Siyaset

Seçimden önce kurulan koalisyonun adı ittifak oldu

Seçimden önce kurulan koalisyonun adı ittifak oldu AKP Sözcüsü Mahir Ünal, “Hani koalisyon dönemi bitecekti” eleştirisine yanıt verdi. Ünal, “Koalisyon ile ittifak çok farklı şeyler. Koalisyon seçimden sonra çıkan tablonun dayattığı durum… İttifak siyasi partilerin ortak program etrafında seçmene yaptığı bir deklarasyon” diye konuştu. Seçimden önce kurulan koalisyonun adı ittifak oldu detaylar haberimizde…

Seçimden önce kurulan koalisyonun adı ittifak oldu

Koalisyon kelimesi Mahir Ünal’ı rahatsız etti

AKP Sözcüsü Mahir Ünal, MHP’yle yaptıkları ittifakla ilgili “koalisyon” eleştirilerine yanıt verdi. Ünal, “Koalisyon seçimden sonra çıkan tablonun dayattığı durum… İttifak siyasi partilerin ortak bir çalışma programı etrafında seçmene yaptığı bir deklarasyon” dedi.

“2023’e yönelik bir birliktelik…”

AK Parti-MHP ittifakının yalnızca 2019 seçimlerine yönelik olmadığını belirten Ünal, “MHP ile oluşturduğumuz bu ittifak 2019’a dönük bir ittifak değil. 2023’e Türkiye’ye dönük hedeflerini ortak tayin etmek için bir birliktelik” şeklinde konuştu.

“Hani koalisyon dönemi bitecekti”

Habertürk TV Ankara Haber Müdürü Sibel Erdem, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal’la gündemdeki konuları konuştu. Ünal, CHP Parti Sözcüsü Bülent Tezcan’ın “Hani koalisyon dönemi bitecekti” sözlerine yanıt verdi.

”Koalisyon ile ittifak çok farklı şeyler” diyen Ünal, şunları söyledi:

“Koalisyon seçimden sonra çıkan tablonun dayattığı durum”

“Koalisyon dediğimiz şey seçim sonrası gündeme gelen sandıktan çıkan sonuçlar üzerinden, siyasi partilerin seçim öncesi vaat ettiği şeylerin aksine koalisyon adına derme çatma oluşturdukları bir yapıydı. İttifak ise seçim öncesinde birbirine yakın olan çözümleri, gayeleri yakın olan, projeleri yakın olan partilerin seçim öncesinde daha ortada seçim yokken bir araya gelip vizyonunu deklare ettiği yeni hükümet sisteminin siyasete getirdiği bir yenilik. Bir süre sonra şöyle bir siyasal süreç oluşacak. İki temel siyasal damar var. Burada çok temel fark öncelik ve sonralık… Koalisyon seçimden sonra çıkan tablonun dayattığı durum… İttifak siyasi partilerin ortak bir çalışma programı etrafında seçmene yaptığı bir deklarasyon.”

“MHP’nin baraj sorunu üzerinden bu düzenleme yapıldı…”

Yeni sistemin siyaseti birleştirici özelliği olduğunu söyleyen Mahir Ünal, “Sistemleri siyasi partiler üzerinden okuyamazsınız. Her sistem kendi yeniliğini beraberinde getirir. Hükümet sisteminin temel dinamiği siyaseti birleştirici özelliği… Böyle bir meseleyi bir parti üzerinden okumak yanlış… MHP’nin baraj sorunu üzerinden bu düzenleme yapıldı dersek, abeste iştigal olur” dedi.

“Ben kimse ile ittifak yapmak istemiyorum”

İttifak yapamayan partiler açısından barajın diğer partiler için dezavantaj olacağı konusunda Ünal, “Ben kimse ile ittifak yapmak istemiyorum. Sizin de ittifak yapmanızı istemiyorum. Böyle bir mantık olmaz. Pusulada bir değişiklik söz konusu değil. Kura ile yerleri belirleniyordu. İttifak yapan partiler yan yana olacak. Kura esnasında tek bir parti gibi kuraya tabii olacaklar. İttifak yapan o partilerin üzerinde unvanı yazacak” diye konuştu.

“MHP ile oluşturduğumuz bu ittifak 2019’a dönük bir ittifak değil”

MHP ile yaptıkların ittifakın 2023’e yönelik olduğunu belirten Ünal, “MHP ile oluşturduğumuz bu ittifak 2019’a dönük bir ittifak değil. 2023’e Türkiye’ye dönük hedeflerini ortak tayin etmek için bir birliktelik” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’de milliyetçi söylem yükseliyor”

Milliyetçiliğin yükseldiği yönünde açıklamalar yapıldığını dile getiren Mahir Ünal, “Burada bir şeyin altını çizmek istiyorum. Türkiye’de milliyetçi söylem yükseliyor ya da kutuplaşma oluyor diye bir şey söz söyleniyor. Türkiye’nin sınır güvenliği devletin bekası milli ve yerli bir duruş ortaya çıkardı. Kim bu ülkenin güvenliği için bir dert bir sıkıntı duyuyorsa bu bunun söylemidir” dedi.

“Dışarıdan zarf pusula getirip oy kullanılması mümkün değil”

Mahir Ünal, CHP’nin seçim güvenliği eleştirilerine yönelik, “Dışarıdan zarf pusula getirip oy kullanılması mümkün değil. CHP’nin yaptığı çok tehlikeli bir şey var. Bunu şaibeli hale getirmek… YSK Başkanı isyan etti, Kılıçdaroğlu için hukuki süreç başlatacağını söyledi. Hukuku gayri meşru sayıyorsunuz, hukuksuzluk yaptığınız da zaten hukuku da tanımıyorum diyorsunuz” şeklinde konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica