Ekonomi

Türkiye-Almanya krizi Ekonomik krizi tetikler

Türkiye-Almanya krizi Ekonomik krizi tetikler Türkiye’nin Almanya ile ilişkilerinin bozulması temkinli yatırımcıyı tedirgin ediyor. Uzmanlar Eylül ayında Almanya’da yapılacak seçime kadar gerilimin devam edebileceğine işaret ediyor. Türkiye-Almanya krizi Ekonomik krizi tetikler detaylar haberimizde…

Türkiye-Almanya krizi Ekonomik krizi tetikler

İlk şok atlatılmış bile olsa Türkiye ile Almanya arasında gerilen ipler uzun bir süre daha piyasaları meşgul edecek. Eylülde yapılacak seçimlere kadar Almanya Başbakanı Angela Merkel krizi sıcak tutmaya istekli görünüyor. Ancak, Türkiye’nin seçim malzemesi olarak bile olsa Avrupa’da “istenmeyen ülke” durumuna düşmesi uzun vadede ilişkilerin seyri konusunda kuşkuların artmasına da yol açıyor. Neredeyse tüm komşuları ile sorun yaşayan Türkiye’nin bir kriz bitmeden bir başka krizin içine sürüklenmesi de temkinli yerli yatırımcının dövize park etmesine neden oluyor. İki haftadır dolardaki gerilemeyi de fırsat bilen yerli yatırımcının döviz hesaplarında tuttuğu döviz 1 milyar dolarlık bir artış kaydetti.

Almanya-Türkiye gerginliğinin finansal piyasalarda Türkiye varlıkları üzerinde baskı oluşturduğunu belirten Alnus Yatırım Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Vahap Taştan “Doların gelişen ülke para birimlerine karşı değer kaybettiği geçtiğimiz haftalarda TL olarak biz ise negatif ayrışan tarafta olduk. Almanya’da, diğer Avrupa örneklerinde de gördüğümüz üzere dış politika söylemleri seçim malzemesi olarak kullanılıyor. Bu bağlamda Türkiye başlığı, adayların gündeminde kalacaktır” dedi. AB’de açık bir şekilde Türkiye karşıtı hamlelerin karşılık bulmaya başladığını ifade eden Taştan, “Ben buradan sonraki evrenin, seçimler tamamlanana kadar zaman zaman şok yaratabileceği görüşündeyim. Bunun bir trende dönüşme ihtimalini şimdilik düşük görüyorum” diye konuştu.

“temmuz ayı enflasyon verileri oldukça önemli”

Salı günü Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın açıklayacağı üçüncü enflasyon raporu da piyasaların dikkatle takip edeceği bir diğer gelişme olacak. ABD Merkez Bankası’ndan (FED) bu yıl yeni bir faiz artırımı hamlesinin gelme olasılığı oldukça azalmış olmasına karşın piyasaları geç likidite penceresi üzerinden yüzde 12.25 faizle fonlayan Çetinkaya’nın açıklamaları ve enflasyon beklentileri piyasaların seyri üzerinde etkili olacak.
FED’in faizleri düşük tutmaya devam edeceğinin anlaşılmasından sonra doların küresel bazda bir zayıflama eğiliminde oluğunu vurgulayan Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Çetinkaya’nın açıklamaları ve temmuz ayı enflasyon verilerinin oldukça önemli olacağını ifade etti. TL’nin yüksek faiz farklarından elde ettiği avantaj, ABD faizlerinin de yukarı gitmemesinden dolayı devam ediyor. Neticede Merkez Bankası da ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini gevşetmeyerek likidite koşullarını sıkı tutuyor. Bu sayede kurda ‘stabil’ bir seyir izliyoruz. Doların küresel bazda zayıf kalması bizim açımızdan bir avantaj” dedi.

Bu hafta piyasalar açısından ABD’de açıklanacak tarım dışı istihdam verileri ve Euro Bölgesi PMI dataları da bu kurları hareketlendirebilecek göstergeler olma özelliği taşıyor.

“Tartışmaların tansiyonu düşecek sular yeniden durulacaktır”

Son dönemlerde AB-Türkiye arasında iplerin gerilmesinin Almanya ile olan ilişkileri de derinden etkilediğini belirten Meksa FX Araştırma Müdürü Eren Can Ümüt, bu kez Almanya’nın yaptırımları da içeren çok büyük bir paket açıkladığını ifade etti.

Ümüt, Türkiye karşıtı politikaların Avrupa Birliği ülkelerinde bir hayli etkili olduğuna dikkat çekti.

Ümüt, “Bunu Hollanda seçimlerinde de görmüştük. Hatta Brexit referandumuna bile konu olduk. Dolaysıyla Almanya seçimlerinde de bu konu milliyet noktasında değil ama ülke noktasında kullanılabilir” dedi. Olumsuz gelişmelere rağmen, Türkiye’ye ekonomik yaptırımlar uygulanmasını beklemediğini dile getiren Ümüt, “Tartışmaların tansiyonu düşecek sular yeniden durulacaktır” dedi.

“turizm pazarı için Almanya çok önemli bir ülke”

Türkiye-Almanya krizinin popülaritesini korumaya devam ettiğini belirten Işık FX Araştırma Uzmanı Melih Kopuz; “Her ne kadar iki taraf arasındaki gerilim siyasi içerikli olsa da yankıları ekonomi alanında da hissedilecektir. Ticaretin dışında turizm pazarı için Almanya çok önemli bir ülke. 15 Temmuz öncesini baz aldığımızda turizmden elde ettiğimiz gelirlerin büyük payını Almanya ile Rusya oluşturuyordu” değerlendirmesi yaptı.

Kopuz, halihazırda süren gergin ortamın yerini biraz daha ılımlı bir hal alması için; Türkiye’nin gerekli adımları atmaktan çekinmeyeceği izlenimi verme çabalarının piyasaları da yatıştırdığını ifade etti. Kopuz, eylül ayında Almanya’da yapılacak seçimlere kadar süreci yakından izlemek gerektiğini belirtti.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica