Genel

Vize ambargoları karşılıklı restleşmeyle sürüyor

Vize ambargoları karşılıklı restleşmeyle sürüyor ABD Büyükelçiliği, Türkiye’den vize başvurularını süresiz durduğunu açıkladı. ABD, Türk vatandaşlarına yönelik ilk defa aldığı yaptırım kararı için ‘ABD tesisleri ve personelinin güvenliğini’ gerekçe olarak gösterdi. ABD’nin kararının ardından Türkiye de ABD vatandaşlarına yönelik tüm vize işlemlerini askıya aldığını duyurdu. Vize ambargoları karşılıklı restleşmeyle sürüyor detaylar haberimizde…

Vize ambargoları karşılıklı restleşmeyle sürüyor

“…hükümet yanlısı medyanın Topuz ile ilgili iddialarının ardından…”

15 Temmuz’dan bu yana Ankara- Washington arasında yaşanan kriz, Metin Topuz’un tutuklanması ve hükümet yanlısı medyanın Topuz ile ilgili iddialarının ardından ilk defa ABD’den Türk vatandaşlarına yönelik yaptırıma dönüştü. ABD, Türk vatandaşlarına vize vermeyi dün resmen durdurdu.

Vize ambargoları karşılıklı restleşmeyle sürüyor

Firari savcı Zekeriya Öz ve 17-25 yolsuzluk skandallarıyla ilgili bazı kişilerle iletişim kurduğu iddiasıyla tutuklanmasının ardından…

ABD Büyükelçiliği Twitter’dan yaptığı açıklamayla “ABD Misyonu’nun tesisleri ve personelinin güvenliğinin sağlanmadığını” belirterek vize hizmetlerinin askıya alındığını duyurdu. Karar, ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’un, firari savcı Zekeriya Öz ve 17-25 yolsuzluk skandallarıyla ilgili bazı kişilerle iletişim kurduğu iddiasıyla tutuklanmasının ardından, Türkiye’den bu ay sonunda ayrılmaya hazırlanan ABD Büyükelçisi John Bass’ın “giderayak” son hamlesi olarak yorumlandı. Kararın 15 Temmuz’dan bu yana ABD ile Türkiye arasında tartışılmaya devam eden Papaz Craig Brunson’ın gözaltına alınmasının birinci yıldönümüne denk gelmesi de dikkat çekti.

“Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır”

Büyükelçilik açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümetini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ABD Misyonu’nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde büyükelçiliğimiz ve konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirmek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır.”

Vize ambargoları karşılıklı restleşmeyle sürüyor
ABD’den tepki metni

Karar sürpriz oldu

Türk vatandaşlarına yönelik alınan bu yaptırım kararında sadece “güvenlik” kaygılarına işaret edilirken, iki ülke dışişleri bakanları önceki akşam telefonla görüşmüştü. Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, bu görüşmeye ilişkin olarak Topuz nedeniyle yaşanan krize değinmeden “Bazı konsolosluk meseleleri var, onları görüştük” demiş ve görüşmede Kuzey Irak ve Suriye krizinin ele alındığını savunmuştu. ABD’nin aldığı bu yaptırım kararının Türkiye’ye bu telefon görüşmesinde mi, sonrasında mı iletildiği konusunda Türk Dışişleri ve ABD’li yetkililer sessiz kaldı. Ancak Cumhuriyet’in edindiği bilgiye göre karar Ankara’ya sürpriz oldu. Ne ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın önceki gün Çavuşoğlu ile yaptığı telefon görüşmesinde ne de ABD Dışişleri’nin bu kararı Ankara’ya Twitter’dan önce ilettiği öğrenildi. Çavuşoğlu da ABD’nin kararını Afyon’daki parti kampında öğrendi.

Vize ambargoları karşılıklı restleşmeyle sürüyor

Kriz nasıl gelişti

Geçen hafta Topuz’un tutuklanmasının ardından ABD Büyükelçiliği tepkisini, “Mahkeme yerine medyada yargılıyorsunuz” diyerek göstermiş ve “Ortaklığımızı bozuyorsun” uyarısında bulunmuştu. ABD Dışişleri’nin geçen hafta Türkiye Büyükelçisi Serdar Kılıç’a da ilettiği bu uyarılara karşın, hükümet yanlısı medya organlarında Topuz ve ABD aleyhine haber ve manşetler devam etti. Türkiye’den bu ay sonunda ayrılmaya hazırlanan ABD Büyükelçisi John Bass’ın İstanbul’da gazetecilerle buluşmasına ise Sabah gazetesinin o gün de Topuz’u “İşte İstihbaratçının FETÖ Bağlantıları” diyerek manşete taşıması üzerine Hilal Kaplan’a yapılan davet iptal edildi. Kaplan bunun üzerine önce Twitter’dan, ardından da TRT ekranlarından ABD’yi suçlarken, Büyükelçi Bass da 6 Ekim günü buluştuğu gazetecilere Kaplan’ın çağrılmamasıyla ilgili şunları söyledi: “Burada değiller çünkü onları, temel gazetecilik etiğini izlemedikleri ve kurguyu tercih etmeleri nedeniyle medya temsilcileri olarak göremiyorum.”

Vize ambargoları karşılıklı restleşmeyle sürüyor

NYT: 12 ABD’li siyasi rehin

ABD’nin New York Times (NYT) gazetesi, “Türkiye’deki başarısız darbe girişiminin ardından Amerikan vatandaşlarının siyasi rehine olarak hapse atıldığı” başlığıyla bir haber yaptı. “Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hükümeti tarafından 12 ABD vatandaşının hapse atıldığını” dile getiren NYT, “Biri, Türkiye’de akrabalarıyla birlikte tatil yapan NASA’lı bilim adamı (Serkan Gölge). Bir başkası, 23 yıldır Türkiye’de yaşayan Hıristiyan misyoner (Andrew Brunson). Diğerlerinin arasında Pennsylvania eyaletinden misafir kimya profesörü (AKP aracılığıyla Gülen’le tanıştığı yönünde ifade veren İsmail Kul) ile emlakçı kardeşi de var” dedi. Türkiye’nin hem ABD hem de Avrupa ile ilişkilerinin kötüye gittiği dönemde çok sayıda yabancının hapse atıldığına dikkat çeken NYT “ABD Başkanı Trump ve Başkan Yardımcısı Pence’in, Erdoğan’a bizzat yaptıkları çağrının yanı sıra, 78 Kongre üyesince imzalanan bir mektupla Türk hükümetine baskı yapıldı. Ancak Amerikalı yetkililer, tahliyeleri sağlama konusunda başarısız bir görüntü sergiliyor. Tutuklamaların Türkiye açısından, Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesine dönük bir koz olduğu görülüyor”

Vize ambargoları karşılıklı restleşmeyle sürüyor

Vizesi olanlar ne yapacak?

Washington ve Ankara’nın karşılıklı aldığı vize ambargosu kararından vizesi olanlar, ya da vize başvurusu yapıp onay alanlar etkilenmeyecek.

Durdurulan vize hizmetleri şöyle:

(A, G, NATO) Diplomatik ve Resmi Vizeler
(B) İş, Turizm, Tıbbi Tedavi
(C) ABD’den Transit Geçiş
(D) Mürettebat Vizesi
(E1/E2/E3) Tüccar / Yatırımcı Vizesi
(F/M) Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi / Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizeleri
(J) Değişim Programı
(H, L, O, P, Q, R) Geçici İşçi /Çalışma veya Staj Vizesi
(I) Basın Mensubu ve Gazeteciler

Böylelikle, ABD’nin vize vermediği ülkeler olan “Suriye, Irak, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen”in yanına Türkiye de eklenmiş oldu.

Vize ambargoları karşılıklı restleşmeyle sürüyor

Türkiye’den ABD’ye ‘kes- yapıştır’ misilleme…

ABD’den tepki metni – Türkiye misillemesinde kes-yapıştır – hatalar bile aynı

Vize başvuruları süresiz askıya alındı

ABD Büyükelçiliği’nin dün akşam Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” denildi. ABD’nin kararının ardından gece yarısına doğru da Türkiye ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı. Açıklamada aynı ifadeler kullanıldı.

Misilleme hataları bile aynı

Hürriyet gazetesinden Uğur Ergan’ın haberine göre, ABD’nin kararının ardından gece yarısına doğru da Türkiye ABD vatandaşlarının vize başvurularını askıya aldı. Türkiye’nin misilleme kararı Washington Büyükelçiliği tarafından yapılan kısa bir açıklamayla duyuruldu. ABD vatandaşlarının sınırda vize ve elektronik vize uygulamalarının askıya alındığını belirtilen açıklama ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin açıklamasıyla aynı ifadeler içermesi dikkat çekti. Hatta her iki açıklamada da ‘indirmek’ kelimesi yerine hatayla ‘indirgemek’ yazılmıştı.

Bu arada Dışişleri ABD’den bugün Türkiye’ye gelecek olan Amerikalıların vize misillemesinden etkilenmeyeceğini söyledi. diplomatik pasaportlar dahil ABD umuma mahsus (bordo) pasaportların yanı sıra, hizmet (gri), hususi (yeşil) ve diplomatik (siyah) pasaport hamillerine de vize uyguluyor. ABD’nin kararı tüm pasaportlar için geçerli.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica