Ekonomi

TÜSİAD Başkanı Turan: ‘Yapısal sorunların çözümü, güvenilir kurum ve kurallarda geçer’

TÜSİAD Başkanı Turan: ‘Yapısal sorunların çözümü, güvenilir kurum ve kurallarda geçer’

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Turan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun sigortasız çalıştırılan Suriyelilere ilişkin sözlerine yanıt verdi – akarhaber

Turan cevabında hukukun üstünlüğü ilkesine vurgu yaparak, “Mülteci anlaşmasının sürmesi sakıncalı hale geldi” dedi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, İçişleri Bakanı Soylu’nun sözlerine, “Bugünün dünyasında demokrasileri zorlayan yapısal sorunların çözümünün; güvenilir ve iyi tasarlanmış kurum ve kurallardan geçtiğine, bu çözüme de küresel uzlaşıyla varılabileceğine inanıyoruz” yanıtını verdi.

TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Kayseri’deki ‘Anadolu Buluşmaları’nın üçüncü etkinliğinde konuştu. Konuşmasında, Bakan Soylu’nun, “Fabrikanda Suriyeliyi çalıştır, sömür, sigortasını yaptırma. Sonra ayak ayak üstüne at, ‘Ne olacak bu Suriyelilerin hali’ de. Bir milyon insan gidecek. Kim isyan edecek biliyor musun? O iş sahipleri” sözlerine de yanıt veren Turan, “Türkiye’yi jeopolitik yönden bir tampon bölgeye çeviren, pek çok ilimizde demografik dengeleri de bozan mülteci anlaşmasının sürmesi giderek daha sakıncalı hale geldi. Alışveriş ilişkisi modelinin artık sona ermesi ve Türkiye ile Avrupa Birliği arasında entegrasyonu hedefleyen, değer ve kural temelli ilişkinin yeniden canlandırılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Hukukun üstünlüğü ilkesine de vurgu yapan Turan, “Bugünün dünyasında demokrasileri zorlayan yapısal sorunların çözümünün; güvenilir ve iyi tasarlanmış kurum ve kurallardan geçtiğine, bu çözüme de küresel uzlaşıyla varılabileceğine inanıyoruz. Bu nedenle ülkemizde olduğu kadar dünyada da liberal demokrasilerin ve hukukun üstünlüğü anlayışının güncel sorunlara tatminkar çözümler üretebilmesini önemsiyoruz” ifadelerine yer verdi.

“GENÇLERİMİZE KENDİLERİNİ ÖZGÜRCE İFADE EDEBİLECEKLERİ, YAŞAMAK İSTEYECEKLERİ BİR ÜLKE İKLİMİ SUNMALIYIZ”

Turan konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Yetkin, iyi yetişmiş, insan kaynağı olmadan hayalimizdeki Türkiye’nin de olmayacağını bilmemiz gerekiyor. İş insanları olarak bizler bir araya geldiğimizde kurdaki dalgalanmalar, yüksek enflasyon ve finansmana erişim sıkıntısı gibi konjonktüre ait gündem maddelerinin yanı sıra en çok konuştuğumuz konulardan biri de iyi yetişmiş insan kaynağının eksikliği. Öte yandan çalışanlar da kendi niteliklerine uygun iş bulamıyorlar. Genel işsizlik oranı yüzde 10, genç işsizlik oranı ise yüzde 20. Hem eğitim hem de istihdam politikamızı bu potansiyeli doğru harekete geçirebilmek yönünden ele almalıyız. Pırıl pırıl gençlerimizi kaybetmemek için onlara fırsat eşitliği sunan, kendilerini özgürce geliştirip ifade edebilecekleri, yaşamak isteyecekleri bir ülke iklimi sunmalıyız.” artıgerçek

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica