Ekonomi

Tarihi İpek Yolu’nda Türkiye’nin önemi

Tarihi İpek Yolu’nda Türkiye’nin önemi  çok büyük. Tarihi İpek Yolu tam olarak aktif hale geldiğinde, 68 ülkede altyapı yatırımlarına 8 trilyon dolarlık katkı sağlaması bekleniyor. Proje, Türkiye için de oldukça kritik öneme sahip. Tarihi İpek Yolu’nda Türkiye’nin önemi, haberi ülkemizi çok yakından ilgilendiriyor.

Tarihi İpek Yolu’nda Türkiye’nin önemi

Dünya Ekonomik Forumu’nun verilerine göre, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping tarafından 2013’te açıklanan projeye, bu ülkenin yapacağı toplam yatırım tutarının 900 milyar doları bulacağı belirtiliyor.

Proje güzergahında yer alan ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 68 ülkede altyapı yatırımlarına harcanacak tutarın ise toplamda 8 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

ŞİMDİDEN BAŞLADI

Xi’an Jiaotong Liverpool Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Göncü, projede ekonomik ve jeostratejik hedefler belirlendiğini hatırlatarak; bu kapsamda Çin’in Asya-Pasifik, Orta Asya ve Orta Doğu’yu içine alan bölgede ekonomik entegrasyonu amaçladığını belirtti.

Bölgesel olarak “Bir Kuşak Bir Yol” projesinin özellikle Orta Asya ülkelerinde katkı vermeye başladığını kaydeden Göncü, Kazakistan, Türkmenistan gibi Orta Asya ülkelerinde Çin’in gittikçe artan bir ekonomik ağırlığının olduğunu, önümüzdeki 4-5 yıl boyunca projenin daha çok konuşulacağı tahmininde bulundu.

PROJEDE TÜRKİYE’NİN DURUMU

Türkiye’nin söz konusu girişimindeki konumunda değinen Göncü; ülkenin Çin’den daha fazla yatırım çekebilmesinin enerji ve lojistik anlamda bir merkez yapılması açısından önemli olduğunu vurguladı.

Küresel ekonomik ağırlığın Asya’ya kaydığı bir dönemde Türkiye’nin bu projede yer almasının denge siyaseti ve ekonomik çıkarları açısından değerli olduğunu anlatan Göncü; “Türkiye’nin bu projenin dışında kalması son derece yanlış olur. Ülkenin bu proje sayesinde ilk etapta doğrudan yatırım ve finansman kolaylıkları elde etmesi mümkün. Bunların yanında Türkiye enerji ve ticaret yolları üzerinde olduğu için Çinli firmalar için özel bir öneme sahip olacaktır. Türkiye’nin proje için dört yıllık bir eylem planı yapması gerekir.” değerlendirmesinde bulundu.

Göncü, Türkiye açısından dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın iç istikrarın korunması ve iyi bir ekonomik performans sergilenmesi olduğunu belirterek; istikrarı bozabilecek dış faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

‘TÜRKİYE PROJENİN MERKEZİNDE’

Sabancı Üniversitesi İstanbul Politikalar Merkezi Araştırma Uzmanı Dr. Altay Atlı da projenin Avrasya’da etkili; sürdürülebilir ve uzun vadeli ekonomik entegrasyona yol açabileceğini bildirdi.
Bu çerçevede Türkiye’nin coğrafi ve jeo-ekonomik bakımdan iyi bir konumda olduğunu aktaran Atlı; “Avrupa ile Asya arasındaki yerini göz önüne alarak, G20 üyesi, önemli bir ekonomi olan Türkiye’nin projenin merkezinde yer aldığını söyleyebilirim.” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica