Siyaset

Sertel: “Akademisyenleri Rektörün engellemesi siyasi bir karardır”

CHP milletvekili Atilla Sertel, "Engellendiyse gerçekten çok vahim bir olay. Rektör tarafından engellendiyse siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum" dedi.

Sertel: “Akademisyenleri Rektörün engellemesi siyasi bir karardır” … “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği deprem çalıştayına katılmak isteyen akademisyenlerin Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü tarafından engellendiği iddia edildi…” detaylar haberimizde…

Sertel: “Akademisyenleri Rektörün engellemesi siyasi bir karardır”

İzmir’in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim’de gerçekleşen ve ciddi yıkımlarla sonuçlanan depremin ardından CHP’li İzmir Büyükşehir Belediyesi, depremi ve geleceğe yönelik önlemleri bilimsel olarak ele almak üzere İzmir Depremi Ortak Akıl Buluşması çalıştayı düzenlendi.

Boğaziçi Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) gibi farklı üniversitelerden bilim insanlarının da katıldığı çalıştayda dikkat çeken bir detay ortaya çıktı. Bir hafta öncesinden katılımcılarla ilgili bölümü netleştirilen çalıştay ile ilgili Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bazı akademisyenlerin çalıştaya mazeret göstermeden katılmadığı öğrenildi. Ege Üniversitesi’nden de bir akademisyenin katılım sağlayacağını bildirmesine karşın “yoğunluk” gerekçesiyle çalıştaya gelmediği ifade edildi.

ÖZTUNÇ: HOTAR REKTÖR MÜ AKP TEMSİLCİSİ Mİ?

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar’ın akademisyenlerin katılımını engellediği yönünde iddialar kamuoyunda tartışılırken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç da yaşanan duruma tepki gösterdi.

Tarihi Havagazı Fabrikası’nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Öztunç, şunları söyledi:

“İzmir’de yapılan deprem çalıştayına vali, bakan davet edildi. Bakan belki yoğunluktan gelemeyebilir en azından bir yardımcısını ya da il müdürünü gönderebilir. Vali nasıl gelmez! 9 Eylül’den hocalar da davetliydi ama gelmedi. Niye? Rektör Hanımefendi izin vermiyor. Ayıp değil mi? Sayın Hotar, rektör mü AKP’nin temsilcisi mi?”

SERTEL: SİYASİ ANCAK AKILCI BİR KARAR DEĞİL

Konu ile ilgili Gazeteduvar‘a konuşan CHP İzmir Milletvekili Atilla Sertel de engelleme gibi bir durum yaşandıysa bunun akılcı olmadığını belirtti.

Akademisyenlerin kesin olarak engellenip engellenmediğini net olarak bilmediğinin altını çizen Sertel, “Engellendi mi acaba onu net olarak bilmiyorum. Ancak eğer engellendiyse gerçekten çok vahim bir olay diyebilirim. Rektör tarafından engellendiyse siyasi bir karar olduğunu düşünüyorum” dedi.

“Ama akılcı bir karar olarak düşünmüyorum. Siyasi ancak akılcı bir karar değildir. Aklın yolu felaketlerde bir araya gelip ortak çözümler üretmektir. Böyle durumlarda da aklın yolunda buluşmak gerekir” ifadelerini kullandı.

4 KASIM’DA DAVET GÖNDERİLMİŞTİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından Dokuz Eylül Üniversitesi akademisyenlerine 4 Kasım tarihinde davetiye gönderilmişti. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörlüğü’ne gönderilen ve altında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in imzası bulunan belgede, şu ifadelere yer verildi:

“Kentimizde 30.10.2020 tarihinde yaşanan deprem nedeniyle Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı, Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü tarafından 12.11.2020-13.11.2020 tarihlerinde Fuar İzmir-Gaziemir adresinde konunun ilgilileri ve uzmanlarının katılımıyla bir Deprem Değerlendirme Toplantısı düzenlenecektir. Söz konusu toplantıda yapılacak değerlendirmelerin kentimiz için arz ettiği öneme istinaden Rektörlüğünüze bağlı Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir’in toplantıya katılımının sağlanması hususunda gereğini rica ederim.”

BİLİM İNSANLARI: DEÜ’DEN ARKADAŞLAR DA BURADA OLMALIYDI

Çalıştayda sunum yapan öğretim üyeleri de Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bilim insanlarının ciddi çalışmaları olduğunu ifade ederek, toplantıda bulunmaları gerektiğini belirttiler.

Prof. Dr. Erdin Bozkurt, “Dokuz Eylül Üniversitesi‘ndeki arkadaşların TÜBİTAK destekli bir projesi var. Bu alanda sismoloji çalışması yapıyorlar. Ben isterdim ki o arkadaşlar da aramızda olsun. O güncel bilgileri bizlerle paylaşsın. Bizler de bu fayların deprem üretme potansiyelleri hakkında bilgi alalım” dedi.

Prof. Dr. Bora Rojay ise “Gönül isterdi ki Dokuz Eylül Üniversitesi’nde arkadaşlar burada olsun. Çünkü aktif olarak bu alanda çalışan bir kurum. Bu konuları onlardan dinlemek isterdik” diye konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica