Ekonomi

Yaş meyvede pestisit sorununa Şili modeli önerisi

İZMİR (İGFA) – Rusya Federasyonu, Türkiye’den üzüm, portakal, greyfurt, biber ve nar ithalatına pestisit nedeniyle yasak getirdi.

Türkiye’nin taze meyve sebze üretim ve ihracat merkezlerinden Alaşehir’de Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından düzenlenen, “Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Önerileri” isimli toplantıda pestisit sorunu masaya yatırıldı.

İhracatçılar, üzümde salkım güvesinin önüne geçmek ve bilinçsiz pestisit kullanımı nedeniyle oluşan kalıntı sorununu önlemek için feromon tuzak kullanımının zorunlu hale getirilmesini, üreticilerin ürünlerini hasat yapmadan önce analiz yaptırarak “Hasat Sertifikası”nı almasını ve bu sertifika ile ticarete konu ürününün satışını yapabilmesi şeklindeki uygulamanın hataya geçirilmesini talep etti.

“ÇÖZÜM BULUNMASI ŞART”

Alaşehir’in en önemli ürünü üzümde oluşan salkım güvesiyle mücadelede feromon tuzak kullanımının zorunlu hale getirilmesini öneren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Şili feromon tuzak kullanımını 3 yıl zorunlu hale getirdi. Sonrasında salkım güvesinden kurtuldular. Alaşehir bağ alanlarının yoğun olduğu monopol bir bölge. Tarım ve Orman Bakanlığı, feromon tuzak kullanımını 3 yıl süreyle zorunlu hale getirir, desteklerini de artırırsa başarıya ulaşır, sonrasında diğer bölgelerde bu model hayata geçirilir” dedi.

Üzümün en büyük ihraç pazarı Rusya Federasyonu olduğuna dikkati çeken Uçak, “Türkiye’den üzüm ithalatını yasakladı. Bunun dışında portakal, greyfurt, biber ve narda yasak. Rusya Federasyonu üzüm almazsa Alaşehir’de üzüm yerlerde sürünür, değerini bulamaz. Yaş meyve sebzede Rusya olmazsa mevcut ihracatımızın yüzde 40-50’si kayba uğrar. Tarım ve Orman Bakanlığı, üreticiler, ihracatçılar ortak çözüm bulmamız şart” diye konuştu.

“SORUN VE ÖNERİLERİ BAKANLIĞA TAŞIYACAĞIZ”

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, taze meyve sebzeyi üretmenin yanında değerinde pazarlamanın da çok önemli olduğuna dikkati çekerek, “Manisa özellikleri gereği ihracatçı bir şehir. İhracatçılarımızın önünü açmak için çalışıyoruz. Manisa İhracat 2023 Vizyonu Çalışması yaptık. Manisa’da çalışmalarımızda ihracatı birinci sıraya koymuş durumdayız. Alaşehir yaş meyve sebze ihracatının en önemli merkezlerinden biri konumunda. 25-26-27 Şubat tarihlerinde Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli başkanlığında yapılacak toplantıda buradan çıkan önerileri Tarım ve Orman Bakanlığımıza taşıyacağız” dedi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica