Kültür-Sanat-Tarih-Turizm

Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi açıldı

Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi açıldı … Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından restorasyon çalışmaları tamamlanan Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi’nin açılışı geniş katılımlı bir törenle gerçekleştirildi. detaylar haberimizde…

Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi açıldı

MALATYA (İGFA) -Açılışa, Malatya Valisi Aydın Baruş, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan, Adıyaman ve çevre iller Metropoliti Ğriğoriyos Melki Ürek, STK temsilcileri, kurum müdürleri, vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından protokol konuşmaları gerçekleştirildi. Malatya’da tarihi ve kültürel miraslara sahip çıktıklarını belirten Başkan Gürkan açılış sırasında yaptığı konuşmada, Malatya’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahip yapmış olmasına dikkat çekerek, şehrin Cafer Höyük ve Arslantepe ile tarihine bakıldığında 9 bin yıllık kadim bir geçmişe sahip olduğunu aktardı. Başkan Gürkan konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bizlerin geçmiş kültürlere, medeniyetlere, uygarlıklara sahip çıkmakla ilgili sorumluluklarımız ve yükümlülüklerimiz vardır. Geçmişini bilmeyenin geleceğe emin adımlarla ilerlemesi mümkün değildir. Yukarı Mezopotamya’da insanlığın medeniyetin, ilk devlet hayatının, ilk bürokrasi hayatın, ilk muhasebe kayıtlarının, ilk gümrükleme işlemlerinin ve ilk taş devrinden demir devrine evrilme ve demirin alet ve silah olarak kullanılması burada zuhur etmiştir. Bunu da Birleşmiş Milletler geçtiğimiz ay yaptığı toplantıda İnsanlık medeniyetinin Malatya’da başladığını tescil etmiştir.  M.S.78 yılında yapılan Roma Surlarını ayağa kaldırdık. Selçuklu Camilerini, kümbetlerini, hanlarını, hamamlarını, Emeviler dönemindeki mescitleri, Abbasiler dönemindeki türbeleri ve yapıları mimari örnekleri hepsini ayağa kaldırdık.

Burası da sizlerin de bildiği gibi 1878 yılında bir Rum usta tarafından başlanmış ve bir kilise olarak başlanmış. 1893 yılında bitirilmiş. Akabinde deprem olmuş tekrar deprem ile birlikte 1905 yılında bu süreç tamamlanmış ve faaliyete geçirilmiş. Daha sonra bir yangın neticesinde yanmış ve kendi haline terkedilmiş. 1977 yılında Koruma Kurulu tarafından Kültürel Miras olarak tescil edilmiş bir eserdir. Biz tarihi değerlerimizi kendi haline terk edemezdik. Buranın da ayağa kaldırılması noktasında çalışmalar başlattık. Kamulaştırma ile ilgili eksiklikleri gidererek restorasyon projelerini hazırlattık. Bu eseri aslına uygun bir şekilde Koruma Kurulu’nun tasdik etmiş olduğu proje muhaceresi içerisinde yapıldı. Çevre ile ilgili cephe giydirmeleri, cephe boyamaları da yapılarak bugün burası kültür sanat merkezi olarak açılımı gerçekleştirildi.”

GEZDİRİCİ: TAŞHORAN SİZLERİN SAYESİNDE YOK OLMAKTAN KURTULMUŞTUR

Taşhoran Kilisesi tarihi hakkında bilgiler aktaran Malatya HAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Nurhan Gezdirici yaptığı konuşmada, “Restorasyon çalışmaları tamamlanarak hizmete açılan Üç Horan Ermeni kilisesi Müslüman komşularımızın tabiriyle Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi olarak hizmet verecek olan yapının şehrimize, kültürümüze ve turizmimize hayırlı olmasını diliyorum.  Burada kısa bir sürede onarılarak hayat bulan yok olmaktan kurtulan kilisemiz siz değerli yöneticiler sayesinde kurtulmuştur. Dünyanın birçok yerine dağılmış Malatyalı kardeşlerimizle birlikte tarih ve medeniyetin beşiği şehirlerden biri olan Malatya’mızın kültür ve tanıtımına katkı sağlamak bizlerinde öncelikli görevi olacaktır” dedi.

“MALATYA HALKININ SİZE TEVECCÜHÜ BOŞUNA DEĞİL”

Türkiye Ermenileri Patriği Sahak Maşalyan ise yaptığı konuşmada, “Kilisenin onarımında olmazsa olmaz katkıyı Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Selahattin Gürkan’ın getirdiğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Bürokrasinin ağır işleyen sıkça da duran çarklarını döndürmeyi başaran, onarımın layıkıyla, hakkını veren yapılmasını sağlayan, her bir ayrıntıyla şahsen ilgilenen ve bugün Malatya’ya bir kültür anıtı daha kazandırmanın haklı gururunu taşıyan Sayın Selahattin Gürkan’ı gönülden tebrik ediyor, teşekkürlerimizi sunuyoruz. Malatya halkının şahsınıza gösterdiği teveccühün yersiz olmadığını bugün bir kez daha kanıtlıyorsunuz. Lider gerektiğinde politik risk alarak halkının önünde gitmesini bilen yöneticidir. Siz de bir eğitimci olarak ve derin bir tarih bilinciyle böyle bir kilisenin Malatya’ya kazandırılmasının tutarlılık açısından bir şart olduğunu anlıyorsunuz. Yedi bin yıllık Arslantepe Höyüğünden bu yana 27 medeniyeti ağırlamış olan Malatya, tarihinin son 1700 yılında her zaman önemli bir Hristiyan varlığına sahiplik etmiştir. Dünya turizmine açmayı hedeflediğiniz Malatya’da Hristiyan inanç ve kültür halkasının eksikliğini görerek bu mabedin kente kazandırılmasının önemini en iyi siz takdir ediyorsunuz. Bu uğurda sergilediğiniz cesaretinizi ve öngörünüzü tebrik ediyoruz. Sizinle sohbetimiz bana filozof Platon’un mutlu bir ülke için en önemli şartı açıkladığı vecizesini anımsattı. ‘Mutlu bir ülke için ya krallar bilge olmalı ya da bilgeler kral olmalı’ diyor filozof. Siz her ikisisiniz. Allah bu kentin ve halkının mutluluğunu artıracak hikmetinizi hiç eksiltmesin” şeklinde konuştu.

VALİ BARUŞ: MALATYA ÇOK DEĞERLİ BİR ESER KAZANDI

Son olarak konuşan Malatya Valisi Aydın Baruş ise, “Malatya yolların kesiştiği, medeniyetlerin buluştuğu bir medeniyet noktası. Arslantepe’nin tarihi Malatya tarihini şimdilik 7 bin yıl geriye götürüyor. Ama kazılar devam ettikçe bu tarihin daha eskilere gideceğini biliyoruz. Bir şehri değerli kılan tarihsel süreç içerisinde orada yaşayan insanların yaşam tarzlarını yansıtan, kültürlerini yansıtan mirasa sahip çıkmasıyla mümkündür. Malatya çok zengin bir kültür mirasına sahiptir. Büyükşehir Belediye Başkanımız bu binayı imar ederek bu hale getirdi. Çok teşekkür ediyoruz Malatya çok değerli bir eser kazanmıştır. Malatya tarihi miraslarına sahip çıktığı müddetçe Malatya’daki hoşgörü iklimi daha da gelişerek Türkiye’nin birliğine, beraberliğine katkı sunmaya devam edecektir. Vatandaşlarımız, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız ve dünya insanlığı burayı bir kültür ve tarih eseri olarak ziyaret ettiği gibi Ermeni vatandaşlarımız da inanç ziyaretlerini rahat bir şekilde yapabilecekler. Burada Türkiye’nin başarısı için, Türkiye’nin birlik ve beraberliği için, büyük Türkiye’nin dünya medeniyetine katkı sunması için ve dünyada hak ve adaletinin gür sesi için her zaman dua edeceklerdir, biz buna inanıyoruz ve güveniyoruz” dedi.
Konuşmaların ardından Taşhoran Kültür ve Sanat Merkezi ile bahçesindeki Arsalntepe Höyüğü Sergisi ve Taşhoran Kültür Sanata Merkezi’nin geçmişten bugüne adlı sergisi katılımcılar tarafından gezildi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica