Siyaset

Yazlık Saray için şimdiye kadar 12 milyondan fazla harcanmış

Yazlık Saray için şimdiye kadar 12 milyondan fazla harcanmış TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Meclis Camii’nin yıkılacağı yönündeki tartışmalara son noktayı koydu. Kahraman Türkiye’de tek minaresiz caminin Meclis’te olduğunu belirterek, “Cami hadisesini kaşımaya hiç lüzum yok. Cami yıkılmaz, niye yıkılsın? Biz cami yıkmayız, cami yaparız” dedi. Yazlık Saray için şimdiye kadar 12 milyondan fazla harcanmış detaylar haberimizde…

Yazlık Saray için şimdiye kadar 12 milyondan fazla harcanmış

Plan ve Bütçe Komisyonu’nda TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Sayıştay ve MİT Müsteşarlığı‘nın 2017 bütçe görüşmesinde 15 Temmuz darbesindeki karanlık kalan noktalar, Meclis Camii’nin yıkılıp-yıkılmayacağı, inşa edilecek yeni hizmet binası, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, alınan uçaklar ile Marmaris’te yapılan Devlet Konuk Evi projesinin maliyeti gündeme geldi.

Camiler milletin tapusu

İsmail Kahraman, CHP ve HDP’li vekillerin, “Meclis camisini yıkacak mısınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Camiyi herkes soruyor, giden de gitmeyende soruyor. Endişe etmeye mahal yok. Camiler milletin tapusudur. Rahmetli Turgut Bey’in bir hatırasıdır. Yıkılma, yok etme diye bir hadise yoktur. Danıştay tarihi eser değil diye bir karar verdi. Buna göre projelendirilecek.”

Beton yığınıydı

“Yıkılan eski A ve B Blok bir beton yığınıydı. İnceleme yapan teknik heyet bu bina yıkılmalıdır dedi. Oraya 3.60 metre yüksekliğinde güzel bir bina yapılacak, çok güzel milletvekili odaları olacak.”

Hdp’li Vekillerin durumu

“HDP’li milletvekillerinin tutuklanması adliyelik bir konu. Ben adliyeye karışmam, yargıya müdahale etmem, ettirmem. 3-5 milyon liraya makam aracı almadık. Başbakanlığın tahsis ettiği bir aracı kullanıyorum.”

Külliye doğru bir ifade

“Meclis Külliyesi ifadesi çok doğru bir ifade… Bu kelimenin kökü bize aittir. Yerleşke diye uydurma bir kelimeye ihtiyaç yok. Külliye kulağı tırmalamamalıdır. Kavasların yeni kıyafetinde bir rahatlama oldu. Biz kurşun asker değiliz. Uygun değilse uygun hale getiririz.”

Her zaman karşılarım

“Cumhurbaşkanı’nı grup toplantısına gelişte karşıladım, tekrar karşılarım. Her zaman da karşılarım. Cumhurbaşkanı Meclis’e gelecek ben onu karşılarım. Meclis başkanlığına adaylığım konusuna gelince bu süreç 12’sinde başlıyor. 12’sinde sizin merakınızı gidereceğim”

36 Baş Danışman var

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, külliyede 36 başdanışman olduğunu, danışman düzeyinde ise çok sayıda kişinin görev yaptığını açıkladı. Başdanışmanlarının çoğunun hukukçu, ekonomi ve kamu yönetimi alanlarında uzmanlıklarının olduğunu belirten Kasırga, bunların 6400 ek göstergeye tabi devlet memuru ücreti aldıklarını ifade etti.

Harcırah almıyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile Külliye personelinin yurtiçi ve yurtdışı seyahatlerde harcırah almadığını kaydeden Kasırga, “Polisler hariç olabilir onu bilmiyorum” dedi. Kasırga, Cumhurbaşkanlığı bütçesinin her yıl katlanarak artması konusundaki eleştirilere ise, “Asla, zinhar savurganlık ifadesi değil” dedi.

1 Milyar 370 Milyon Lira

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin inşaat ve tefrişat maliyetinin 1 milyar 370 milyon lira olduğunu belirten Kasırga şöyle dedi:

“İnşaat giderleri Başbakanlık bütçesinden karşılandı. Bu rakama tefrişat da dahil. Tablo gibi eksik malzemeleri aldık. Tanesi bin 500 lira denilen 70-80 TL’ye bardaklar aldık. Fahiş fiyat olduğu öne sürülen masaları ucuza aldık.”

Uçak almadık

“Uçaklarla ilgili bizde ödenek yok, biz ilgilenmiyoruz. Uçaklar devletin havuzunda muhafaza ediliyor. Her şeyi Başbakanlık koordine ediyor. 2 uçak Cumhurbaşkanlığı envanterine aktarıldı. Bunların bakım, onarım ve yakıt gideri Başbakanlıkça karşılanıyor. Biz külliye olarak ne uçak satın alıp, uçak ta kiralamadık.”

Devlet Konuk Evi

“Marmaris’te rahmetli Özal’dan kalan Devlet Konukevi’ni yeniden inşa ediyoruz. Orada eski ve yetersiz konuk evi vardı. Altyapı, çevre, duvar, peyzaj, sondaj, etüt, güvenlik kulübeleri vb. giderler için şuana kadar 12 milyon 125 bin TL harcandı. İnşaatı TOKİ yapacak. İhale yapılacak inşaat maliyeti o zaman belli olacak.”

Örtülü Ödenek

“Örtülü ödenek devletin ali menfaatleri, gizli ve güvenlik hizmetleri için harcanıyor. Genel Sekreterlik olarak biz müdahil değiliz. Örtülü ödeneği doğrudan doğruya sayın Cumhurbaşkanı belirliyor.”

Erdoğan’ın seyahatleri

“Sayın Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı olduktan sonra 6 kez ABD‘ye, 17 kez Avrupa ülkelerine resmi ziyarette bulundu.”

Mit Müsteşar Yardımcısı

“MİT Müsteşar Yardımcısı Hacı Ali Özel, başta CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu olmak üzere muhalefet milletvekillerinin 15 Temmuz’un karanlık noktalarına ilişkin sorularına sözlü yanıt vermedi. Özel, “Sorulara yazılı yanıt vereceğiz” demekle yetindi.

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica