Sağlık

Vücudumuzda bilinmeyen gariplikler

Vücudumuzda bilinmeyen nedenlerle meydana gelen gariplikler. Günlük hayatta vücudumuzda sıklıkla meydana gelmesine rağmen sebebinin ne olduğunu bilmediğimiz o kadar çok garip olay var ki… Vücudumuzda bilinmeyen gariplikler için, İşte bilim insanlarının haber değeri taşıyan araştırmaları sonucu ortaya koyduğu o garip olayların sebepleri.

Vücudumuzda bilinmeyen gariplikler

1-Parmakların Buruşması

Uzun süre deniz veya havuzda durduğunuzda ya da duştayken parmaklarımızın buruşmasının sebebi deri altına toplanan fazla sudur. Burada kıl kökleri bulunmadığı için su birikimi oluşur. Sudan çıktıktan belli bir süre sonra eski haline dönememesinin sebebi ise biriken suyun buharlaşmaya başlamış olmasıdır.

2-Beyin Donması

Bir şeyleri hızlıca yediğimizde ya da içtiğimizde alnımızda keskin bir ağrı oluşabilir. Bunun sebebi ağzımızın üst kısmında yer alan damarları dondurma gibi soğuk bir yiyeceğe maruz bıraktığımızda daralma meydana gelmesidir. Bu daralmayı düzeltmek için beyin, kan akışını arttırarak kendisini sıcak tutma gibi bir savunmaya geçer. Dolayısıyla bu ani sıcaklık değişimi o ağrının sebebi olarak gösteriliyor ve beyin donması olarak adlandırılıyor.

3-Titreme

Vücudunuz ısısını kaybettiğinde titreme olarak adlandırılmış bu minik hareketlerle enerji dağılımı sağlayarak ısıyı tekrardan yükseltmeye çalışır. Bu nedenle belirli bir sıcaklığın altına düştüğünüzde vücudunuzun istem dışı titremeye başlaması gayet normaldir.

4-Uzayda Boy Uzunluğunun Artması

Dünyadayken yer çekimi kuvveti sebebiyle sıkışmış halde olan omurga içindeki diskler, uzayda yer çekimi olmadığı için genişler. Bu nedenle olur da uzaya seyahat ederseniz boyunuzu ölçün, daha uzun boylu olduğunuzu göreceksiniz

5-Hava Değişikliklerini Hissetmek

Fırtınanın geldiğini diz ağrılarına göre tahmin edebilen kişilere inanabilirsiniz! Çünkü soğuyan hava dokulardaki sinir uçlarına sıkışma veya sertlik hissi verebilir!

6-Tüylerin diken diken olması

Bu olay, kıl köklerindeki minyatür kasların kasılmasından kaynaklanır. Ani bir esinti kasın kasılmasıyla cilt yüzeyinde gerilime neden olarak tüylerin yukarı doğru dikelmesine neden olur. Hayvan vücutlarında da aynı işleyiş söz konusu ki; üşüdüklerinde bize göre çok daha yoğun olan kıl kökleri kasılarak tüylerin başlarının yukarı kalkmasına ve soğuktan korunmayı sağlamasına yardımcı olur.

7-Morluk Oluşması

Vücudunuz herhangi bir darbe aldığında kılcal damarlar patladıysa kanın dışarı akabileceği bir açıklık olmadığı için kan, yağ ve bağdokularınıza sızar. Bu nedenle deri altında meydana gelen bu kan sızıntısı üstten bakıldığında morluklar halinde görülür.

8-Esnemek

Bilim insanlarının birçok farklı sebep ortaya koymasına rağmen hakkında en az bilgiye sahip olduğu esneme olayı hala tam anlamıyla çözülmüş değil ancak bu konuda birkaç teori mevcut. Bunlardan biri esnemenin nefes almaya yardımcı olarak vücuttaki karbondioksiti atıp kana daha çok oksijen girmesini sağlamak için vücudun işleyişlerinden biri olduğu yönündeydi.

Bir diğeri ise, çenenin şiddetle açılması kanın kafatasında dolaşımını sağlayarak aşırı ısıyı dağıtıyor, esneme sırasında alınan derin nefesle sinüs boşluklarına dolan hava ise beyni serinletiyor olduğu yönünde.

Esnemeyle ilgili diğer bir teori;

Atletler yarış öncesi, müzisyenler konser öncesi bol bol esner. Bu nedenle birçok uzman esnemenin beyni canlandırıcı bir işlevi olduğuna, uyku çöktüğünde uyanıklığı, dikkat dağıldığında yeniden toplanmasını sağladığına inanıyor.

Grup içinde yayılmasıyla da herkeste aynı dikkat seviyesinin gelişmesi, herhangi bir tehlikeye karşı o grubun daha uyanık hale gelmelerini sağlamış oluyor.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica