Sağlık

Su ihtiyacının çoğunu sahurda karşılamak fayda sağlamaz

Su ihtiyacının çoğunu sahurda karşılamak fayda sağlamaz

Medical Park Tarsus Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Gözde Yapıcı, Ramazan ayında sağlıklı beslenme ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında uyarılarda bulundu

Ramazan ayını daha sağlıklı geçirebilmemiz için dikkat etmemiz gereken bazı noktalar olduğunu belirten Medical Park Tarsus Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Gözde Yapıcı, “Terle kaybettiğiniz sıvı ve mineralleri yerine koymak için mutlaka iftardan sahura kadar 2-2,5 litre kadar su tüketin. Sahurda 2 litre suyu birden içmeyin. Bu durum bireyi rahatsız eder ve fayda sağlamaz. Sıvı alımının mutlaka iftardan sahura kadar yayılması gerekiyor” dedi.

SAHURDA BÖREK VE POĞAÇADAN UZAK DURUN

Sahura mutlaka kalkılması gerektiğinin altını çizen Dyt. Gözde Yapıcı, “Zaten uzun süren açlıktan dolayı metabolizmanız yavaşlamış olacak, sadece iftar yaparak diğer güne başlarsanız, işiniz daha da zorlaşır. Kilo alma riskiniz artar. Sahurda pasta, börek, poğaça, kete gibi hamur işi yiyeceklerden yerseniz, hem çok çabuk acıkırsınız hem de çok erken susuzluk çekmeye başlarsınız. Sahurda yine kızartma, tuzlu, baharatlı yiyeceklerin yanı sıra reçel, bal, çikolata yemek de sizi çok çabuk susatır” diye konuştu.

Gece saatlerinin sindirimin zor olduğu saatler olduğuna dikkat çeken Dyt. Gözde Yapıcı, “Ağır yemekler yerine kahvaltı tarzı bir sahur yaparsanız mide ağrısı çekmez, daha kaliteli uyumuş olursunuz. Haşlanmış yumurta veya az yağlı omlet /menemen, az tuzlu peynir, süt gibi protein içeriği yüksek besinlerle sahur yapın. İftarda belki olabilir ama sahurda pide tüketmeyin” şeklinde konuştu.

SU TÜKETİMİNİZİ İFTAR VE SAHUR ARASINA YAYIN

Sahurda 2 litre suyu birden içmememiz gerektiğini belirten Dyt. Gözde Yapıcı, “Bu durum bireyi rahatsız eder ve fayda sağlamaz. Sıvı alımının mutlaka iftardan sahura kadar yayılması gerekiyor. Her saat kendinize su içmeyi hatırlatabilirsiniz. Yine iftarda ve sahurda çok fazla çay – kahve içmek de su ihtiyacınızı artırır, bu konuda da ölçülü olmakta fayda vardır” açıklamasında bulundu.

ÇORBA İÇMEYİ İHMAL ETMEYİN

İftarda düşen kan şekeri ve tansiyonunuzu yükseltmek için suyun yanında birkaç tane hurma, kuru meyve ve zeytinle orucumuzu açabileceğimizi söyleyen Dyt. Gözde Yapıcı, “Hemen ana yemeği yemeye başlamak yerine önce bir çorba için, biraz ara verip masadan kalkın. 10-15 dakikalık bir aradan sonra yemeğinize devam edin. Kızartma, kavurma yerine haşlama, fırınlama gibi pişirme yöntemleriyle pişmiş yemekleri seçin” ifadelerini kullandı.

İFTAR SONRASI ARA ÖĞÜN OLARAK MEYVE TERCİH EDİLEBİLİR

İftardan sonra yapılan hafif bir yürüyüşün bile oruç tutan bireye birçok faydasının olduğunu söyleyen Dyt. Gözde Yapıcı, şunları söyledi:

“İftardan 2- 3 saat sonra meyve ve süt grubundan oluşan bir ara öğün yapabilirsiniz. Posa yetersizliğinden dolayı kabızlık görülmesi çok normaldir, bu nedenle mutlaka bol çiğ sebze ve meyve tüketin. Terle kaybettiğiniz sıvı ve mineralleri yerine koymak için mutlaka iftardan sahura kadar 2-2,5 litre kadar su tüketin.”

HAFİF TATLILAR TÜKETİLEBİLİR

İftar sonrası gelen tatlı krizleri için de önerilerde bulunan Dyt. Gözde Yapıcı, “Çok sık olmamakla birlikte sütlü tatlı veya dondurma şeklinde porsiyon kontrolüne dikkat ederek tatlı tüketebilirsiniz. Besin israfından kaçındığınız, güzel bir ay olmasını temenni ederim” diyerek sözlerini noktaladı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica