Ekonomi

Xiaomi Salcomp işçileri direnişe devam ediyor

Xiaomi Salcomp işçileri direnişe devam ediyor … Sendikaya üye oldukları için istifaya zorlanan ve işten çıkarılan Xiaomi Salcomp işçileri, fabrika bahçesindeki direnişlerine devam ediyorlar. detaylar haberimizde…

Xiaomi Salcomp işçileri direnişe devam ediyor

Çin sermayeli elektronik şirketi Xiaomi’nin Salcomp ile üretim yaptığı Avcılar’daki fabrikada, çoğunluğu kadın olan işçilerin Türk Metal Sendikası’na üye olmasıyla birlikte fabrikada çalışan 100’den fazla işçi, Kod-49 ile işten atıldı. Kötü çalışma koşullarından, düşük çalışma ücretlerinden şikayetçi olan işçiler, direnişlerini sürdürmeye devam ediyor.

5 gündür adeta fabrika önünde yatıp kalkan işçiler, taleplerinin karşılanması konusunda ısrarcı.

‘İNSANLARI DAHA FAZLA YORMAYIN’

İşten çıkarılan ve fabrika bahçesinden ayrılmayarak direnişe devam eden işçilerden Betül Aksoy, Xiaomi Salcomp direnişini İleri’ye değerlendirdi. Sendikaya üye olduğu için 25 Ağustos günü işten çıkarıldığını söyleyen Aksoy, anayasal haklarını kullandıklarını ve kendisi ile birlikte tüm arkadaşlarının da işe iade edilmesini istiyor. 4 gündür fabrika önünde yatıp kalktıklarını ifade eden Aksoy, “İnsanları artık daha fazla yormayın” diye devam ediyor.

‘BİZ EMEKÇİYİZ VE BİZDEN ÇALINAN EMEĞE KARŞI DİRENİYORUZ’

Haksız yere yapılan ücret kesintilerine ve çalışma koşullarına da değinen Aksoy şunları söyledi:

“Biz işe başladığımızda asgari ücret alacağımız ve 3 vardiya ile 8 saat çalışacağımız söylendi. İlk 2 hafta gece çalıştım, 3. hafta tekrar gece vardiyasına verdiler. Daha sonra ansızın alınan bir kararla günde 10 saat çalışmak suretiyle 2 vardiyaya döndük. Bu şekilde ansızın alınan kararlarla vardiya saatlerimiz değiştiriliyor. Bu durum özellikle ailesi olan işçileri ciddi anlamda yıpratıyor.

Maaşlarımıza hiçbir şekilde iyileştirme yapılmadı hatta sürekli olarak maaşlarımızda kesinti yaşadık. Bu durumu işverene sorduğumuzda ise ‘siz yanlış hesaplamışsınızdır, işe gelmemişsinizdir’ gibi cevaplarla karşılaştık. Biz bu durumları yaşadığımız için sendikaya üye olduk. Sendika o fabrikaya ya girecek ya girecek. Biz emekçiyiz ve bizden çalınan emeğe karşı direniyoruz.”

“BÖBREK RAHATSIZLIĞI YAŞAYAN ARKADAŞLARIMIZ OLDU”

Fabrikada çalıştıkları dönemde, işçilerin tuvalet ile ilgili de problemler yaşadıklarını, günde yalnızca 1 defa tuvalete gitme izinlerinin olduğunu ve bunu da ancak izin belgesiyle yapabildiklerine değinen Aksoy “Biz bu duruma itiraz ettik, onlar ise 2. lavaboya gidişlerin bir yemek molasına tekabül ettiğini söyledi. Ama bizim yapabileceğimiz bir şey yok. Su içmediği için, lavaboya gidemediği için ciddi anlamda sorun yaşayan arkadaşlarımız oldu, enfeksiyon sorunu ve bir takım böbrek rahatsızlığı yaşayan arkadaşlarımız oldu” ifadelerini kullandı.

İŞÇİLERE TECRİT

Öte yandan direniş alanından yapılan haberlerin ardından işçilerin dışarıyla bağlantı kurdukları noktalar tamamıyla kapatıldı.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica