Mustafa Göksel

Türk sinemamızda bitmeye yüz tutmuş Jön kavramı

Türk sinemamızda bitmeye yüz tutmuş Jön kavramı Evet Türk sinemasında gerçekten dönemler bazında bir devire damga vuran ve gidişiyle bir devri kapatan usta bir jön. Türk sinemamızda bitmeye yüz tutmuş Jön kavramı detaylar Mustafa Göksel’in haber makalesinde…

Türk sinemamızda bitmeye yüz tutmuş Jön kavramı

Bu 2017 yılı da sanat camiamızda yaprak dökümü şeklinde ilerliyor. Bir büyük değeri daha kaybederek gerçekten sinemamızda kökümüz olan Yeşilçam da rahmetle ve minnetle anıyoruz. Evet Türk sinemasında gerçekten dönemler bazında bir devire damga vuran ve gidişiyle bir devri kapatan usta bir jön. Jön kavramı ile anılan adeta yakışıklı, karizması ile bir döneme damga vurmuş ve yıllarca çizgisini bozmamış usta bir aktör Kuzey VARGIN.

Sanatçımız 1940’ta İstanbul da doğdu ve 20 yaş gibi genç bir dönemde sinemaya adım attı. 1960’lı yıllarda yakışıklı salon erkeği diye tabir edilen jön formatında başlayan sanatçı daha sonra ilerleyen dönemlerde sinemada kötü adamların oluşturduğu karakterleri oynayarak nadir kötü adamlardan biri olarak anıldı. Bir süre sinema kariyerini 1990’lı yıllara kadar bu şekilde sürdürdü.

Kariyerinin ilk döneminde 1965 yapımı Yasak Sokaklar, Çılgın Gençlik, Ağlayan Kadın gibi filmlerde aldığı roller tanınmasını sağladı. Ekranlarda sık gösterilen projelerden Bir Dağ Masalı filminde Lale yi aldatan Nişanlısı Ekrem Karakteri ve Seni Sevmek Kaderim İsimli Filmde de entrikacı Bülent karakterini oynayarak Filiz akınla kamera karşısına geçmiştir.

Kartal Tibet ten sonra Karaoğlan’ı sinemamızda ikinci kez canlandırmıştı

Sert bir yüz ifadesine sahip bir aktörümüzdü. Zaten aranan bir karakter oyuncusu olması buna bağlı oldu. Eski jön dönemi geride kalsa da Türk sinemamız büyük usta bir karakter kazanmıştı bir kere. Kartal Tibet ten sonra Karaoğlan’ı sinemamızda ikinci kez canlandırmıştı. 1987 yapımı Başrolde Hülya Avşar’ın rol aldığı Öğretmen Zeynep Filmindeki mafya babası Demircan karakteri ve Kemal Sunal’ın başrol oynadığı Talih Kuşu filminde yine Kumarbaz Mafya Babası Abbas Kara karakteri hafızalarda kaldı.

1990’lı yıllarda çok kanallı döneme geçişte dizi dünyasındaki hareketlilikte oda ekmek yedi. Kuzey Vargın televizyon dizilerinde de yeterince kendine büyük karakterlerle yer buldu. Kerem Cem ile Yasemin Ergene’nin başrolü paylaştığı Aşk oyunu dizisinde Otoriter ve Zengin bir baba Orhan Teksoy karakterini canlandıran usta sanatçı. En son Kurtlar Vadisi Pusu Dizisinde Doğu Eşrefoğlu’nun kardeşi Adil Eşrefoğlu karakterini canlandırdıktan sonra Sektörde pek yer almadı.

Kuzey Vargın 2014’te Yüksek Tansiyona Bağlı yaşadığı ağar rahatsızlık dolayısıyla Yaşadığı Marmaris’te Özel bir hastane de tedavi altına alındı. Zaman zaman bilinç kaybı yaşadı ve daha sonra sağlığına kavuşarak taburcu oldu fakat 2015’te Parkinson teşhisi ile aynı Özel Hastane de tedavisine başlandı ve yürüme zorluğu çekti. Fizik tedavisi almaya başladı ve durumu gittikçe ağırlaşan sanatçı aramızdan ayrıldı.

Demem o ki bu denli büyük ustalar kaybedildikçe yerlerine yenileri gelmiyor ve kolay değil. Sinemadaki Jön kavramı bitmiş oldu. Usta sanatçımıza mekanı cennet olsun diyoruz.

Sağlıklı ve esen kalın.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica