Sağlık

Unutmak Sizi Daha Akıllı Yapabilir

Unutmak Sizi Daha Akıllı Yapabilir Beyinlerimiz büyük miktarda bilgi depolayabilir, ancak bu bilgilerin unutulması bizi daha akıllı hale getirebilir. Unutmak Sizi Daha Akıllı Yapabilir. Detaylar haberimizde yer almaktadır…

Unutmak Sizi Daha Akıllı Yapabilir

Çoğu kişi için iyi bir hafızaya sahip olmak demek çok miktarda bilgiyi uzun süre hatırlayabilmek demektir. Uzun bir süre, hatırlayamama durumunun beynin bilgi depolamak için kullanılan mekanizmalarının başarısızlığından meydana geldiği düşünülüyordu. Fakat Paul Frankland (CIFAR Çocuk ve Zekâ Geliştirme Programı) ve Blake Richards’ ın (Makine ve Beyinlerde Öğrenme Programı) yayınladığı yeni bir inceleme raporuna göre, beyinlerimiz hatırlamak değil aslında unutmak için aktif olarak çalışıyor.

Aslında Toronto Üniversitesinden bu iki araştırmacı hafızanın amacının yalnızca zaman geçtikçe en doğru bilgiyi iletmek değil sadece değerli bilgileri tutarak akıllıca karar vermeye rehberlik edip en uygun hale getirmek olduğunu düşünmekte.

Richards, “Beynin ilgisiz ayrıntıları unutması ve bunun yerine gerçek dünyada kararlar almaya yardımcı olacak şeylere odaklanması önemlidir” diyor.

“unutma da bellek sistemimizde hatırlamak kadar önemli bir bileşen..”

Neuron dergisinde yayınlanan inceleme yazısı kalıcı hatırlama üzerine literatüre ve yeni bir araştırma alanı olan geçici unutma üzerine odaklanmış durumda. Anlaşılan o ki, unutma da bellek sistemimizde hatırlamak kadar önemli bir bileşen..

Frankland son araştırmalarında beynimizde, bilgiyi tutmak için olanlardan farklı, unutmayı destekleyen mekanizmaların olduğuna dair pek çok kanıt elde edildiğini söylüyor.

Bu mekanizmalardan bir tanesi, anıların kodlandığı nöronlar arasındaki sinaptik bağlantıların zayıflaması ya da ortadan kaldırılması.

Bir başka mekanizma ise, kök hücrelerden yeni nöronların üretilmesi. Yeni nöronlar hipokampüse entegre olduklarında, yeni bağlantılar hipokampal devrelerini yeniden şekillendirir ve bu devrelerde depolanan anıların üzerine yazılırlar.

Bu, hipokampüsleri sürekli yeni nöron üreten çocukların, neden bilgiyi çabuk unuttuğunu açıklayabilir.

“bizi yanlış yönlendirme potansiyeli olan bilgileri…”

Beynin hafızaya zarar veren yeni nöronlar üretmek için bu kadar çok enerji harcaması mantık dışı gibi görünebilir elbette. Beyni anlamak için yapay zekâ teorilerini araştıran Richards bu soruya cevap almak için yapay zekânın öğrenme ilkelerini inceliyor. Ona göre unutmak eski ve artık bize yardımı olmayan ve bizi yanlış yönlendirme potansiyeli olan bilgileri yok ederek yeni durumlara adapte olmamızı sağlıyor.

Anılarımızı düşünelim. Bir karşılaşmanın her detayı yerine sadece özünü hatırladığımızda, önemsiz ayrıntıların kontrollü bir şekilde unutulması daha etkili olan basit hatıralar oluşturur.

En nihayetinde, bu mekanizmalar içinde bulunduğumuz çevre tarafından şekilleniyor. Sürekli değişen bir ortam, daha az hatırlamamızı gerektirebilir. Örneğin, her gün birçok yeni kişiyle karşılaşan bir kasiyer, müşterilerinin adlarını yalnızca kısa bir süre için hatırlayacaktır. Fakat, müşterileri ile düzenli olarak buluşan bir tasarımcı bu bilgiyi daha uzun süre korur.

Richards’ın dediğine göre “Hatırlamak isteyeceğiniz bir ortam ile unutmak isteyeceğiniz bir ortamı birbirinden ayırt eden şeylerden bir tanesi ortamın ne kadar tutarlı olduğu ve bu ortamın hayatınıza geri dönme olasılığının ne olduğu sorusudur.”

Anlaşılan o ki, unutmamak için çok da fazla direnmemek gerekiyor, ancak yine de eski bilgilerimizi kaybetmemek için günlük hayatımıza adapte etmek önemli…

Kaynak
Canadian Institute for Advanced Research. (2017, June 21). Forgetting can make you smarter. ScienceDaily. Retrieved June 30, 2017 from www.sciencedaily.com/releases/2017/06/170621132910.htm

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica