Genel

Yapılan staj kazanılan deneyimdir

Yapılan staj kazanılan deneyimdir Mezun olduğunuzda daha kolay iş bulmak için gönüllü stajlar da yapın. Sahada edineceğiniz deneyim sizi iş dünyasına kolayca sokacak. Mülakatlarda kendinizi iyi tanıtmaya çalışın. Takım çalışmasına yatkınlığınızı, kriz çözebilme yeteneklerinizi gösterin. Organize sanayi stajları avantaj sağlar. Yapılan staj kazanılan deneyimdir detaylar haberimizde…

Yapılan staj kazanılan deneyimdir

Staj iş hayatının hafifletilmiş halidir. Gelecekteki mesleğinize, sektörde nerede yer almak istediğimize karar vermenizi sağlayan süreçlerdir. Her yaz dönemi ayrı ayrı yapabileceğiniz gibi tek bir yaz döneminde hepsini birden de yapabilirsiniz. Bölümlere göre değişen stajlar sizi iş hayatına hazırlar. Yönetim derslerini severken aslında üretim bölümünde staj yaparken bu alanı daha çok sevmiş olabilirsiniz. Okulda öğrendiğiniz teorik bilgileri staj süresince pratiğe dönüştürme şansınız olur. Staj yaptığınız firmanın büyüklüğü, yıllık cirosu, ihracat listesindeki sırası, yenilikleri ne kadar önemliyse orada size gösterilen işletme, içinde yer aldığınız koşullar ve staja devam etmeniz çok daha önemlidir.

Süreyle sınırlı kalmayın

Stajınızı okulun belirlediği süreyle sınırlı tutmayın. Gönüllü stajlar da yapın. Bölümünüzdeki kulüplerin konuşmacı ya da katılımcı olarak davet ettiği şirket sahipleriyle iletişime geçin, Okuldaki hocalarınızla da konuşup farklı şirketlerin farklı projelerinde dönemsel olarak yer alabilirsiniz. Ne kadar çok staj yaparsanız o kadar fazla deneyim sahibi olursunuz.

Mülakatta kendinizi iyi tanıtın

Staj mülakatı normal bir iş mülakatından çok da farklı değil. Burada mantık neye başvurduğunuzu anlayıp, o işin sizden beklentilerini bulabilmek. Bunlar hem teknik anlamda hem de o işin yapılmasında gerekli olan davranışsal yetenekler olacak. Örneğin, takım çalışması, liderlik özellikleri gösterme, değişimi yönetme… vs. gibi. Mülakatın içeriği de bu özellikleri anlamaya yönelik olacak. Amaç sizin o işe uygun olup olmadığınızı anlamak. Bunun için yöneltilen sorulara hayatındaki tecrübelerden, genel karakter yapınızdan örnekler vererek cevap verin.

Size ne kazandıracak?

1- Mezun olduktan sonra seçmeyi düşündüğün meslek hakkında sahada bilgi toplamak, size uygun olup olmadığını anlamak için çok iyi fırsat.

2- Her ne kadar bir teknik meslek her firmada ve endüstride kendini pratiğe farklı dökse de, yine de sana zengin bir genel bilgi verecektir ki bu da neyi istemeye devam edip etmeme konusunda oldukça fikir kazandırır.

3- Stajda kazanılan tecrübe mezun olduktan sonra iş arayışında çok yararlı olacak. İşverenler herzaman tecrübe kazanmış birini kazanmamışlara tercih eder.

4- Stajda kazanılan tecrübe sadece meslek tecrübesi değil, hayat tecrübesi. Stajda kazandığın iletişim, karar verme, problem çözme gibi halk dilinde hayat tecrübesi olarak geçen -aslında duygusal zeka yetkinlikleri olan- birçok özelliğe katkıda buluyor. Bu nitelikler meslek değiştirsen bile kariyer yolunuzda çok faydalı olacak.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica