Raporlar

Yeneroğlu: “Silivri Cezaevinde Gerçekleşen İşkence İddiaları”

Yeneroğlu: “Silivri Cezaevinde Gerçekleşen İşkence İddiaları”

DEVA Partisi Hukuk ve Adalet Politikaları Başkanı Mustafa Yeneroğlu’nun, “Silivri Cezaevinde Gerçekleşen İşkence İddiaları” Hakkında verdiği ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın cevaplamasını talep ettiği Soru Önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96’ncı ve 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim. 15.04.2022 – Mustafa Yeneroğlu – İstanbul Milletvekili

Silivri 5 No’lu Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan mahpusların bir kısmının süngerli odada gördükleri işkence ve kötü muamele sonrasında toplu intihar girişiminde bulundukları, neticesinde bir mahpusun hayatını kaybettiği iddiaları kamuoyuna yansımıştır. Alanda çalışma yapan sivil toplum kuruluşlarının ceza infaz kurumuna düzenledikleri ziyaretler sonrasında hazırlanan raporlar kamuoyu ile paylaşılmıştır. Gerek medyaya yansıyan görüntüler, gerek mahpuslara ait ses kayıtları gerekse de bu raporlarda yer alan ve bir mahpusun ölümüyle sonuçlanan işkence ve kötü muamele iddiaları oldukça vahim olup, etkin ve hızlı bir şekilde bu iddiaların soruşturulması gerekmektedir. Bununla birlikte, ilgili yetkili kurumlar tarafından kamuoyunu tatmin eden açıklamalar yapılmadığı da dikkate alındığında, söz konusu olaya dair aşağıdaki soruları sormak gerekmiştir:

1- Koğuşlarda bulundurulan hap ve/veya ilaç sayısında herhangi bir kısıtlama var mıdır? Hap içerek intihar girişiminde bulunduğu ileri sürülen mahpuslar, bu hapları nasıl temin etmişlerdir?

2- Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nün açıklamasına göre mahpus Ferhan Yılmaz hap içmesi sonucu kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmişse burnu nasıl kırılmış, nasıl dudakları patlamış ve şişmiş, cenazesinin taşındığı tabutun içi ise nasıl tamamen kana bulanmıştır?

3- Silivri 5 No’lu Ceza İnfaz Kurumu’nda, söz konusu işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin olarak adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır? Bu soruşturmalar başlatılmışsa, hangi aşamadadır?

4- Başlatılan soruşturmalar kapsamında, tedbiren mahpuslara işkence ve kötü muamele uyguladığı iddia edilen infaz koruma memurları görevden uzaklaştırılmış mıdır?

5- Toplu intihar girişiminde bulunan mahpusların başka ceza infaz kurumlarına sevk edilme gerekçeleri nedir? Bu mahpuslar hangi ceza infaz kurumlarına sevk edilmiştir? Aileleri bu konuda bilgilendirilmiş midir? Sevk edilen mahpusların sağlık durumları nasıldır?

Daha Fazla Göster
Başa dön tuşu
Yandex.Metrica