Bilim-Teknoloji

Türksat 5B yıl sonunda, Türksat 6A 2023’te uzay yolunda

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, SpaceX firması tarafından uzaya gönderilecek Türksat 5B uydusunun fırlatma hazırlıklarının devam ettiğine dikkati çekerek, Türksat 5B uydusunun Aralık ayı sonunda fırlatılmasının planlandığını açıkladı.

ANKARA (İGFA) – Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, yaptığı açıklamada uzay vatanda da söz sahibi olmak için çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

42 derece doğu yörüngesinde uyduların yedekliliğini sağlamak ve mevcut kapasiteyi artırmak üzere Türksat 5B uydularının sözleşmesini Airbus D&S firması ile imzaladıklarını hatırlatan Bakan Karaismailoğlu, Türksat 5B uydusunun tasarım ve üretim aşamalarının başarıyla tamamlandığına dikkati çekti.  Karaismailoğlu, mevcut takvime göre 2021 yılı Aralık ayı sonunda Türksat 5B uydusunun Space X firmasının, ABD'nin Florida eyaletinde bulunan Cape Canaveral Üssü'nden Falcon 9 tip roketiyle fıraltılacağını kaydetti.  

Türksat 5B uydusunun özelliklerine de değinen Karaismailoğlu, Türkiye’nin uydu veri iletişim kapasitesi olan KA Band kapasitesini 15 kattan fazla artacak olan Türksat 5B'nin uydu haberleşmesinin kullanıldığı özellikle denizcilik ve havacılık gibi ticari sektörlerde etkin bir biçimde yerini alacağını belirterek, yüksek veri kapasitesiyle Türkiye'nin karasal altyapıyla erişilemeyen yerlerine ulaşılabilecek ve internet altyapısı kurulabileceğini söyledi.

TÜRKSAT 5B, TÜRKİYE'NİN İHRACATINI ARTIRACAK

Türksat 5B uydusunun Türkiye’nin uydu haberleşmesi ihtiyaçları için sağlayacağı kapasite artışı ile kamu kurumları ile özel şirketlerin uydu haberleşme ihtiyaçlarının karşılanmasında maliyet etkin çözümler üretilmesini sağlayacağını kaydeden Karaismailoğlu,  Türksat 6A'nın uçuş modelinde kullanılacak ekipmanların üretim ve test süreçlerinin de sürdüğünü belirtti.

TÜRKSAT 6A HAZIRLANIYOR

 “Bir milat olacak olan Türksat 6A, havacılık, uzay ve savunma sektörümüzün önde gelen proje paydaşları tarafından yerli ve milli imkanlar ile geliştirilen güncel pek çok haberleşme uydusu sistemini barındırmaktadır” diyen Bakan Karaismailoğlu, “Türksat 6A ile birlikte Türkiye GEO uydu teknolojisine sahip olan, üreten ve ihraç eden ülkeler arasında yerini alacaktır. Türkiye, Türksat 6A ile birlikte dünyada uydu üretebilen ilk 10 ülke arasında anılmaya başlayacaktır.  Üretim çalışmaları süren Türksat 6A haberleşme uydusunun da 2023 yılında uzaya gönderilmesinin planlanmaktadır” diye konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica