Genel

TÜİK 16 Nisan Referandum sonuçlarını açıkladı

16 Nisandan bu yana beklenen sonuçları, kesin sonuç olarak TÜİK 16 Nisan Referandum sonuçlarını açıkladı. TÜİK: ‘Anayasa Değişikliği Halk Oylaması’ sonuçlarına ilişkin çalışmalar tamamlanmış olup, sonuçlar Kurumumuz web sayfası veri tabanları bölümünde 14 Temmuz 2017 tarihinde yayımlanacaktır. İnternetten erişilebilecek verileri, TÜİK 16 Nisan Referandum sonuçlarını açıkladı.

TÜİK 16 Nisan Referandum sonuçlarını açıkladı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 16 Nisan’da yapılan referandumun sonuçlarını yarın açıklayacağını ve internetten erişilebilecek veri tabanının “dinamik sorgulamaya” olanak vereceğini haber olarak duyurmuştu. TÜİK 16 Nisan Referandum sonuçlarını açıkladı.

TÜİK’ten yapılan açıklamada, “16 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirilen ‘Anayasa Değişikliği Halk Oylaması’ sonuçlarına ilişkin çalışmalar tamamlanmış olup, sonuçlar Kurumumuz web sayfası veri tabanları bölümünde, ‘Cumhurbaşkanlığı Seçimi / Halk Oylaması Sonuçları’ başlığı altında 14 Temmuz 2017 tarihinde saat 11.00’de yayımlanacaktır.

Halk oylaması sonuçlarına;
https://biruni.tuik.gov.tr/secimdagitimapp/menuhalk.zul’ internet adresinden erişim sağlanmakta olup; veri tabanı dinamik sorgulamaya imkan vermektedir. Söz konusu internet adresinden; sandık düzeyinde yurt içi ve yurt dışı oylama sonuçları; ilçe düzeyinde yurt içi ve temsilcilik düzeyinde yurt dışı seçmen profili bilgilerine ait raporlar alınabilmektedir” denildi.

AGİT’ Referandum Ön Raporu Açıklandı

Son dakika kararı için “Kanunla Çelişiyor” denildi.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşikilatı (AGİT) gözlemcileri, anayasa değişikliğine ilişkin referandum sonucuna ilişkin 15 sayfalık ön raporunu yayımladı. “Türkiye referandumu, eşit olmayan şartlar altında yürütüldü” denilen raporda; “YSK‘nın mühürsüz oyların da geçerli olacağına dair aldığı son dakika kararı için “kanunla çelişiyor” görüşü dile getirildi.

“son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı”

“Oy sayım prosedüründe son değişiklikler önemli bir güvenceyi ortadan kaldırdı” vurgusu yapılan raporda, “Referandumda iki taraf eşit şartlara sahip değildi, ‘Evet’ kampanyası medyayı domine etti” de denildi.

“Demokratik süreç için hukuki altyapı yetersiz”

Referandumun Avrupa Konseyi standartlarına uygun olmadığının altının çizildiği raporda, “Demokratik süreç için hukuki altyapı yetersiz” ifadesine yer verilirken şunlar kaydedildi:
“idari kaynaklar ‘evet’ kampanyası lehine uygunsuz olarak kullanıldı”

“Ziyaret ettiğimiz sınırlı sayıdaki sandık referandum gününde düzenli ve verimliydi. Anayasa referandumunda idari kaynaklar ‘evet’ kampanyası lehine uygunsuz olarak kullanıldı. Medyada tarafların eşit şekilde yer almasına izin verilmedi; YSK’nın tarafsız içeriği engelleme yetisi ortadan kaldırıldı.”

ABD ve AB, bu raporu bekliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’deki anayasa değişikliği referandumunun neticesini takip ettiklerini, sonuçların doğrulanması ve AGİT’in ilk bulgularına ilişkin raporunu tamamlamasına kadar yorum yapmayacaklarını açıklamıştı. Bakanlığın bir sözcüsünün Amerika’nın Sesi’ne e-posta yoluyla yaptığı açıklamada, “Türkiye’deki referandum oylamasının neticesini takip ediyoruz. Sonuçlar doğrulanana ve AGİT’in ilk bulgularına ilişkin raporu yayınlanana kadar yorum yapmaktan kaçınacağız” ifadesini kullanmıştı.

“Gözlem Misyonu, kural dışılık iddialarına ilişkin olanları da içerir”

AB Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker de AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini; AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn imzasını taşıyan ortak açıklamada; referandum sonuçlarının not edildiği belirtilerek, “AGİT Uluslararası Gözlem Misyonu’nun, kural dışılık iddialarına ilişkin olanlarla da ilgili olan, değerlendirmesini bekliyoruz” denilmişti.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica