikeler, ulaşım başta olmak üzere kentsel birçok sorun ve maliyete Kocaeli halkının uzun yıllardır katlandığı düşünüldüğünde, TÜPRAŞ yönetiminin İstanbul’a taşınması Kocaeli halkına yapılan bir ihanet olacaktır kanaatindeyiz.

Bir işletme doğal çevresinden bağımsız hareket edemez, doğal çevresine karşı sorumludur. Aksi şekilde davranması etik değildir. TÜPRAŞ’ın Kocaeli halkına karşı sorumlulukları vardır.

“Üretim Tesisini de İstanbul’a taşıyın”

TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Genel Müdürlüğünün İstanbul’a taşınması; Kocaeli’nin vergi geliri üzerinden belediye payının azalması demektir. Kocaeli’nin hak ettiği gelirden yoksun bırakılmaması ve iktisadi geleceği için, TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü Kocaeli’de kalmalıdır. TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Genel Müdürlüğü İstanbul’a taşınmak isteniyorsa, üretim tesisi de İstanbul’a taşınmalıdır.

Kocaeli’nde üretim riski ve sosyal maliyetleri olup, genel müdürlüğü farklı illerde olan TÜPRAŞ benzeri başka firmalar da bulunmaktadır. Anadolu şehirlerinin istihdam ve gelişmişlik bakımından hak ettiği yerlere gelmesi için işletmelerin “Ürettiği Yerden Yönetilmesine” yönelik yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini düşünmekteyiz.

Gerekçesi ne olursa olsun TÜPRAŞ İzmit Rafinerisi Genel Müdürlüğünün İstanbul’a taşınmasını İyi Parti olarak etik bulmadığımızın, böyle bir durumun Kocaeli halkına yapılan bir ihanet olacağını düşündüğümüzün bilinmesini isteriz.

“Ortak mutabakat aranmalıdır”

Bizim siyasi anlayışımız Kocaeli halkının menfaatleri doğrultusundadır. Bu sebeple buradan ilimizin mülki amiri olması münasebetiyle Vali Beye çağrıda bulunuyoruz. Kocaeli halkının menfaatlerinin olduğu yerde farklı ve ayrıştırıcı düşünceler olmamalıdır. Vali Beyden Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanları, Kocaeli’nde ki tüm parti il başkanları, STK yöneticilerini bir araya getirerek, ortak görüşlerini devlet yetkililerine ve TÜPRAŞ yetkililerine bildirmesini istemekteyiz. TÜPRAŞ Kocaeli’nde doğmuş büyümüş ve gelişimini sürdüren Kocaeli ile özdeşleşen bir kurumdur, genel merkezini başka bir ile taşımasını doğru bulmadığımızın herkes tarafından bilinmesini isteriz.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica