Ekonomi

Tatha Ghose Türk Lirasının değer kaybının devam edeceğini düşünüyor

Tatha Ghose Türk Lirasının değer kaybının devam edeceğini düşünüyor Commerzbank Analisti Tatha Ghose, Türk Lirasındaki değer kaybının devam edeceği tahminlerini açık etti. Dolar kurunun gelecek yıl 7 olacağını öngörüyor. Tatha Ghose Türk Lirasının değer kaybının devam edeceğini düşünüyor detaylar haberimizde…

Tatha Ghose Türk Lirasının değer kaybının devam edeceğini düşünüyor

Commerzbank Analisti, Türk lirasındaki değer kaybının devam edeceğine ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu. Buna göre; Ghose, doların yıl sonu 6.5 TL’ye ulaşabileceğini, 2019’un Eylül ayında ise 7 TL’den işlem göreceğini öngörüyor.

2019 tahminleri olumsuz…

Gelişmekte olan ülkeler arasında yer alan Türkiye’nin mevcut ekonomik durumu, yurt dışındaki ekonomistler tarafından da sık sık ele alınıyor. Türkiye’nin karşı karşıya olduğu enflasyon problemi ve döviz kurlarındaki dalgalanmaları değerlendiren analistler, Türkiye’ye ilişkin 2019 tahminlerinde ülkemiz açısından olumsuz öngörülerde bulunuyor.

Analist Tatha Ghose, diğer analistlere kıyasla daha realist analizlerde bulunurken, Türkiye’nin mevcut krizi aşamayacağı ve IMF‘ye gideceği öngörülerine katılmadığını açıkladı.

Tatha Ghose’ın dolar/TL ve Türkiye ekonomisine ilişkin değerlendirmeleri:

Merkez Bankası Eylül ayında 375 baz puan düzeyindeki piyasa beklentilerine karşı 625 baz puanlık bir artış kaydetti. Bu beklenti, sadece bankanın internet sitesinde bir zam yapılmasını önceden açıkladığı için ortaya çıktı. Aksi takdirde piyasalar, Merkez Bankası ve para politikasının Cumhurbaşkanlığı kontrolü altında olduğunu, bu nedenle herhangi bir faiz artırımının mümkün olmayacağını varsaymaya başlamıştı.

“…lira değer kaybı aşamalı…”

Merkez Bankası, faiz oranlarını enflasyona karşı reaktif bir şekilde ayarlayacak ve böylece reel faiz oranı tutarlı bir şekilde yüksek olmayacaktır. Politika yapıcılar, her yıl normal olarak TL’deki % 5-%10 oranında değer kaybını ve buna bağlı olarak enflasyon sonuçlarını kabul edeceklerdir. Başka bir deyişle, lira değer kaybı aşamalı olduğu sürece hiçbir tepki olmayacaktır.

“2019 yılının ilk çeyreğine kadar dolar/TL”nin 6,50 seviyelerine geri döneceğini öngörüyoruz”

Piyasa, BDT’yi (Ekonomik Bilişsel Davranış) bu şartlar altında gördüğü müddetçe, lira zaman zaman yan dönemlerin tadını çıkarabilir. Ancak uzun vadeli zayıflama eğilimi bekliyoruz. 2019 yılının ilk çeyreğine kadar dolar/TL”nin 6,50 seviyelerine geri döneceğini öngörüyoruz. Bu durum muhtemelen TCMB’den bir sonraki 300 baz puanlık artışa ve daha sonra enflasyonun 2019’a kadar yüksek kalması nedeniyle diğer 300 baz puanı tetikleyecektir. 2019 yılının ortalarına doğru büyüme ve enflasyonun her ikisi de yumuşadığı için % 25’e indirilecek. Bununla birlikte, enflasyon hala hedefin üzerinde olacak. Bu nedenle, dolar kurunun 2019 sonuna kadar 7.00 seviyesine ulaşacağını öngörüyoruz.

“…büyümenin %1 olarak gerçekleşeceği…”

Türkiye ekonomisi son birkaç yılda güçlü bir büyüme kaydetmiştir. Bu momentum bu sene 2. çeyreğe kadar devam etti. Ancak lira krizinin etkisiyle çeyrekte büyüme aniden yavaşladı ve çoğu tahminci çeyrek dönemlik GSYİH’nın üçüncü çeyreğe göre düşüşünü bekliyor. Bazı yorumcular ekonominin sert inişini ve sonunda Türkiye’nin bir IMF paketine başvuracağını tahmin ediyor. Ancak bizim görüşümüze göre, gelişmekte olan ülke kurlarının risk duyarlılığından ve jeopolitik politikadan elde edilen faydalı etki, Türkiye’nin önümüzdeki yıl içinde oyalanmasına izin verebilir. Temel değerlendirmemiz önümüzdeki büyümenin %1 olarak gerçekleşeceği. Kısacası tam bir çöküş değil.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica