Ekonomi

Spot Piyasada Elektrik Fiyatları

Serbest tüketicilerin ilgilendiği, Spot Piyasada Elektrik Fiyatları. Spot piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı yarın için en yüksek 200,65 lira, en düşük 96,01 lira olarak belirlendi.

Spot Piyasada Elektrik Fiyatları

Enerji Piyasaları İşletme AŞ. verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi düne göre yüzde 7,29 azalarak 47 milyon 172 bin 277 lira oldu.

Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı yarın için en yüksek saat 09.00’da 200,65 lira, en düşük saat 05.00 ve 06.00’da 96,01 lira olarak belirlendi.

Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin aritmetik ortalama fiyatı 142,35 lira, ağırlıklı ortalama fiyatı ise 144,20 lira oldu.

Spot piyasada bir megavatsaat elektrik bugün en yüksek 201,83 lira, en düşük 95,99 liradan işlem gördü.

Serbest Tüketici Ne Demek

EPDK tarafından belirlenmiş, serbest tüketici limiti olan, yıllık 2400 kwh elektrik sınırını geçmiş, serbest elektrik piyasasına tüketici olarak dahil olarak rekabetçi ve indirimli elektrik fiyatlarından indirim almaya hak kazanmış müşterilere serbest tüketici denir.

Kimler Serbest Tüketicidir?

Serbest tüketiciler, seçtikleri elektrik satış şirketinden hizmet alma hakkına sahip şanslı bir müşteri grubudur. Bu hak, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından düzenlenen yönetmelik ile hayata geçirilmiştir. Örnek vermek gerekirse; günümüzde hepimiz istediğimiz internet şirketinden hizmet alabiliyoruz. Herhangi bir düzenleme ya da kullanım limiti olmaksızın, kullanımımıza ve isteklerimize uygun internet şirketine gidip, istediğimiz tarifelerle hizmet alabiliriz. Ancak elektrik piyasasında, bu hak yalnızca serbest tüketicilere verilmiştir.

Her tüketici istediği elektrik şirketi ile anlaşabilir

Daha da açmak gerekirse; internet şirketlerinin çoğunluğu Türk Telekom’un sahip olduğu iletişim alt yapısını kiralayarak, bu alt yapı üzerinden müşterilerine hizmet vermektedir. Elektrik için de alt yapı sahibi dağıtıcı şirketiniz (CLK, AYEDAŞ) bu alt yapıyı farklı şirketlere kiralar, ve şirketler kendi ürettikleri veya satın aldıkları elektriği, size istedikleri fiyattan ulaştırır. Serbest tüketiciler, hiçbir sınır olmaksızın, istedikleri elektrik şirketi ile anlaşıp, ucuz / indirimli elektrik kullanabilirler. Haber

*EPDK‘nin belirlediği sınır doğrultusunda, yılda 2400 kilowatt saatinden üzerinde elektrik kullanan her tüketici (mesken ya da kurumsal) serbest tüketici statüsündedir.

*Yılda 2400 kw saat ise, ayda ortalama 82 TL’lik elektrik faturasına karşılık gelmektedir.

*2017 itibariyle, Türkiye 8 milyondan fazla serbest tüketici vardır.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica