Ekonomi

Türkiye uçak koltuğunda ihracatçı olacak

TÜRK Hava Yolları (THY) tamamı Türk mühendis ve işçileri tarafından imal edilen koltukların kullanıldığı ilk Boeing 777-300ER tipi uçağı törenle teslim aldı. THYnin Uçak Bakım Hangarı önünde düzenlenen törene THY İcra Komitesi ve Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, THY Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Genel Müdürü Bilal Ekşi, Türkiyenin uçak koltuk üreticisi TSI’nin ortaklarından Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, Boeing Türkiye Genel Müdürü ve Ülke Temsilcilisi Ayşem Sargın Işıl ile çok sayıda davetli ve çalışanlar katıldı. Bir ilk olarak Türkiye uçak koltuğunda ihracatçı olacak.

Türkiye uçak koltuğunda ihracatçı olacak

İlker Aycı, Türkiyenin uçak koltuk üreticisi TSI tarafından imal edilen koltukların kullanıldığı ve kuyruk tescili TC-LJK olan ilk Boeing 777-300ER uçağının teslim töreninde bir konuşma yaptı. THY İcra Komitesi ve Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, şunları söyledi:
Havacılığın, aktif rol aldığı her alanında sürekli yatırımı kendisine misyon edinen Türk Hava Yolları var artık. Özellikle son yıllarda altyapı çalışmalarına daha fazla ağırlık vererek, Türk Havacılık sektörünün ilerlemesine de önemli ölçüde katkı sağlıyor. Bundan üç yıl önce, büyük bir girişimle Türk Sivil Havacılık tarihinde yine bir ilke imza attık. Sektöre lojistik destek sağlamak kaydıyla, partner firmamız Assan Hanil ile birlikte TSI Uçak Koltuk Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş.yi kurduk. Sektörde çok daha aktif bir rol üstlendik. Ve bugün de, uluslararası standartların tümünü karşılayan üretici firmamız vardır. TSI’ın tasarladığı, yerli üretim koltuklarla montajlanmış ilk uçağımızı teslim alıyoruz. Bugün, filomuzdaki ilk Türk yapımı koltuklarla teslim aldık. 30’uncu Boeing 777-300ER’i kapsamlı filomuza dahil ettik. Yakın gelecekte TSI’ın alanında lider bir marka olacağından ve uçaklarımızın önemli bir parçasını oluşturacağından eminiz.

AYCI: ARTIK İHRACATÇI OLDUK

İlker Aycı galley (uçak mutfağı) üretiminde ihracatı başarıyla gerçekleştirdik. 200 uçakta Türk yapımı galley ürünleri kullanılmaktadır. Artık ihracatçı olduk. İnşallah bundan sonra da bu koltuk şirketimiz ihracatçı konumuna gelecek. Türkiye uçak koltuğunda ihracatçı olacak. Sadece THY uçakları değil diğer uçaklara da koltukları vereceğiz. Son dönemde rakamların iyileşmeye başladı. Yolcu sayılarındaki doluluk oranlarındaki artış, sefer sayılarındaki artış her yerde kendini gösteriyor. ABD, Afrika ve Uzak Doğu pazarında hareketlenme var. Rusyadan gelen ziyaretçi sayısı da çok olumlu anlamda etkiledi dedi.

FAA’nın KURALI

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, THY filosuna giren ve Türk yapımı 30. uçağın teslim töreninde konutu. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi’ye, koltukların Türkiyede yapılıp montaj için ABDye gönderilmesi konusundaki bir soru soruldu. Ekşi, bunun Amerikan Ulusal Havacılık Teşkilatı olan FAA’nın bir kuralıdır. Bu nedenle tüm dışarıda yapılan parça ve aparatların montesinin uçağın üretim merkezinde yapıldığını söyledi.

TSI ortaklarından Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar ise otomotiv sektöründe ve iç donanımdaki tasarımda kabiliyetlerinin olduğunu söyledi. Bu yeteneklerini havacılık sektörüne aktarabilmek için yola çıktıklarını ifade ederek, Cumhuriyetin 100. Yılında koltuk imal kapasitesinin 10 bini bulacağını söyledi.

YABANCI HAVAYOLU ŞİRKETLERİDEN TALEP

Kurdele kesimi sonrası uçak içinde koltukları deneyen Aycı, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Aycı, koltuk üretiminin sanıldığı gibi basit olmayıp teknoloji gerektirdiğini sözlerine eklerken yabancı havayolu şirketlerin talepleri olduğunu belirtti. Aycı, Türk şirketlerinin de bu koltukları tercih etmelerinin ülkeye ekonomik katkı yapmak için önem arzettiğini de ifade etti. İlker Aycı bir çağrı yaparak Diğer hava yolu şirketleri lütfen alacakları uçaklarda TSI koltuklarının alınması konusunda karşı taraftaki satıcılara bu konuda bir istek götürsünler. Böylelikle Türkiyedeki hava yolu şirketlerinin uçakları bizim koltuklarımızla donanmış olsun dedi.

KOLTUK İMAL TESİSLERİ İzmit’te

Türk Hava Yolları, Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve Assan Hanil ortaklığında Turkish Seats Industries (TSI) kurulmuştur. Turkish Seats Industries (TSI) tarafından üretilen uçak koltuklarının, otomasyon ve yazılım dâhil konsept geliştirme ve tasarlama aşamalarının tamamı Türkiyede gerçekleştirildi.

Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100. Yılı; 2023 vizyonu doğrultusunda açıklanan yüzde yüz Türk uçağı üretimi hedefi vardır. Bu kapsamda, yaklaşık üç yıldır titizlikle çalışan TSI, İzmit’te kurulan tesislerinde seri üretime geçti. İlk aşamada Boeing 737-800 ve hemen ardından Airbus A319-320 ve 321 tipi uçaklarda ekonomik ömrünü tamamlayan koltuklar yerli tasarımlarla yenilendi. Yıllık 10 bin koltuk kapasiteli üretim hattının 2024 yılında 50 bin adede çıkarılması ve pazar payının yüzde 10’a yükseltilmesi planlandı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica