Bilim-Teknoloji

Teknoloji devlerinin para kazanma yolları

Teknoloji devlerinin para kazanma yolları. Dünya üzerinde en çok net gelir elde eden şirketlerin başını teknoloji devleri çekiyor. Devler bu gelirlerini ürün satışı dışında reklam ve yazılım-donanım pazarlamacılığından kazanıyor. Teknoloji devlerinin para kazanma yolları. Detaylar haberimizde…

Teknoloji devlerinin para kazanma yolları

Dünya üzerinde en çok net gelir elde eden şirketlerin başını teknoloji devleri çekiyor; ancak bu devlerin bazılarının gelirleri sattığı ürünlerden elde edilmiyor. Kimi reklam, kimi ise yazılım-donanım pazarlamacılığı yapıyor. İşte Visual Capitalist’in hazırladığı, dev şirketlerin kazanç elde etme yöntemleri listesi;

APPLE

En büyük kazanç alanı: Donanım
Apple her zamanki gibi teknoloji alanında bir numara. 2016’da piyasa değeri 804 milyar dolar. Kazandığı para 216 milyar dolar ve karı 46 milyar dolar. Firma bu paranın büyük kısmını (% 63) tahmin edebileceğiniz gibi iPhone satışlarından kazanıyor. Bu yüzden iPhone satışları ne zaman düşse, Apple yıllık mali raporlarında ciddi bir yara alıyor. Bunu yüzde 11 ile Mac bilgisayar satışı ve yüzde 10 ile iPad satışı izliyor. iTunes ve uygulama satışları gibi ek hizmetlerden kazancı ise toplamın yüzde 11’i.

ALPHANET

En büyük kazanç alanı: Reklam
Google ve YouTube’nin bağlı olduğu bu teknoloji firması 651 milyar dolarlık piyasa değeriyle ikinci sırada. 2016 yılı için kazancı 90 milyar dolar ve karı ise 19 milyar dolar. Alphabet, kazancının % 88’ini GoogleAdWords ve YouTube reklamlarından elde ediyor. Play Store ise kazancının %12’sini oluşturmakta.

MICROSOFT

En büyük kazanç alanı: Yazılım
Dünyanın en çok kullanılan bilgisayar işletim sisteminin sahibi olan Microsoft, ilginçtir ki parasının büyük kısmını Windows’dan kazanmıyor.
Microsoft’un gelir kalemleri epey dağınık şekilde ilerliyor. 536 milyar dolarlık piyasa değeri, onu listede üçüncü sıraya koyuyor. 2016 kazancı 85 milyar dolar ve karı da 17 milyar dolar olarak belirtilmiş. Microsoften çok parayı %28 oran ile Office satışı ve online lisanslamada sağlıyor. Bunu %22 ile server satışı ve Azure bulut servisi, %11 gibi düşük bir rakam olsa da eğlence odaklı Xbox konsolu; %9 oran ile işletim sistemi Windows, % 12 ile de reklam gelirleri ve Surface cihaz satışları izliyor.

AMAZON

En büyük kazanç alanı: Online mağazacılık
Online perakende devi Amazon iselistenin dördüncü sırasında. Pazar değeri 455 milyar dolar, 2016 yılı geliri 136 milyar dolar ve karı ise 2 milyar dolar olarak belirtilmiş. Amazon’un parasının %72’si doğal olarak online mağazasından geliyor. Bunun dışında Prime abonelik sistemi üzerinden de geri kalan gelir oranını sağlıyor.

FACEBOOK

En büyük kazanç alanı: Reklam
Sosyal medya devi Facebook ise gelirinin neredeyse tamamı reklam satışından gelen, listedeki sıra dışı tek teknoloji şirketi. Pazar değeri 434 milyar dolar, geliri 28 milyar dolar ve 2016 karı 10 milyar dolar olan Facebook kazancının % 97’sini reklama borçlu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica