Ekonomi

Türkiye Asya tipi finansal krizin eşiğinde duruyor

Türkiye Asya tipi finansal krizin eşiğinde duruyor Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye’nin dış borcu Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’sının (GSYH) yüzde 48’ine ve çoğunluğu özel sektöre ait olan toplam ihracatının yaklaşık iki katına denk düşüyor. Bu durum Endonezya’da 1996’da yaşananlarla benzeşiyor. Türkiye Asya tipi finansal krizin eşiğinde duruyor detaylar haberimizde…

Türkiye Asya tipi finansal krizin eşiğinde duruyor

“Mali kriz kapıda”

Nobel ödüllü iktisatçı Paul Krugman, Türkiye ekonomisindeki sorunları Twitter hesabından değerlendirdi. Krugman, Türkiye’nin Asya tarzı bir mali kriz riski altında olduğunu belirtti.

“Erimeyle karşı karşıya kalabilir”

Köşe yazdığı New York Times’ın ‘Türkiye ekonomisi öyle sıcak ki, bir erimeyle karşı karşıya kalabilir’ başlıklı haberini Twitter’dan paylaşan Krugman, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye 1997-98’deki Asya tipi finansal krizin riski altında mı? Rakamlara göre evet…”

Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye’nin dış borcu Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’sının (GSYH) yüzde 48’ine ve çoğunluğu özel sektöre ait olan toplam ihracatının yaklaşık iki katına denk düşüyor. Bu durum Endonezya’da 1996’da yaşananlarla benzeşiyor.

“Önce güven çökmüştü…”

Endonezya’da güvenin çökmesi, para biriminin kendi kendine darmadağın olmasına yol açmıştı. Bu kur çöküşü döviz üzerinden borçlanmayla birlikte, 1996-1998 arasında borç/GSYH oranında yüzde 58’den yüzde 168’e devasa bir patlamaya yol açtı.

“Türkiye’nin durumu kırılgan”

İlla ki böyle olacağını söylemiyorum ama Türkiye’nin bu tarz bir durum karşısında kırılgan olduğu kesin.”

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica