Mecit Ünal

Vatandaş kendi evinde korku içinde yaşıyor

Vatandaş kendi evinde korku içinde yaşıyor Kocaeli‘nin Körfez ilçesinin Güney mahallesi Kabakoz mevkinde yaşayan vatandaşlar huzursuz ve tedirginlikle yaşamını korku içinde sürdürüyor…

Vatandaş kendi evinde korku içinde yaşıyor

Bu sabah Körfez ilçesi Güney mahallesi Kabakoz mevkinde vatandaşların yaptığı bir eylem alanına gittik. Eylemin amacı önemli olduğundan haberci basının ilgisi de sevindirici boyuttaydı.
Kabakoz mevkinde yaşayan insanlar; kendilerinin 1980 yılından bu yana burada oturduklarını ve evlerinin kendilerine ait olduğunu; 2000 yılına kadar burasının yerleşim alanı olduğunu; 2000 yılından sonra bu bölgenin sanayi alanına dönüştürüldüğünü; süreç içinde Körfez belediye başkanı İsmail Baran‘nın “sizleri buradan taşımadan herhangi bir sanayi kuruluşunun faaliyetine izin vermeyeceğiz, siz rahat olun” dediğini; BETA Lojistik firmasının 2016 yılı kasım ayından bu yana faaliyet yürüttüğünü; Belediye yönetimi tarafından verilen sözlerinin hiç birisinin tutulmadığını; gece saat 23.00′a kadar ve sabah 06.00‘da konteyner indirme/yükleme seslerinden uyuyamadıkları ve her ses gelişinde korku içinde uyandıklarını; her konteyner indirme/yükleme anında evlerinin sallandığını anlattılar.

Vatandaşların bire bir anlatımları dışında mahalle sakinleri adına Tuncay Ertem açıklamalarda bulundu.

Tuncay Ertem yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Bir süre önce riskli bölge olarak ilan edilen söz konusu bölgemizde Körfez Belediyesi ile vatandaşlar arasında çıkan görüşmelerden olumlu bir sonuç alınamadı. Belediyenin yeni planlamasında ise vatandaşların arsaları rızaları olmadan birleştirilmiştir. Körfez Belediyesi bu arsalardan yüzde 10 pay ayırdığı söylenmektedir. Ayrıca mahalle sakini hak sahipleri belediyeye yakın isimler dolaylı yoldan arsa toplamakta ve sanayi kuruluşlarına fahiş fiyatla sattıklarını söylemektedir. Hak sahiplerinin binalarına 100 ila 160 bin lira arasında teklif verilmekte, yine metrekaresi 600 lira teklif edilen binalara satış ilanlarında 2 bin 500 ila 10 bin lira arası fiyatlar konulmaktadır.”

“Vatandaşlar icra korkusuyla yaşıyor”

Riskli alan olduğu için boşaltılmaya çalışılan Kabakoz’daki artan emlak vergisi konularını da değinen Ertem; “Kabakoz mevki sanayi alanına çevrilince emlak vergisi bedelleri yükselmiştir. Körfez Belediyesi görevlileri tarafından aranan vatandaşlara, biriken emlak borçları bildirilip, ödenmemesi halinde icra takibine geçileceği bildirilmiştir. Ayrıca mahalle sakinlerinin bıktırılması için mahalle içine konteynerlar konulmuş ve TIR’ların mahalle içlerine kadar girmelerine ses çıkarılmamıştır. Yeniden yapılandırılan alanda hisse alan bir anonim şirket, daha sonra kalan hisselerdeki ortaklığın giderilmesi için mahkemeye başvurduğu ve mahalle sakinlerinin evlerinin, arsalarının zorla sattırılmaya çalıştığı iddiaları da bulunmaktadır” dedi.

Vatandaşların anlattıklarını dinlediğimizde, ortada bir alicengiz oyununun sahnelendiği apaçık görülmektedir. İlçe ve ülkeyi yönetenler biran önce vatandaşların sorunlarına kulak vererek çözüm üretmelidirler.

Yönetenler, görünenin ötesine geçerek “rant” bölüşümünde vatandaşın mağduriyetini net olarak görmelidirler. Vatandaşlar, yönetenlere sorumluluklarını hatırlatarak acil çözüm bekliyorlar.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica