İGF

TBMM komisyon üyeleri Ankara Batı Adliyesi’nde

TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu, mağdurların adli mercilere başvuru sürecini yerinde gözlemlemek için Ankara Batı Adliyesi’ni ziyaret etti.

ANKARA (İGFA) – TBMM Kadına Yönelik Şiddeti Araştırma Komisyonu Başkanı Öznur Çalık ve beraberindeki üyeler, ilk olarak Ankara Batı Adliyesi Cumhuriyet Başsavcısı Gökhan Karaköse ile bir görüşme yaptı. Komisyon üyeleri daha sonra Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü ile özellikle suç mağduru çocuk ve şiddet mağduru kadınların uzman personel eşliğinde şüpheli ile yüz yüze gelmeden soruşturma ve mahkeme aşamasında ifadelerinin alındığı Adli Görüşme Odaları’nda (AGO) inceleme yaptı.

Üyelerin ziyareti sırasında mizansen gereği, şiddet mağduru bir kadın adliyeye gelerek başvuruda bulundu. Özel ifade vermek istediğini söyleyen kadının, AGO’da uzman eşliğinde ifadesi alındı. Komisyon üyeleri, bu şekilde şiddet mağduru kadınların adli mercilere başvuru sürecini yerinde gözlemleme imkanı buldu. Ziyarette komisyon üyelerine, alanında uzmanlaşmış savcı ve personelin görev yaptığı Aile İçi ve Kadına Yönelik Şiddet Soruşturma Büroları hakkında da bilgi verildi.

Komisyona yargısal süreçlerde kadına şiddetle mücadele kapsamındaki uygulamalar da anlatıldı. Örneğin şiddet gören kadının benzer dosyaları varsa sisteme girildiğinde UYAP ekranında “Pup-up” açılarak uyarı veriyor. AGO’ların etkin kullanımıyla mağdurların ikincil örselenmelerinin önüne geçiliyor. Türkiye genelinde 105 adliyedeki 110 AGO’da bugüne kadar 35 bin 350 görüşme yapıldı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica