Genel

Suriye saldırısında ABD incirlik üssünü kullanmak istiyor

Suriye saldırısında ABD incirlik üssünü kullanmak istiyor Sputnik’e konuşan Nemanja Staroviç, “Türkiye’nin gerçekten de bu üssü NATO’ya sunma olasılığı düşük, çünkü Rusya’nın bu konudaki duruşu son derece net ve Suriye’ye saldırı, bu ülkedeki Rus asker varlığı nedeniyle Rusya’ya saldırı olarak değerlendirilecek” dedi. Suriye saldırısında ABD incirlik üssünü kullanmak istiyor detaylar haberimizde…

Suriye saldırısında ABD incirlik üssünü kullanmak istiyor

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in gelecek hafta Ankara ziyareti sırasında Suriye’ye olası saldırıda İncirlik hava üssünün kullanılması konusunu gündeme getirme planını değerlendiren Sırp Ortadoğu uzmanı Starovic, ABD ile Rusya arasındaki yeni kriz yüzünden Türkiye’nin örs ve çekiç arasında kaldığını belirtti.

“Rusya’nın duruşu son derece net”

Sputnik‘e konuşan Nemanja Staroviç, “Türkiye’nin gerçekten de bu üssü NATO’ya sunma olasılığı düşük, çünkü Rusya’nın bu konudaki duruşu son derece net ve Suriye’ye saldırı, bu ülkedeki Rus asker varlığı nedeniyle Rusya’ya saldırı olarak değerlendirilecek” dedi.

“Türkiye’yle anlaşmaya meyilli…”

Ancak üssün NATO’ya sunulmamasının da sonuçsuz kalmayacağını dile getiren Sırp uzman, “Türkiye’nin bunu reddetmesi, ABD ile ilişkileri daha da kötüleştirecek. Zira İran karşıtı ve Türk karşıtı söylemiyle bilinen Mike Pompeo’ya kıyasla Türkiye’yle anlaşmaya meyilli olan Rex Tillerson gittikten sonra bu ilişkiler kötüleşti” ifadelerini kullandı.

“Bağımsız siyaset, Suriye’de somut sonuçlar verdi”

Türkiye’nin Rusya’yla “içeriği zengin partnerlik, hatta müttefik ilişkiler” geliştirdiğini dile getiren Staroviç, “Aynı zamanda Türkiye, NATO kapsamında ve ikili düzeyde ABD ile maksimum ilişki korumaya çalışıyor. Bu arada Moskova ve Washington arasındaki yeni gerilim, Ankara’yı bir seçim karşısında bırakıyor. Bu da hiç iyi değil. Bağımsız siyaset, Suriye’de somut sonuçlar verdi. Şimdi Türkiye ‘ya o ya bu’ prensibine göre hareket etmeli ve her halükarda zorlanacak” yorumunda bulundu.

“ABD’li personelin aileleri kentten ayrıldı”

IŞİD’e karşı gerçekleştirilen operasyonlarda koalisyon güçlerinin kullandığı Adana’nın İncirlik Üssü’ndeki ABD’li personelin ailelerinin tamamı kentten ayrıldı.

“Galip ülkeler zirvesini andıran Astana süreci…”

Ancak ABD’nin artık Suriye’nin geleceği konusunda başrol oynamadığını ve Türkiye’nin bunu çok iyi anladığını kaydeden uzman; sözlerini şöyle sürdürdü: “Galip ülkeler zirvesini andıran Astana süreci ve özellikle Ankara’daki son Türkiye; Rusya ve İran liderler görüşmesi dikkate alındığında; bu ülkelerin Suriye’deki durumu kontrol altında tuttuğunu iddia edebiliriz. Bu yüzden Ankara’nın şimdi öncelikle Moskova ve Tahran’la ilişkilere önem verdiğini; ve bu yüzden NATO’ya ret yanıtı vereceğini, ama Washington ile ilişkilere zararı minimize etmeye çalışacağını düşünüyorum.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica