Genel

Türkiye BaşMüteahhiti Cengiz Holdingin işinde 3 işçi öldü

Türkiye BaşMüteahhiti Cengiz Holdingin işinde 3 işçi öldü Gebze’de Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığınca “mega proje” olarak reklam edilen Kuzey Marmara Otoyolu kapsamında inşaatı devam eden viyadük çöktü. Enkaz altında kalan en az 5 işçiden 3’ünün cansız bedenine ulaşılırken konuya ilişkin haberlere yayın yasağı getirildi. Türkiye BaşMüteahhiti Cengiz Holdingin işinde 3 işçi öldü detaylar haberimizde…

Türkiye BaşMüteahhiti Cengiz Holdingin işinde 3 işçi öldü

Kocaeli‘nin Gebze ilçesine bağlı Tavşanlı mevkiinde ‘mega proje’ olarak duyurulan Kuzey Marmara Otoyolu inşaatında çökme yaşandı. Enkaz altında kalan en az 5 işçiden 3’ünün cansız bedenine ulaşılırken 1’i ise sağ olarak kurtarıldı.

7 no’lu viyadük inşaatında viyadük başlık ayağının montajı sırasında yaşanan çökme sonucu 30 metre yükseklikte çalışan işçiler enkazın altında kaldı. İşçilerin enkaz altından çıkarılması için çalışma başlatıldı. Çalışmalar sonucu enkaz altındaki en az 5 işçiden 3’ünün cansız bedenine ulaşıldı, 1’i ise sağ olarak kurtarıldı.

Bu proje de Cengiz Holding’in…

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ‘Yap-İşlet-Devret’ modeliyle gerçekleştirdiği Kuzey Marmara Otoyolu projesi, 3. havalimanı gibi AKP iktidarının ‘mega projelerinden biri. Kuzey Marmara Otoyolu Projesini inşa eden firma ise ‘Yolsuzluk ve rüşvet operasyonunun 2. dalgası olan 25 Aralık’ta gözaltına alınan Cengiz Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’e ait.

Yayın yasağı getirildi…

Kocaeli Valiliği tarafından yapılan açıklamada “toplumun sağlığının ve ahlakının zedelenmemesi için” konuyla ilgili yayın yasağı getirildiği açıklandı. Açıklamanın tamamı şu şekilde:

“…İş kazası ile ilgili Gebze 1. Sulh Ceza Hakimliği tarafından alınan 28.11.2018 tarih ve 2018/3514 D.iş sayılı kararında; Kuzey Anadolu Otoyolu inşaatı Gebze İlçesi Tavşanlı Mahallesi kısmında yer alan Osmangazi Köprüsü bağlantı yolundaki Viyadük inşaatı çalışmaları sırasında meydana gelen iş kazasında göçük altında bulunan yaralıların çıkarılmaları çalışmaları devam etmekte olduğundan, toplum sağlığının ve ahlakının zedelenmemesi, kamuoyunun yanlış bilgilendirilmemesi ve çalışmaların sekteye uğramaması için, kamunun menfaati olduğundan olayla ilgili olarak yazılı ve internet üzerinden yapılacak yayınların 5187 sayılı Basın Kanununun 3/2 Maddesi gereğince yayın yasağı kararı verilmiştir.”

İnşaat İşçileri Sendikasından açıklama…

İnşaat İşçileri Sendikası yaşanan olayla ilgili bir açıklama yaptı.

Türkiye BaşMüteahhiti Cengiz Holdingin …

Sendika, inşaat işçileri olarak ölüm, yaralanmak, sakat kalmak gibi durumlarla her an iç içe geçebilen bir durumda olduklarının söyledi.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“İnşaat patronlarının malzemeden çalarak iş yaptıkları, gerek işçilerin gerekse gelecekte o mekanları kullanacak halkın can güvenliklerini hoyratça yok saydıkları ve bu konuda hiçbir denetim ve kontrole tabi olmadıkları Türkiye’de; bu sefer de viyadük inşaatında yaşanan çökmede en az beş işçi arkadaşımız enkaz altında kaldı.

Olay, Gebze Tavşanlı mevkiinde meydana geldi. Kuzey Marmara Otoyolu projesi kapsamında yapılan 7 nolu viyadük inşaatında meydana geldi. Viyadük başlık ayağı montajının yapıldığı sırada çökme oldu. Yaklaşık 30 metre yükseklikte bulunan viyadükte çalışan ve ilk bilgilere göre 5 işçi, düşerek enkazın altında kaldı.

Çalışırken ölmeyi, yaralanmayı, sakat kalmayı “fıtrat” olarak tanımlayan bir siyasi anlayışın yarattığı sonuç bu oluyor. Bu gerçek bizim örgütsüzlüğümüzle birleşerek gerçek bir kıyımın nedeni oluyor.

Bunu biliyoruz.

Patronların işçi arkadaşlarımızın kanına sudan ucuz muamele yapmasına, onları denetlemekle görevli kurumların tüm bu olup bitene fiilen ortak olmasına, örgütlenerek izin vermeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz.”

DEV-YAPI İŞ’ten iş cinayetine ilişkin açıklama…

Dev-Yapı İş, çöken viyadük sonucu 3 işçinin hayatını kaybetmesi üzerine bir açıklama yayınladı. Açıklama şu şekilde:

“Gebze’de çöken viyadük ‘elim bir kaza’ değil, göz göre göre işlenen iş cinayetidir”

Kocaeli Gebze’de bugün sabah saatlerinde Kuzey Marmara Otoyolu inşaatı kapsamında yapımı devam eden viyadük çöktü. Alınan bilgilere göre en az 4 işçi arkadaşımız 30 metre yükseklikten çöken viyadük enkazının altında kaldı. Arama kurtarma çalışmalarında 3 işçi arkadaşımızın cansız bedenine ulaşıldığı bilgisi gelmektedir. Diğer işçi arkadaşlarımız için arama kurtarma faaliyetleri devam etmektedir.

Bu yaşanan iş cinayetinin ardından Devlet yetkililerinin yaptığı açıklamalar ise işçilerin hayatına verilen değeri ortaya koymaktadır. Yapılan açıklamalarda bu cinayet “elim bir kaza” olarak nitelendirilmektedir. İşçi arkadaşlarımız “talihsiz kazalar” sonucu yaşamını yitirmemektedir. Göz göre göre patronların kâr hırsı yüzünden iş cinayetlerinde yaşamını yitirmektedir. Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’in başına verdiği “çok hızlı ilerleyen bir inşaattı” demeci adeta bu cinayetin itirafı olmuştur. Çünkü inşaatlarda iş cinayetlerinin önüne geçilmek isteniyorsa önemli olanın inşaatın ne kadar çabuk bitmesi değil iş güvenliği önlemlerinin sağlanarak güvenli bir şekilde işin tamamlanması olmalıdır. Ancak inşaat işçisinin hayatı hiçe sayılarak inşaatlar hızlıca bitirilmek isteniyor. Burada devlet yetkililerinin de sorumluluğu ve sorumsuzluğu devreye giriyor.

Çalışma Bakanlığı yaşanan çökme sonucunda müfettişlerin olay yerine gönderildiğini açıkladı. Ancak inşaat işçileri çok iyi biliyor ki çalışma müfettişleri işin yapıldığı zaman inşaatlara denetleme için uğramaz. Ne zamanki toplumda infial yaratacak işçi ölümleri yaşanır müfettişler adeta göstermelik bir biçimde şantiyeye gönderilir. Maalesef bugün en az 3 işçi arkadaşımızın hayatına mal olan çökmeden sonrada bu durum böyle oldu.

Türkiye’nin dört bir yanından her gün inşaat işçisi arkadaşlarımızın ölüm haberini alıyoruz. İnşaatlar patronların kâr hırsı ve devletin denetimsizliği nedeniyle işçi arkadaşlarımıza mezar oluyor.

DİSK/Dev Yapı-İş Sendikası olarak “Artık Yeter” diyoruz. İş cinayetlerine karşı çözüm, ölmek istemiyoruz diye isyan eden işçileri ve sendika yöneticilerini tutuklamak veya yaşanan iş cinayetlerine yayın yasağı getirmekte değil. İşçinin hayatını, sağlığını, güvenliğini, çalışma koşullarını ve haklarını önceleyen bir çalışma yaşamıyla sağlamaktır. Bunu da ancak işçiler olarak örgütlü mücadelemizle sağlayabiliriz. Türkiye BaşMüteahhiti Cengiz Holdingin …

Kaza Değil Bu Bir Cinayet!
Çalışırken Ölmek İstemiyoruz!
Kaynak: ilerihaber

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica