Doğa Tarım

TMO’nun Fındık Alması Fındık Probleminin Çözümüne Yeterli Değil!

TMO’nun Fındık Alması Fındık Probleminin Çözümüne Yeterli Değil!

MARSİAD Genel Başkanı Bahri Odabaş, TMO tarafından alımı yapılan fındık için problemin çözülmediğini ifade ederek Cumhurbaşkanına açık çağrıda bulundu

Odabaş, yaptığı açık çağrıda şu ifadelere yer verdi:

Cumhurbaşkanına açık çağrı

Sayın cumhurbaşkanım, 63 yıllık tecrübemle, fındığın üretiminden katma değerli ürünlere dönüştürülmesine kadar her tarafında bulunan bir vatandaş, girişimci, sanayici ve sivil toplum kuruluşu olarak yaklaşık 20 yıldır fındık probleminin kökünden çözümü ve ülkemize 100 milyar dolar ihracat sağlanması için çalışıyorum.

Şimdilik devlete yük olmadan net çözüm, fındığı katma değerli ürüne dönüştüren yerel girişimcilere, TMO ya sağladığınız kredinin sadece yarısını, belirlediğiniz taban fiyattan fındık almak kaydı ile faizsiz kredi sağlamanızdır!

Bunu yaptığınız takdirde, Milyonlarca fındık üreticisi fındığını değerinde satacak, devlet ise sübvanse ettiği faizin en az 10 katını üç ay içinde stopaj, KDV, SGK vs. olarak geri alacak. TMO’nun kiralayacağı depolarla kiradan, güvenlik ve personel giderlerinden kurtulacak. Fındık ve fındığa dayalı ürünlerde fiyat istikrarı sağlanacak, ham fındık olarak satarak elde ettiğimiz 2 milyar dolar yerine, katma değerli ürün ihracatından yaklaşık 100 milyar dolar ihracat yapmamızın önü açılacaktır.

Geçen sene TMO 26 TL’den fındık alırken üreticilerin %90’nı Fındığını 22 TL’den sattı. Çünkü TMO, alımlara yetişemedi veya yetişmek istemedi!

Fındık, üreticilerin elinden çıktıktan sonra 50 TL’ye yükseldi, kim kazandı!

Bu yıl da benzerinin olmaması için işi bilenleri dinleyerek gerekli önlemlerin alınmasını arz ve talep ederim. Saygılarımla

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica