Siyaset

Vekil Yokuş: Kapadokya’ya İhanet Ediliyor

Vekil Yokuş: Kapadokya’ya İhanet Ediliyor

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş, Nevşehir’de birinci derece arkeolojik ve doğal sit alanı olan Ortahisar-Göreme arasındaki Peribacaları bölgesine kara yolu yapılmasına tepki göstererek, “Yapılan yol projesi tarihe ve kültürel mirasa ihanettir” dedi

UNESCO’nun Dünya Miras Listesinde yer alan Ortahisar- Göreme arasındaki Peribacalar bölgesine Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kara yolu yapılıyor. İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş da bakanlık tarafından yapılan projenin bölgeyi tahrip ettiğini söyledi.

BÖLGEYE DAHA FAZLA ZARAR VERİLİYOR

Coğrafyanın inşaat ve yol gibi işlerle yaralandığını ifade eden Yokuş, “Dünyaca ünlü Kapadokya bölgesinin zaten oteller, enerji nakil hatları, doğalgaz hatları, maden ve taş ocakları, turistlerin trekking faaliyetleri, safariler, macera parkları, otoparklar gibi etkenlerle doğalın dışında gördüğü zarar ortadayken bir de yol yapılarak önemli bir dünya mirasını tahrif etmeniz ülkemize ne kazandıracaktır? Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un ‘Peri bacaları yıkılmıyor, alan çok geniş, kaçak yapı ve tuvaletleri yıkıyoruz’ gibi açıklamaları gerçeği yansıtmıyor” dedi.

ALAN BAŞKANLIĞI GÖREVİNİ KÖTÜYE KULLANIYOR

Kapadokya ile ilgili yetkilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığında alınarak 2019 yılında Alan Başkanlığına verildiğini ifade eden Yokuş, “Alan Başkanlığının da amacı Kapadokya bölgesinin jeolojik-jeomorfolojik dokusunu korumaktır. Tarihi ve kültürel değerleri korumak olmasına rağmen yol yapımı için bölgedeki tarihi kalıntıların yıkılmasına göz yumarak görevini kötüye kullanıyor” diye konuştu.

Kapadokya Alan Başkanlığının 5 ile 7 metre genişliğinde belirttiği yolun genişliğinin 20 metrenin üzerinde olduğunu söyleyen Milletvekili Yokuş, Kültür ve Turizm Bakanının da ‘Mevcut yolun altında höyükler, yeraltı şehirleri var’ açıklamasında itiraf ettiği gibi, bu kara yolunun geçtiği yerlerdeki peribacaları, saklı kilise, yer altı şehirleri, arkeolojik alanlar gibi miras varlıklarını tahrif etmemesi mümkün mü? dedi.

PROJE DERHAL DURDURULMALIDIR

Alanın jeolojik açıdan kırılganlığına dikkat çeken Yokuş, “Böyle bir yol projesi tarihi ve kültürel mirasa ihanettir. Dünya mirası tarihi sit alanlarımızı tahrip edecek olan Ortahisar-Göreme arasında Peribacaları bölgesinde başlatılan yol çalışması derhal durdurulmalıdır. Bu hususta herkesi göreve davet ediyorum. Konunun takipçisi olacağımızı hassasiyetle vurguluyorum” şeklinde konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica