Ekonomi

Yargıtay açıkladı; Emekli maaşları yanlış hesaplanıyormuş!

Yargıtay açıkladı; Emekli maaşları yanlış hesaplanıyormuş! Emekli maaşları yanlış mı hesaplandı? Yargıtay’ın kararından sonra emekliler, bu sorunun cevabını aramaya başladı. Emekliler, bu habere çok sevinecek! 2000 bin yılında emekli maaşlarına ilişkin açılan bir davada Yargıtay, karar verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Av.Kemal Çelebi, Yargıtay’ın 2000 yılından sonra emekli olanların maaşları yanlış hesaplanmış olduğu kararına vardığını duyurdu. Daha önce mahkeme kararını onaylayan, Yargıtay açıkladı; Emekli maaşları yanlış hesaplanıyormuş!

Yargıtay açıkladı; Emekli maaşları yanlış hesaplanıyormuş!

Emekliler, bu habere çok sevinecek! 2000 bin yılında emekli maaşlarına ilişkin açılan bir davada Yargıtay, karar verdi. Konuyla ilgili açıklama yapan Av.Kemal Çelebi, 2000 yılında emekli olan Haci Uçar için açmış olduğu davanın Yargıtay tarafından sonuçlandırıldığını bildirdi. Avukat Kemal Çelebi, karara göre 2000 yılından sonra emekli olanların maaşları yanlış hesaplanmış olduğunu söyledi.

Türkiye’de yaklaşık 9-10 milyon emeklinin maaş kat sayılarını yanlış hesaplandığını ve her emeklinin devlette 37 bin TL alacağı olduğunu dile getiren Avukat Çelebi, Yargıtayın kararına göre 31.12.1999 tarihine kadar yaşlılık aylıkları hesabında kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi uygulanmakta iken, 4447. sayılı yasa ile alınan maddede değişiklik yapılması sonucu 01.01.2000 tarihinden itibaren kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi yürürlükten kaldırıldığını dile getirdi.

BU KARAR MİLYONLARCA EMEKLİYİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Bu arada Yargıtay’n kararından sonra milyonlarca emeklinin maaşlarında iyileştirme yapılacağı ve geçmişe yönelik birikenlerinin faizi ile tahsil edileceği kaydediliyor. Çelebi, Elazığ Tüm İşçi Emeklileri Başkanı Mehmet Kayabaş, ve yönetim kurulu üyeleri, Bingöl Tüm İşçi Emeklileri Derneği Başkanı Mehmet Evran’ın da katıldığı toplantıda, müvekkili işçi emeklisi, Haci Uçur adına 2011 yılında açtıkları davanın Yargıtay tarafından onandığını kaydederek, “Bilindiği üzere 31.12.1999 tarihine kadar yaşlılık aylıkları hesabında kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi uygulanmakta iken,4447.sayılı yasa ile alınan maddede değişiklik yapılması sonucu 01.01.2000 tarihinden itibaren kat sayı esasına dayalı gösterge sistemi yürürlükten kaldırılmıştır” ifadelerini kullandı.

2000 yılı sonrası emekli olanların yaşlılık aylıklarının hesabında çalışılan süre gelişme hızı, ödenen prim ve sair gibi unsurların gözetildiği ve emeklilerin lehine olan yeni hesaplama sistemi göz önüne alınması gerektiğini aktaran Çelebi, “İşte bugüne kadar 01.01.2000 tarihinden sonra emekli olan emeklilerin yaşlılık aylıklarının hesabında yeni sistem gözetilmeyip eski sisteme göre uygulama yapıldığından bu durum milyonlarca emeklinin mağduriyetine yol açmıştır. Yargıtayımız açmış olduğumuz emsal davada vermiş olduğu kararla bundan sonra yaşlılık aylıklarının tespitinde, nasıl bir hesaplama sistemi yapılacağını ayrıntısıyla belirtmiştir. Böylece 01.01.2000 tarihinden sonra emekli olan tüm işçi emeklilerinin yaşlılık aylıklarının hesabında Yargıtayımızın vermiş olduğu bu karar esas alınarak milyonlarca emeklinin yaşlılık aylıkları lehlerine olacak şekilde yeniden düzenlenecektir. Ve o tarihten bugüne kadar almadıkları maaş farklarımda geri alacaktır. Türkiye’de ki tüm emekli dernek il başkanlıklarına ve genel merkezlerine emsal olan bu kararımız gönderilecek ve ulusal basın yoluyla da Türkiye kamuoyuyla paylaşılacaktır” şeklinde konuştu.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica