Siyaset

Sonuçta ikinci tura kalan aday hepimizce desteklenecektir

Sonuçta ikinci tura kalan aday hepimizce desteklenecektir HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, muhalefetin ‘tek adam rejimine’ karşı birleştiğini söyledi. Sonuçta ikinci tura kalan aday hepimizce desteklenecektir detaylar haberimizde…

Sonuçta ikinci tura kalan aday hepimizce desteklenecektir

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Antalya mitinginde 24 Haziran seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Muharrem İnce’nin ikinci tura kalması durumunda destekleyeceklerini ifade eden Temelli, “Türkiye’de demokrasi isteyenler barış isteyenler tek adam rejimi bitsin diyenler yan yana geldi. ‘Faşizme karşı omuz omuzayız’ dedi. Bu barajı yıkacağız, gideceksiniz. Parlamentoda çoğunluk muhalefette olacak. İkinci tura katılma hakkını elde etmiş olan muhalefetin adayı hepimizce desteklenecek. Bu Demirtaş’sa Demirtaş, İnce’yse İnce. Bu konuda tereddüt yok. Ama birinci turda herkes kendi adayını destekleyecek. O yüzden bir oy Demirtaş’a, bir oy HDP’ye” dedi.

Temelli, şu ifadeleri kullandı:

“Her türlü provokasyonu hayata geçiriyorlar”

Hangi baraj bu selin önünde durabilir. Hangi baraj bu mücadeleye, bu halka engel olabilir. 24 Haziran’da barajı hep birlikte yıkacağız. Taş olacağız, Demirtaş olacağız, başlarına düşeceğiz. Bunu anladıkları için tüm seçim çalışmaları boyunca HDP’ye saldırıyorlar. Her türlü provokasyonu hayata geçiriyorlar. O nefret söylemleriyle insanları birbirine düşman etmek için 7 Haziran’da, 1 Kasım’da yaptıklarını sahneye koyuyorlar. Ama artık kral çıplak… Bu oyunu hep birlikte bozacağız.

“Yalana bak, Kobani 2014’te, 7 Haziran seçimleri 2015’te”

Önce Kobani ile başladılar. Dediler ki, “bunlar 7 Haziran’da seçimi kazanınca bu ülkeyi, yaktılar yıktılar”. Yalana bak, Kobani 2014’te, 7 Haziran seçimleri 2015’te. Sadece tarihi çarpıtmakla kalmadılar, olayları da çarpıttılar. 53 insanın ölümünün müsebbibi Selahattin Demirtaş’mış gibi anlattılar. Kobani günlerinde bütün dünyaya çağrı yaptık, “Kobani düşmesin, katliam olmasın” dedik. “Sınır kapısını açın orada mağdurlar var” dedik. Biz bu çağrıyı yaparken Cumhurbaşkanı dedi ki; “Kobani düştü düşecek”. Kobani düşmedi ama sen 24’ünde düşeceksin.

“Yasin Börü’yü de bu işe alet ettiniz”

53 insanın ölümünden kimin sorumlu olduğunu çok iyi biliyorsunuz. Bildiğiniz için de bizim verdiğimiz 12 araştırma önergesini reddettiniz. Madem suçlu arıyordunuz, araştırsaydınız. Yasin Börü’yü de bu işe alet ettiniz. O gün ölen kim varsa biz onların haklarını arayacağız. Ama siz insanları kamplaştırmakla yetinmediniz, ölenleri bile ayrıştırdınız. HDP tüm yaşamını yitirenlerin, tüm katledilenlerin hakkını aramaya devam edecek.

“Lanet olsun bu zihniyete, iktidara”

Baktılar bu tutmuyor Kandil senaryosu girdi devreye. Çünkü insanların ölmesinden, anaların ağlamasından heyecan bekliyorlar. Böyle bir zihniyetle karşı karşıyayız. Lanet olsun bu zihniyete, iktidara. Bundan oy bekleyen akla lanet olsun. Türk anneleri de Kürt anneleri de bu zihniyete son verebilir. Afrin heyecanı yetişmedi seçimlere, Kandil senaryosu geldi. Bir gazeteci yazmış; “Kandil’den beklenen heyecanı bulamadık.” Heyecan dediği çocuklarımızın cenazesi… Biz çocukların mürvetini bekliyoruz, cenazelerini değil.

“Bir içişleri bakanı var ki, ülkede insanlar birbirini kırsın diye insanları tahrik ediyor, yalan söylüyor”

Sırada ne var, arkadaşlarımıza saldırı. Hiçbir insan, hiçbir halk, hiçbir emekçi birbirine saldırmıyor. Bu saldıranların hepsi aynı tipler. Bir yerden emir almışlar, provokasyon gerçekleştiriyorlar. Maalesef Suruç’u yaşadık. 4 insan öldü. 4 insanın acısı ortadayken yandaş medyalarında yalan haberler yaptılar. Bir içişleri bakanı var ki, ülkede insanlar birbirini kırsın diye insanları tahrik ediyor, yalan söylüyor. Bundan 3 tane oy bekliyor. Onlar 3 oyu buldular, biri kendisi, diğeri Devlet Bahçeli diğeri Destici. 3 oyları var. Ama çok suçları var. Bütün bu suçların hesabını mutlaka soracağız.

“Otopsi raporlarını istiyoruz, vermiyorlar”

Suruç’ta herkes her şeyi biliyor. Olayların nasıl olduğunu… 3 gün önce esnaf ziyareti yapılıyor, 3 gün sonra aynı esnafa silahlı çetelerle gidiliyor. İnsanları tahrik ediyorlar, saldırıyorlar. Bir baba iki evlat yaşamını kaybettiler. Tanıklar ortada, hastane çalışanları ortada. Bu üç insan hastanede öldürüldü, kameralar kırıldı. Otopsi raporlarını istiyoruz, vermiyorlar. Heyetler gitmek istiyor, güvenlik sorunu var diyorlar. Madem güvenliği dert ediyorsun, silahla dolaşanları yakalasana. Onları yakalamıyor, Baronun gitmesine engel oluyor.

“Bizi tehdit etmeye devam ediyorlar”

Tıpkı Kobani’deki gibi kimin suçlu olduğunu biliyorlar. Mesele suçluyu bulmak değil, HDP’yi baraj altında bırakmak. Bunun içine ellerine, sandıklarına masum insanların kanı bulaşıyor. Bu kanı temizlemek, bu ülkeyi bu ceberrut iktidardan kurtarmak bizim boynumuzun borcu olsun. Bizi tehdit etmeye devam ediyorlar. İnsanlar yaşasın diye, barış gelsin diye mücadele ediyoruz. Bu mücadele kararlılığımızı içeride de olsak, dışarıda da olsak sürdüreceğiz.

“Ömrü hayatlarında bir reyting alsınlar istedik”

Dün gece sevgili Cumhurbaşkanı Adayımız Selahattin Demirtaş TRT’ye çıktı. TRT TRT olalı bu kadar seyirci görmedi. İnsanlık bizde kalsın dedik, ömrü hayatlarında bir reyting alsınlar istedik, almışlar.

“Zaten bizi seyretsen düzeleceksiniz”

Soylu diyor ki, “izledim” O da seyretmiş. Seyret!.. Zaten bizi seyretsen düzeleceksiniz. Bir de diyor ki, “ruh halini iyi görmedim” Kendinize bakın, sen ruh halinden ne anlarsın. Ruh halinden anlamak için bir ruha sahip olmak lazım. Sen ruhsuzsun ruhsuz. Ruh, sevdalı olmaktır, ruh bir halk olmaktır. Sen ne anlarsın! Varın yoğun bir koltuk, o koltuk uğruna yaptıklarını da bu halk çok iyi biliyor. Cevabını da 24 Haziran’da verecek.

“Bu düşen iktidarı siz bir kaldıramazsınız”

Bak bir de çok alınmış, Demirtaş’ın “bir oyluk canları var” demesine. Evet sandığa gideceğiz. Oyumuzu kullanacağız, bu iktidardan kurtaracağız. Bu kadar basit!.. Bu olmasın diye valiler, YSK, AYM, Emniyet hepsi seferber olmuşlar. Ama bu iktidar düştü. Ben valilere de, emniyet güçlerine, de savcılara da çağrı yapıyorum. Bu düşen iktidarı siz bir kaldıramazsınız. Yapmanız gereken seçimlerin sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Bu saatten sonra bu iktidarın suç barındıran talimatlarına uymayın. Siz de suçlu durumuna düşersiniz. “Bir oyluk canları var” demiş Selahattin Demirtaş, Soylu kalkmış diyor ki “bizi ölümle tehdit etti”. Ben dedim, bunların hepsinin tedaviye ihtiyacı var. Hepsi için bir hastane yapacağız, her odaya da emar koyacağız ki tespit edelim, teşhis koyalım. Ne ölümle tehdidi ya demokratik siyasete çağırıyoruz. Siz seçimle geldiniz, seçimle gideceksiniz, siz insanları tehdit etmeyin. Edebinizle gitmeyi bilin.

“Faşizme karşı omuz omuzayız”

Gitmemek için her türlü tehdit var. Hani anayasa değişikliğini hazırlayan vekil var ya o da diyor ki “eğer parlamento ile iktidar aynı partiden olmazsa yeniden seçime gideceğiz.” Hayır parlamentoda demokrasi güçleri çoğunlukta olacak ve bu ülke seçime değil demokrasi yoluna gidecek. Artık Türkiye’de demokrasi isteyenler barış isteyenler tek adam rejimi bitsin diyenler yan yana geldi. Faşizme karşı omuz omuzayız dedi. Bu barajı yıkacağız, gideceksiniz. Parlamentoda çoğunluk muhalefette olacak. İkinci tura katılma hakkını elde etmiş olan muhalefetin adayı hepimizce desteklenecek. Bu Demirtaş’sa Demirtaş, İnce’yse İnce. Bu konuda tereddüt yok. Ama birinci turda herkes kendi adayını destekleyecek. O yüzden bir oy Demirtaş’a, bir oy HDP’ye

“Siz değil 400, 300 vekil bile alamayacaksınız”

Bugün sayın Destici bir açıklama yapmış, “eğer HDP barajı geçerse biz Cumhur ittifakı olarak 400 vekil alamayız. O yüzden HDP barajı geçmemeli”. Teşekkür ederiz, biz de bunu söylüyoruz. HDP barajı geçecek. Siz değil 400, 300 vekil bile alamayacaksınız. Çünkü değiştirmeye geliyoruz. Çünkü yeni yaşam, yeni siyaset geliyor. Ortak vatanımızda bu güzel ülkemizde demokratik cumhuriyeti inşa etmeye geliyoruz.

“Haksız zenginleşerek servetlerine servet katmak istiyorlar”

Onlar Kürt sorununun çözülmesini istemiyorlar. İktidarlarını bu çözümsüzlük üzerinden devam ettirmek istiyorlar. Haksız zenginleşerek servetlerine servet katmak istiyorlar. Biz hem savaş politikasını bitirmek hem de yolsuzluk ekonomisini bitirmek için geliyoruz. Savaş politikalarıyla, rant ekonomisi ile ayakta duruyorlar.

“Bu iktidar savaşla ayakta duruyor”

Savaşa o kadar çok kaynak ayırıyor ki bütçeden savaşa giden kaynaklardan tasarruf etseniz Türkiye’nin birçok sorununu çözersiniz. Savaşa değil eğitime, sağlığa, sosyal güvenliğe bütçe ayıralım. Savunmaya her ülkenin ihtiyacı var. Ama biz sürekli savaş bütçesini besliyoruz. Çünkü bu iktidar savaşla ayakta duruyor. Bunlar kurt akıllı. Gidiyor Diyarbakır’da Kürt kardeşim diyor, Ankara’da kurt oluyor. Bunlara bir tek oy vermeyeceğiz. Bizim bütün oylarımız barışa.

“Kanada bize savaş mı ilan edecek?”

Bunun bütün ailesi savaşa takmış. Bilal Okçu olmuş, Okmeydanında ok atacakmış. Orada vızır vızır trafik var. Nereye atacaksın? O 500 sene önceydi. Öbürü SİHA’cı, İHA’cı. Cumhurbaşkanı diyor ki; “ne güzel İHA, SİHA üretiyoruz. Damat zengin olacak diye habire, SİHA, habire İHA. Sonra işsizlik, yoksulluk… Damat zengin olsun diye. Şimdi bir de uçak gemisi diyorlar, ne yapacaksın uçak gemisini. Kanada bize savaş mı ilan edecek? Sırf bu ülkenin kaynakları çarçur olsun bu iktidar nemalansın diye. Savaşa değil eğitime, kadına, çocuğa bütçe diyoruz.

“TÜİK gene masa başında işsizlik rakamını düşürmüş”

Türkiye’nin en büyük sorunu işsizlik bugün işsizlik rakamları açıklandı. 10.2’den 10.1’e düşmüş. TÜİK gene masa başında işsizlik rakamını düşürmüş ama sokakta her gün işsizlik artıyor. Türkiye’de en az 5 milyon işsiz var büyük çoğunluğu da gençler. Bir kısmı üniversite mezunu gençler. Kaldı ki emeklilerin de 8 milyonu çalışmak zorunda çünkü geçinemiyor. İş bulan işinden memnun değil ama yoksulluk o kadar fazla ki rıza gösteriyor. Asgari ücret açlık sınırının altında… Bugün çalışanların 3’te ikisi asgari ücretle çalışıyor. 12 milyon emeklinin 9 milyonu açlık sınırının altında yaşıyor. Çünkü saray dediğimiz kara delik bizim bütün hakkımızı yutuyor. O kara deliği 24 Haziran’da hep birlikte kapatacağız.

“Bu ülkenin kütüphanelerinin yüzde 11’i AKP döneminde kapanmış”

Bunca işsiz genç var kıraathane öneriyor. Ama bu okuma eviymiş. 40 yıllık kıraathane olmuş, sana okuma evi. Sanki insanlar kıraathanenin olduğunu bilmiyor İnsanların aklını böyle çelmeye çalışıyor. Bu ülkenin kütüphanelerinin yüzde 11’i AKP döneminde kapanmış. Kütüphaneye gitme rakamları düşmüş. Şimdi diyor ki, külliyeye içinde 5 milyon kitaplık kütüphane yaptırıyormuş. Öyle inanmış ki, o sarayda yaşamaya devam edeceğine hala insanların kaynaklarını saraya aktarıyor. Bu ülkenin kütüphaneleri var. Sen kimsenin girmeyeceği kütüphane yapıyorsun. Çünkü saray dediğinin külliyesi, külliyenin de kütüphanesi olur.

“O sarayı kapatacağız”

Putin buna, “bütün devletlere yakışır bir şey yapmışsınız” demiş. Büyük devletler halkıyla birlikte olur, barışık olur, orada adalet olur. Büyüklük sarayla olmaz. Büyüklük böyle olsaydı baskının hakim olduğu ülkelerde saraylar olamazdı. Mesele saray yapmak değil, demokrasi inşa etmek. O sarayı kapatacağız, demokrasiyi inşa edeceğiz

“O oteller turist gettosu”

Antalya gibi zengin ve güzel bir kent nasıl olur da bu kadar soruna sahip olur? Kenti yağmalamışlar, Konyaaltı’nı bile yağmalıyorlar. Bütün kıyıları turizm sektörüne çarpık bir şekilde açmışlar. O kadar değerinin altında bir turizm politikası var ki, her gelen turist ilave bir maliyet. Çünkü dövize ihtiyaç var. Döviz gelsin diye o tesisler çok ucuza turistlere pazarlanıyor. Kimseye bir hayrı dokunmuyor. Biliyor musunuz en çok Antalya’da esnaf dükkan kapatmış. Madem bu kadar turist geliyor, bu esnaf niye bu durumda, nereye gidiyor bu para? Ben size söyleyeyim Rusya’da gelen turistlere bu yatakları satıyorsunuz, turistler Antalya’nın yüzünü görmüyor. O oteller turist gettosu. Ne esnafa değiyor ne halka. O para bu ülkeye kalmıyor.

“Madem biz üretiyoruz, yöneten de biz olacağız”

Aklını yitirmiş iktidar gitmiş Ruslarla pazarlık yapıyor. 10 tane S400 için anlaşma yapmış 1 S400 2 buçuk milyar dolar. Etti mi size 25 milyar dolar. Ruslara diyor ki domates satayım size. Ne kadar domates bir S400 edecek. Buna son verme zamanıdır. Madem biz üretiyoruz, yöneten de biz olacağız.

“Bunlar halka yalan söylüyorlar”

Bu ülkede Antalyalı bir dışişleri bakanı var. Antalya’ya dert olmuş. Varsa yoksa savaş. Şimdi de Menbiç üzerinden yine bir gerilim. Kalkacak o kahramanlık senaryosu üzerinden oy devşirecek. Sen Antalyalıları dinle. Savaş mı istiyorlar, aş mı istiyorlar. Senin kahramanlık hikayelerini mi dinlemek istiyorlar yoksa iş mi istiyorlar. Bunlar halka yalan söylüyorlar. 24 Haziran’da tüm bu gaspçılara en iyi cevabı Antalyalılar verecek.

“Yenikapı’da bize vaat edilen Tansu Çiller’dir, 90’lardır”

Bu yoksulluğu, bu işsizliği, bu dertlerimizi hep birlikte çözeceğiz. Ancak yan yana gelirsek, birlikte mücadele edersek çözebiliriz. Bu iktidarın bize ne vaat ettiğini dün Yenikapıda gördünüz. Dün Yenikapıda bize vaat edilen Tansu Çillerdir, 90’lardır, OHAL’in sıkıyönetime dönüşmesidir, insanların katledilmesidir. Bu vaade karşı biz geleceğimizi istiyoruz, 90’ları değil. Geleceğimize hep birlikte sahip çıkacağız. Bunlar hep birlikte Çiller ile Ağar’ıyla kayyumlarıyla o Beyaz Toroslara binip faşizmin çöplüğüne gidecekler.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica