Sağlık

TTB: Türkiye’de salgın kontrolden çıkıyor!

Kısıtlamaların kaldırılmasından bu yana COVID-19 vaka sayılarındaki artışı değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, “Bayram’dan önce 6 bin yeni vaka ilanı vardı ama şimdi aranın açıldığını ve 9 binlik bir fark oluştuğunu görüyorsunuz. Türkiye’de salgın yine kontrolden çıkıyor” ifadelerini kullandı.

TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, kısıtlamaların kaldırılmasından itibaren vakaların artışını ve okulların pandemi döneminde nasıl açılabileceğini RS FM’de Ali Çağatay’la Seyir Hali programında değerlendirdi.

“EYLÜL’DE YİNE 40 BİNLİ RAKAMLARA ULAŞIRIZ”

TTB’nin bayram sonrası için yaptığı vaka sayısı tahminini hatırlatan Prof. Bulut, “Bayramdan önceki tahminlerimizde bayramdan sonra bu rakamın 10 bini geçeceğini zaten öngörmüştük ve yine söylüyoruz: Ağustos ayının sonu, Eylül’ün başı Türkiye yine 40 binli rakamlara ulaşır. Türkiye geçtiğimiz yıl 60 binli rakamlarla rekor kırmıştı ve Avrupa’da birinci sıraya oturmuştu. Dünyada ilk dört ülke arasında yer aldı. Aynı sonbaharı ve kışı tekrar edeceğiz gibi gözüküyor” diye konuştu.

Prof. Dr. Bulut, TTB’nin okulların açılması hakkında görüşlerini, “TTB, önlemler alınarak okulların açılması gerektiğini savunuyor. Okullar bir pandemide en son kapatılması ve en ilk açılması gereken yerler, nedenleri de var. Eğitimde eşitsizlik, ileri yansıyan büyük bir sorun yaratıyor. Çocuklarımızın üçte ikisi uzaktan eğitime ulaşamıyorlar. Varsıl aileler çocuklarına özel ders aldırabilirler ama dar ve orta gelirli ailelerin bunu başarabilme ihtimali yok. Geleceğe büyük bir sorun olarak yansıyacak” diye aktardı.

OKULLAR AÇILIRKEN HANGİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?

Bazı ülkelerde 12 yaş üstüne aşı uygulamalarının başladığını vurgulayan Prof. Bulut, okulların hangi önlemlerle açılması gerektiği konusunda şunları söyledi:

“Okul çalışanlarının bağışıklaması yüzde 95-100 gibi bir oranla tamamlanır. 12 yaş üstüne aşı bazı ülkelerde başladı. Daha küçük yaş gruplarında risk yok, ölüm oranı neredeyse hiç yok. Bu nedenle okullarımızın önlemler alınarak, mesafe ve hijyen korunarak sınıflarımızda seyreklik sağlanarak, emlak piyasasında patlama sonucu oluşan boş plazaları Eğitim Bakanlığı kullanarak ve sınıfları seyreltmeye yönelik daha fazla eleman alarak pandemi döneminde eğitimde eşitlik yaratılabilir.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica