İGF

Uyuşturucuya TUMEF kalkanı

Toplumsal Uyuşturucu ile Mücadele Eğitim Federasyonu Bursa İl Başkanı Tülay Armağan, federasyonun madde bağımlılığı ile mücadelede yaptığı çalışmaları aktarırken yakın zamanda düzenlenecek etkinlikler hakkında bilgi verdi.

CANSU ÖZDEMİR / BURSADA BUGÜN (BURSA İGFA)
TUMEF Bursa İl Başkanı Tülay Armağan, başkanlık görevini kabul etmesindeki nedeni, federasyonun yapmış olduğu çalışmaları ve hedeflerindeki programları açıkladı.
İki çocuk annesi Başkan Tülay Armağan, özellikle çocuklarda uyuşturucu kullanımı konusunda hassas olduğunu, en sık iletişime geçilen konunun bu konu olduğunu belirtti. Geçmişte kendi ailesindeki kişilerde üzücü bir olay yaşayan Armağan, federasyondaki görevini kabul etme nedenini şu söyleriyle ifade etti; “4 yıllık bir dernek çalışmam oldu. Samsun 19 Mayıs Derneği’nin Kadın Kolları Başkanı olarak sivil toplum camiasına giriş yaptım. TUMEF’den böyle bir teklif geldiğinde İl Başkanlığı görevine seçildim. Bir buçuk yıldır da bu görevi yapmaktayım. Çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. TUMEF; toplumsal uyuşturucu, kadına şiddet, çocuk istismarı ve sokak hayvanlarını korumak ile yükümlü bir kurumdur. Federasyonumuzun Genel Başkanı Cemal Olgun’dur, genel merkezimiz İstanbul’dadır. Benim bu kuruma gönül vermemin, kurumun teklifini kabul etmemin sebebi ailemde yaşadığım üzücü bir olaydan dolayıdır. Bu üzücü olay benim kanayan yaram oldu. Kanayan yaramdan sonra bu kurumda görevimi canla başla bir buçuk yıldır devam ettiriyorum. Ailelere faydalı olmaya çalışıp kendi ailemde nasıl güzel bir sürece, mutluluğa sahip olduysam onları da kendim gibi mutlu etmek için çalışmalar yapıyoruz.” 

İLK ETKİNLİK DÜZENLENDİ, İKİNCİSİ YOLDA

Nilüfer Belediyesi ile ilk etkinlikleri düzenleyen TUMEF Bursa Şubesi hızla ikinci etkinliklerine hazırlanacakları bilgisini verdi. Nilüfer Belediyesi’nden sonra Bursa Büyükşehir Belediyesi ile çalışmayı hedeflediklerini belirten Armağan konuyla ilgili; “Nilüfer Belediyesi ile ilk etkinliğimiz olan uyuşturucu üzerine çalışmalarımızı yaptık. Nilüfer Belediye Başkanı Turgay Erdem ve yardımcısı Sibel Özer başta olmak üzere çalışmalarda desteği olan herkese sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. İkinci faaliyetimizi de çocuklar üzerine yapmayı hedefliyoruz. Çocuk esirgeme kurumlarını ziyaret edip çocuklarımıza yönelik bir etkinlik yapmak istiyoruz. Bursa Büyükşehir Belediyesi ile bu çalışmayı yürümeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu. 

TUMEF KONFEDERASYON OLMA YOLUNDA 

62 ilde şubesi bulunan TUMEF’in konfederasyon olma yolunda ilerlediğini belirten Armağan, iki şubenin de onayından sonra çalışmaların hızlanacağı bilgisini verdi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun federasyonda elçilik yaptığını, çalışmaların Türkiye’de ilk ve tek olduğunu ifade eden Armağan, federasyondaki çalışmaları şu sözleriyle aktardı; “Federasyonumuzda insanlara, uğradıkları haksızlıklara karşı hukuki olarak destek oluyor, hukuk düzeyinde onların savunuculuğunu yapıyoruz. Tüm kendini savunamayan küçük çocuklara, cinsel istismar, çocuk yaşta evlendirilme gibi konularda hukuki olarak destek oluyoruz. Hayvanların da aynı şekilde yasal olarak savunuculuğu yapıyoruz. Aynı zamanda doğa ve çevreye zarar verenlerle mücadele ediyor, konuyla ilgili hukuki savunuculuk yapıyoruz. Faaliyetlerimizin etkinleştirilmesi ve geliştirilmesi için araştırmalar yapmak, kurs, seminer, konferans, panel gibi eğitim çalışmaları düzenlemek, hedeflerimizin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan her türlü bilgiyi aktaran yayınlar çıkarmak gibi pek çok çalışmamız mevcut. Aileler bize ulaşıyor. Bizler de bu ailelerle iletişim halinde olup irtibat numaramızla büromuza davet ediyoruz. Aileleri dinleyip onlara yardımcı olmak için çizelgeler hazırlıyoruz. Yol çizelgelerini hazırladıktan sonra da aileleri Yeşilay’a yönlendirip orada eğitim almalarını sağlıyoruz. Konu olan çocuğumuzun ise Amatem’e yatışını sağlıyoruz. 15 günlük bir yatış süreci oluyor. Orada tedavi uygulamaları oluşuyor. Bu süreçten sonra ailelerine teslim ediyoruz. Ondan sonraki süreçte tamamıyla evlatları ile ilgilenmelerinin gerekli olduğunu, nasıl davranmaları gerektiğinin bilgileri ve eğitimleri önceden verildiği için bu konuda kendi aralarında çözüme kavuşturmaya bırakıyoruz. Sonrasında farklı ailelere geçiyoruz. Sürekli aynı ailede kalamıyoruz. Bu sürecin tamamlanması bir çocukta 1 yılı buluyor ama bizler 15 günlük tedavi uygulamasından sonra bir diğer aileye geçiyoruz. Uyuşturucu kullanım yaş düzeyi 8 yaşa kadar düştüğünden ve bize gelen ihbar ve talepler bu konuyla ilgili olduğu için öncelik verdiğimiz konu uyuşturucu konusu. Bundan sonraki çalışmalarımızda çocuk istismarları ve kadına şiddet konularına da yoğunluk vereceğiz. Kadına şiddete yönelik bir aileye yardımcı olduk. Şiddete maruz kalan bir kadınımıza desteklerimizi sağladık.”

BU BELİRTİLERE DİKKAT! 

Madde bağımlısı olan bireylerin gösterdiği belirtiler hakkında bilgi veren Armağan, tedavi sürecinden geçen aileler ile ilgili şu sözleri söyledi; “Uyuşturucu kullanan kişilerdeki belirtiler göz kızarıklığı, denge ve davranış  bozukluğu, vücudunda kesikler, halsizlik, agresif davranış, ailelerin çocukların üzerinde rutin olanlar dışında farklı bulduğu malzemeler olarak gözlemlenebilir. Uyku ve halsizlik, görünümde değişiklikler… Konunun takibi ve topluma kazandırma çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Danışmanlık hizmeti veriyoruz. Şu anda tam 15 aileye danışmanlık yaptık. Bu ailelerimizden 3-4 tanesinin yaptığımız çalışmalardan sonra tekrardan uyuşturucuya kurban gittiğini üzülerek söylüyorum. Bu süreçte 10 tane ailemiz mutlu oldu. Zaten bizler yüzde yüz bir sonuç beklemiyoruz bu şartlarda. Uyuşturucu öyle bir şey ki zayıf olduğun bir zamanda tekrarlanması söz konusu. Direnen, güçlü olan kazanıyor.”

“ÇALIŞMALARA CANLA BAŞLA GÖNÜL VERDİK”

TUMEF Bursa İl Başkanlığı görevine geldikten sonra Bursa’daki tüm belediyeler, iş insanları ve medyanın yoğun bir destek verdiğini belirten Armağan; “Biz siyaset yapmadığımız için büyük kavramda açılmıyoruz. Az olsun, öz olsun. 10 kişilik bir ekibimiz var. Ancak herkes canla başla mücadele ediyor. Avukatımıza kadar gönül veren insanımız var, canla başla ziyaretlerimizi yapıyoruz. TUMEF’imizi tanıtıyoruz. İlk etkinliğimizi yaptık. Daha farklı etkinliklerle devam edeceğiz. 

Öncelikle gurur duyduğum bir konu; bütün belediye başkanlarımızın sadece Bursa içinde değil Bursa dışındaki bütün ziyaretlerimizdeTUMEF’i tanıttığımızda çok duyarlı olmaları. Bursa’mızla gerçekten gurur duyduğumuz bir nokta. Belediyeler, iş insanları, avukatlar, doktorlar her bir kesimden… 

TUMEF hakkındaki görüşlerimi sunduğumda hepsinin bu konuda, ‘Tülay Hanım maddi manevi yanınızdayız’ demeleri benim ayrı bir gururum. Başkanlarımızdan vekillerimize kadar hepsi bir telefonumla randevularımıza, bizlere ziyarete geliyorlar. Bursa’da yaşayan, camiadaki bütün insanlar çok duyarlı, hiçbirinin hakkını yiyemem. Hepsine minnettarım. Medyanın da bizlere çok büyük desteği oldu. Bursa’da ne kadar medya varsa hepsiyle iletişime geçtik ve ‘Bu konuda canla başka yanınızdayız’ dediler ve yanımızda olduklarını gösterdiler. Bursa’daki tüm basın kuruluşları duyarlı oldu, bunun gururunu yaşıyorum” sözleriyle destek veren herkese teşekkürlerini sundu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica