Raporlar

Soçi sonuç bildirgesi

Soçi sonuç bildirgesi Suriye Ulusal Diyalog Kongresi’nin ardından sonuç bildirgesi yayınlandı. Anayasa değişikliğini görüşmek için 150 kişilik bir komite kurulmasına karar verildi. Dışişleri Bakanlığı, muhaliflerle yapılan görüşmelerin ardında 50 kişilik aday listesi sunulduğunu açıkladı. Soçi sonuç bildirgesi detaylar haberimizde…

Soçi sonuç bildirgesi

Rusya’nın Soçi kentinde yapılan Suriye Ulusal Diyalog Kongresi sona erdi. Kongrenin ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde Suriye’nin egemenlik ve toprak bütünlüğüne saygı vurgusu yapıldı. Bildirgede, “Suriye halkı kendi geleceğine ve siyasal sisteme seçimle karar vermeli. Dini veya etnik kökeni ne olursa olsun bütün Suriyeliler eşit haklara sahiptir” denildi.

“Seçim ve Demokrasi”

Reuters’ın haberine göre taraflar, Suriye’deki iç savaşın sona ermesi için temel konularda anlaştı. Bildirgede, Suriye’nin seçimle birlikte demokratik bir yola girmesi gerektiğim belirtildi.

150 kişiden oluşan bir komite kurulacak

Ayrıca, 150 kişiden oluşan bir komite kurulmasına karar verildiği ve komitenin anayasa değişikliğini görüşeceği kaydedildi.

“Suriye Ulusal Koalisyonu kongreye katılmadı”

Dışişleri Bakanlığı’ndan kongreyle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Müzakere Yüksek Kurulu” ve “Suriye Ulusal Koalisyonu”nun kongreye katılmadığı, Soçi’ye giden muhaliflerin ise Suriye bayraklı resim ve logolara tepki olarak, Rusya’ya giriş yapmadıkları belirtildi.

Çağrı yapılacak

Anayasa komitesi kurulması için çağrı yapılması, kongrenin en önemli kararı olarak değerlendirilen açıklamada, şu ifadeler yer verildi:

“Muhalefetin orantısal temsilini de gözeten bir anayasa komitesi kurması beklenmektedir”

“Kongreye katılmama kararı alan muhalif grupları kongrede temsil etme yetkisini üstlenen Türk heyeti, muhalefetle birlikte istişare ile hazırlanan 50 kişilik bir aday listesi sunmuştur. Bundan sonraki aşamada, BM Suriye Özel Temsilcisi’nin, BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı kararı uyarınca bugüne kadar yürütülen Cenevre süreci kapsamında, muhalefetin orantısal temsilini de gözeten bir anayasa komitesi kurması beklenmektedir. BM Suriye Özel Temsilcisi, bu komiteyi oluştururken 150 kişilik listeden veya dışarıdan isimler tayin edebilecektir. Anayasa komisyonunun oluşturulmasına dair çalışmalar muhalefetin garantörü sıfatıyla Türkiye tarafından da yakından takip edilecektir.

“Türkiye katkı vermeye devam edecektir”

Türkiye’nin, Suriye’deki siyasi çözüm çabalarına destek vereceği belirtilen açıklamada; “Türkiye, 2254 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararı uyarınca Suriye’de gerçek bir siyasi değişim getirecek bir siyasi çözüm sağlanmasına yönelik çabalara her platformda katkı vermeyi sürdürecektir” denildi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica